Dawkowanie enzymów
Dzięki Starowar.
W ramach rewanżu może takie wzory Ci się przydadzą?
Gęstość roztworu cukrowego = 100/(100-0,384 Blg) [g/ml]
Oraz znajomość stężenia cukru na 100 ml roztworu = Blg/(100-0,384 Blg)
Pozdrawiam
W ramach rewanżu może takie wzory Ci się przydadzą?
Gęstość roztworu cukrowego = 100/(100-0,384 Blg) [g/ml]
Oraz znajomość stężenia cukru na 100 ml roztworu = Blg/(100-0,384 Blg)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jacek S, łącznie zmieniany 1 raz.
Jacenty
A teraz powrócę do tematu wcześniejszego, zacier zrobiony z 7 kg maki na Fermiolach fermentuje już 16 dzień!
1,5 litra zacieru przelałem do plastikowej butelki i obserwuje to dokładnie, co dzień spadek wagi o 5-7 gramów (3 litry CO2). Dlaczego to tak długo trwa i co może byc powodem? Robię to po raz pierwszy.
Pozdrawiam
1,5 litra zacieru przelałem do plastikowej butelki i obserwuje to dokładnie, co dzień spadek wagi o 5-7 gramów (3 litry CO2). Dlaczego to tak długo trwa i co może byc powodem? Robię to po raz pierwszy.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jacek S, łącznie zmieniany 1 raz.
Jacenty
Skrobnąłem mały programik, na razie jeszcze z drobnymi błędami. Jeżeli uważacie, że się przyda jako alternatywa dla tabelki w excelu to czekam na jakieś sugestie. Jeżeli nie to post będzie do usunięcia
pzdr
pzdr
- Załączniki
-
- zacieracz.zip
- (57.88 KiB) Pobrany 338 razy
-
- 20%
- Posty: 22
- Rejestracja: 2012-02-27, 13:26
Aplikacja napisana w VB, nie można skompilować jej dla MAC... .
- Załączniki
-
- zacieracz 2.1.0.zip
- Poprawione błędy, dodane dawkowanie dla Sherzyme
- (57.75 KiB) Pobrany 281 razy
Witam.
Ja korzystam z proporcji które podał kiedyś na forum kolega robol69, za co bardzo dziękuję.
Przytoczę tutaj ten cytat bo idealnie pasuje do tego tematu.
Ja korzystam z proporcji które podał kiedyś na forum kolega robol69, za co bardzo dziękuję.
Przytoczę tutaj ten cytat bo idealnie pasuje do tego tematu.
robol69 pisze:...Enzym upłynniający 0,3 ml na 1 kg śruty
enzym scukrzający 0,6 ml na 1 kg śruty
Do zimnej wody dajesz całość enzymu upłynniającego + 80% śruty, po
doprowadzeniu do wrzenia dajesz resztę śruty...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Legion, łącznie zmieniany 1 raz.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
Wersja finalna, odporna na błędy...
- Załączniki
-
- zacieracz 2.1.2.zip
- (52.48 KiB) Pobrany 455 razy
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez MaTyS, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam Was. Pytanie młodzika do Doświadczonych w Boju Czy ten produkt Apfa-Beta
jest upłynniający i scukrzający jednocześnie?
"Product Description:
Beerzym ALFA-BETA is a liquid special enzyme for the hydrolysis of starch in beer brewing with adjuncts in high
amounts. The enzyme is produced from a specially selected strain of Aspergillus oryzae. The main activity of the enzyme
is based on a liquefying;alpha-amylase and a saccharifying β-amylase"
Może byłby ktoś w stanie pomoc które z tych enzymów będą nadawały się do uplynniania a które do scukrzania ? LISTA_ENZYMY_Erbsloh
Tutaj stronka z cenami : CENY
DZIEKUJE !
jest upłynniający i scukrzający jednocześnie?
"Product Description:
Beerzym ALFA-BETA is a liquid special enzyme for the hydrolysis of starch in beer brewing with adjuncts in high
amounts. The enzyme is produced from a specially selected strain of Aspergillus oryzae. The main activity of the enzyme
is based on a liquefying;alpha-amylase and a saccharifying β-amylase"
Może byłby ktoś w stanie pomoc które z tych enzymów będą nadawały się do uplynniania a które do scukrzania ? LISTA_ENZYMY_Erbsloh
Tutaj stronka z cenami : CENY
DZIEKUJE !
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez leszekku79, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Dawkowanie enzymów
Witam. Mógłby ktoś poprawić kalkulator i link to przelicznika bo nie działa. Dziękuje
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości