Dawkowanie enzymów

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2010-01-21, 19:26

Adwokat, 98% dzięki za porady :)
Jak dotrę do domu po 2 zmianie to zrobię testy :)
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2010-01-21, 20:56

98% pisze: ... właśnie ostatni rozmawiałem z @Pietro - miał już takie 1-2 roczne -niech się wypowie praktycznie jak mu poszlo zacieranie :idea:
Zacieranie szło bardzo opornie, na 25 kg jęczmienia dałem chyba 150 ml termamylu.

@bielok
Rób próbę jodową, dolewaj enzym, aż rozłoży skrobię. Powodzenia, trzymam kciuki :D :D :D
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2010-01-21, 21:19

Cześć.

Że tak powiem chuj bombki strzelił, stara nie poszła na noc do pracy, nici z zacierania, ale w ramach zemsty opierdoliłem ja że nie wyniosła śmieci :roll:
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

redirys
70%
70%
Posty: 332
Rejestracja: 2007-09-17, 20:11
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: redirys » 2010-01-22, 21:35

Przy 2-letnich enzymach, dałem potrójną dawkę. Próba jodowa, nieznacznie dodatnia, czyli nie wszystko przerobiły i niestety długa fermentacja około 10 dni. Uzysk w miarę, około 4,5litra z 12kg mąki.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" ... Stanisław Lem

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2010-01-24, 16:33

Cześć :)
Dziś zmusiłem się do rannej wycieczki na działkę :)
Zatarłem 6 kg śruty. O ile temamyl wydaje się że nie działał w ogóle to amg i scherzyme zadziałały. Nie wiem jakie są minimalne skuteczne dawki takich starych enzymów bo lałem od razu po 40 ml.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bielok, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2010-11-16, 23:39

Witam
Zacieram śrutę pszeniczną. Próba jodowa na początku działania enzymu upłynniającego
kolor granatowy. Po zagotowaniu śruty druga próba kolor brązowy. W smaku zacier jest już słodki. Może koledzy wiedzą czy to już pojawiają się cukry, czy może porozrywane struktury skrobi dają wyczuwalną słodycz :?:
Oczywiście po schłodzeniu dodaję enzym scukrzający i docinający, których działanie potęguje słodycz.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbyszek1281, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-11-17, 08:09

zbyszek1281 pisze:Po zagotowaniu śruty druga próba kolor brązowy. W smaku zacier jest już słodki. Może koledzy wiedzą czy to już pojawiają się cukry, czy może porozrywane struktury skrobi dają wyczuwalną słodycz :?:
Trafnie kolega zauważył. Podczas upłynniania pojawiają się dekstryny. Są one słodkie. http://pl.wikipedia.org/wiki/Dekstryny
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez SRG, łącznie zmieniany 1 raz.
Cognoscetis veritatem, et veritas liberabit vos.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2010-11-17, 22:07

Witam, test jodowy na obecność skrobi - od żółtego do brązowego test negatywna - co oznacza iż skrobią się scukrza - w przypadku enzymu upłynniającego następuje pocięcia na równe podwójne łańcuchy alfa amylazy i uwalnianie skrobi, dextryny to cukry 'ciężko' fermentowane i po fermentacji pozostają "nieskonsumowane" do końca a szkoda bo to przecież cukier...

pozdrawiam
98%
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2010-11-18, 20:47

Dzięki za wyjaśnienia. Sądziłem, że jest podobnie jak opisujecie. Tak na dodatek 36kg śruty zatartej jednorazowo i zaszczepione drożdżami Red Etanol w beczce 120l. Objętość zacieru 100l. Po pięciu dniach -3 Blg i to bez żadnego podgrzewania :P
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbyszek1281, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
vooyeck
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-08-24, 19:23
Lokalizacja: M@łpolska

Post autor: vooyeck » 2011-09-20, 22:49

Witam szanowne grono po prawie rocznej nieobecności. Pragnę się wypowiedzieć nt. przeterminowania enzymów. Otóż w lutym zeszłego roku nabyłem drogą kupna od ob. 98% "świętą trójcę" do zacierania. Niestety różne inne zajęcia oderwały mnie na prawie 1,5 roku od naszego wspaniałego hobby.
Mając ostatnio więcej czasu robiłem porządki i odkryłem zapomnianą przesyłkę z enzymami. Cóż, zaryzykuję, pomyślałem. I dziś popędziłem do Biedronki po 10 kg mąki. Zatarłem, (notabene był to "mój pierwszy raz") przezornie zwiększyłem dwukrotnie ilość Termamylu i jakaż była moja niewysłowiona radość kiedy z gęstego kisielu otrzymałem rzadziutką ciecz. Tak więc Termamyl działa. Dodałem resztę i po paru godzinach już czuję wyraźną słodycz w nektarze. Tak więc nie ma co panikować z przeterminowanymi enzymami :D
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez vooyeck, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Wujek

Jacek S
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2011-10-26, 19:26
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Jacek S » 2011-11-11, 19:58

Jak długo przebiega fermentacja Fermiolami w zacierze zbożowym?
Jacenty

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2011-11-11, 20:06

Jest wiele czynników wpływających na skuteczność fermentacji. W tym przypadku temperatura, pH, skuteczność scukrzenia, no i same chęci grzybków... Każda fermentacja jest inna, w zależności od zacierania 1/3, 1/4...

Czas nie jest wyznacznikiem, ważniejsze są chęci i podejście do sprawy.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zwyczajny, łącznie zmieniany 1 raz.
XXX

Jacek S
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2011-10-26, 19:26
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Jacek S » 2011-11-12, 01:39

Zacierałem w układzie 1:3 na 20 litrów pierwszy raz.
Dałem 10 g Fermioli wcześniej namoczonych i od dwóch godzin nic się nie dzieje?
Czy Fermiole rozkładają też cukier (sacharozę)?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jacek S, łącznie zmieniany 1 raz.
Jacenty

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-11-12, 10:15

Już pewnie się dzieje. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

Jacek S
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2011-10-26, 19:26
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Jacek S » 2011-11-12, 10:23

No tak, ruszyło, ładnie to idzie. Jest to zrobione z maki pszennej. mam pytania do Was,
1. czy należy mieszać dymionem
2. Czy po zakończonej fermentacji ilość osadu się zmniejszy.
3. Czy vdo destylacji trzeba to jakoś przefiltrować?
4. A jeżeli przefiltrować to przez co?

Z góry dziękuje i pozdrawiam Szanowną Brać.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jacek S, łącznie zmieniany 1 raz.
Jacenty

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości