Witam ...i należy sie Wszystkim odpowiez/wyjaśnienie tym bardziej że chodzi o enzymy które ja Wam dostarczam ....
a więc wypowiedzi "że na skrobię ziemniaczną " dawki enzymów powiny wynosić x 2 razy
bierze sie z "informacji producenta" ...zreszta nawet można poczytać w informacji w
http://www.pektowin.com.pl/index.php?q= ... enu=enzymy..
czym to jest spowodowane ??? - wg mnie inną budową łancucha skrobiowego w porównaniu z zbożami - który jest łatwiejszy w "obróbce " ( cięciu na równe podwujne łańcuchy tak robi termamyl ..) oraz budowa łancucha jest inna , zawartośc skrobi ??? w ziemniaku : jaki jest rozkład cukrów prostych z ziemniaku / zbożu ... ??.
enzymy to nic innego jak "grzyby" - traktują poddany materiał tak samo - przy zbożu mają łatwiej - łańcuch jest rozdzielany na a-alfa , b - beta amylazę ( jesli pokreciłem to
poprawcie) - a ja nie jestem expertem w ziemniakach ;/ a cenne uwagi Kolegów zapewne pczyczynią sie do dobra dla nas użytkowników ( nie pisze tutaj z jakąś charyzmą o czpiają sie .. nie
- mam swiadomość że to co ja robię i inni tutaj co się udzielają maja pełną świadomość i odpowiedzialność że to co piszemy , inspirujemy , poddajemy pod "testy" wiąże sie z naszym życiem - to jest produkt spożywczy (
) i jaka kolwiek błędna informacja powinna być rozwiana - lepiej ( ja tak zawsze robię /pisze ) zapytać ogólnie na forum lub jak sie nie ma 100% pewności w praktyce napisać nie
nie wiem ... .
w jak najlepszej wierze podaję dokładne dane od producenta co do dawek , ilości ,
swoje doświadczenie - ( co prawda jest mniejsze niż innych @a_priva . @pietra , @inżyniera . @v.s.o.p . @aabratka , @chemika studenta, @c.k. , @ zbyszka 1281 ,@ kowala , @ winiarka ,@ i inni ( zamęczę się
) ...... a w razie moich wątpliwości MAJĄC ŚWIADOMOŚC O ŻYCIE LUDZKIE - n abudzące mnie watpliwość odpowiadam / odpisuję -p nie nie wiem
to chyba lepsze ( etyczne ) niż wciskanie czystej niesprawdzonej teorii .. wolę jak to napisać
- prawdę niż wciskać kit
w domowych warunkach że tak zapytam :
ktoś dysponuje temperaturą 120 - 130C przy podciśnieniu 900- 980 mbar ??
ma ktoś długą rurę aby reakcja termamylu wykonała właściwą prace - chodzi mi tutaj o czas pocięcia skrobii na odpweidną długość ....oraz dodatkowo "reaktor" w krótym mamy półki przelewowe - tak ze 15 aby wydłużyć czas działania już następnego enzymu ....
itd..... .( taką mała gorzelnię - no mini mini
0
dawki enzymów sa policzone dla przemysłówki .... - a w domowych warunkach - po pierwsze :
- raz mamy surowiec taki ( zboże ) - dobry . porośnięty ( i taki sie zdaża
)
i właściwie nie ma jednorodnego surowca w ciagłości produkcji - ale na dobre tego - gorzelnia też tak ma
- no chyba że ma areał około 100tysięcy h ..
posiała tą samą odmiane zboża ..i ziemia jest taka sama i w środku areału jak i na skraju pola ...... tutaj nie ma wpływu na to
. dlatego producent "zaopcjonował " taka ilośc enzymu ...
( wg jego doświadczeń zapewn erobionych tytaj na obczyznie
)
"przedawkowanie" - nie MA NEGATYWNEGO WPŁYWU !!! może objawić się szybszą reakcją
nic nie przechodzi do gototwego - więc rozwiewam wszelakie wątpliwości ....
niedobór - niewłaściwe / niedociętę łancuchy skrobi co w końcowym efekcie wykaże że nie cała skrobia nam zchydrolizowała - a pozostała zawartośc cukrów nie zostanie
przerobiona przez co mamy mniejszy uzysk .... ...
kiedyś pisałem wątek ( lub wpiałem sie ...) aby każdy kto pracuje z enzymami
dopisywał swoje spostrzeżenia i ilości dawek jakie stosuje !!! - pisze to bo zależy mi przede wszystkim na:
- jakości działaniu enzymów ....
- opracowaniu konkretnych dawek pod konkretne zboża ( tutaj to jest loteria jak pisałem powyżej z jakością ziarna ;0 - kukurydza , pszenica ...)
- proponowaniu ilości enzymów tak ze wyczerpie sie zamówiony "zapas" i nie zmarnuje się
- propagowaniu że praca z enzymami nie jest taka trudna a jakie korzyśći ?? !
- zadowoleniu tych co pracują z enzymami .....
- lepszej przejrzystej informacji .....
tym poniekąd "niejasnym " watkiem pozdrawiam wszystkich zainteresowanych
98%
co do odpowiedż :Aabratka , Inżyniera ( tutaj skłaniam sie do tego że warto wzorować się Kolegi inforamacjami - poczynionymi w PRAKTYCE !!) , A_priv ,