Strona 3 z 4

: 2010-01-21, 19:26
autor: bielok
Adwokat, 98% dzięki za porady :)
Jak dotrę do domu po 2 zmianie to zrobię testy :)

: 2010-01-21, 20:56
autor: Pietro
98% pisze: ... właśnie ostatni rozmawiałem z @Pietro - miał już takie 1-2 roczne -niech się wypowie praktycznie jak mu poszlo zacieranie :idea:
Zacieranie szło bardzo opornie, na 25 kg jęczmienia dałem chyba 150 ml termamylu.

@bielok
Rób próbę jodową, dolewaj enzym, aż rozłoży skrobię. Powodzenia, trzymam kciuki :D :D :D

: 2010-01-21, 21:19
autor: bielok
Cześć.

Że tak powiem chuj bombki strzelił, stara nie poszła na noc do pracy, nici z zacierania, ale w ramach zemsty opierdoliłem ja że nie wyniosła śmieci :roll:

: 2010-01-22, 21:35
autor: redirys
Przy 2-letnich enzymach, dałem potrójną dawkę. Próba jodowa, nieznacznie dodatnia, czyli nie wszystko przerobiły i niestety długa fermentacja około 10 dni. Uzysk w miarę, około 4,5litra z 12kg mąki.

: 2010-01-24, 16:33
autor: bielok
Cześć :)
Dziś zmusiłem się do rannej wycieczki na działkę :)
Zatarłem 6 kg śruty. O ile temamyl wydaje się że nie działał w ogóle to amg i scherzyme zadziałały. Nie wiem jakie są minimalne skuteczne dawki takich starych enzymów bo lałem od razu po 40 ml.

: 2010-11-16, 23:39
autor: zbyszek1281
Witam
Zacieram śrutę pszeniczną. Próba jodowa na początku działania enzymu upłynniającego
kolor granatowy. Po zagotowaniu śruty druga próba kolor brązowy. W smaku zacier jest już słodki. Może koledzy wiedzą czy to już pojawiają się cukry, czy może porozrywane struktury skrobi dają wyczuwalną słodycz :?:
Oczywiście po schłodzeniu dodaję enzym scukrzający i docinający, których działanie potęguje słodycz.

: 2010-11-17, 08:09
autor: SRG
zbyszek1281 pisze:Po zagotowaniu śruty druga próba kolor brązowy. W smaku zacier jest już słodki. Może koledzy wiedzą czy to już pojawiają się cukry, czy może porozrywane struktury skrobi dają wyczuwalną słodycz :?:
Trafnie kolega zauważył. Podczas upłynniania pojawiają się dekstryny. Są one słodkie. http://pl.wikipedia.org/wiki/Dekstryny

: 2010-11-17, 22:07
autor: 98%
Witam, test jodowy na obecność skrobi - od żółtego do brązowego test negatywna - co oznacza iż skrobią się scukrza - w przypadku enzymu upłynniającego następuje pocięcia na równe podwójne łańcuchy alfa amylazy i uwalnianie skrobi, dextryny to cukry 'ciężko' fermentowane i po fermentacji pozostają "nieskonsumowane" do końca a szkoda bo to przecież cukier...

pozdrawiam
98%

: 2010-11-18, 20:47
autor: zbyszek1281
Dzięki za wyjaśnienia. Sądziłem, że jest podobnie jak opisujecie. Tak na dodatek 36kg śruty zatartej jednorazowo i zaszczepione drożdżami Red Etanol w beczce 120l. Objętość zacieru 100l. Po pięciu dniach -3 Blg i to bez żadnego podgrzewania :P

: 2011-09-20, 22:49
autor: vooyeck
Witam szanowne grono po prawie rocznej nieobecności. Pragnę się wypowiedzieć nt. przeterminowania enzymów. Otóż w lutym zeszłego roku nabyłem drogą kupna od ob. 98% "świętą trójcę" do zacierania. Niestety różne inne zajęcia oderwały mnie na prawie 1,5 roku od naszego wspaniałego hobby.
Mając ostatnio więcej czasu robiłem porządki i odkryłem zapomnianą przesyłkę z enzymami. Cóż, zaryzykuję, pomyślałem. I dziś popędziłem do Biedronki po 10 kg mąki. Zatarłem, (notabene był to "mój pierwszy raz") przezornie zwiększyłem dwukrotnie ilość Termamylu i jakaż była moja niewysłowiona radość kiedy z gęstego kisielu otrzymałem rzadziutką ciecz. Tak więc Termamyl działa. Dodałem resztę i po paru godzinach już czuję wyraźną słodycz w nektarze. Tak więc nie ma co panikować z przeterminowanymi enzymami :D

: 2011-11-11, 19:58
autor: Jacek S
Jak długo przebiega fermentacja Fermiolami w zacierze zbożowym?

: 2011-11-11, 20:06
autor: zwyczajny
Jest wiele czynników wpływających na skuteczność fermentacji. W tym przypadku temperatura, pH, skuteczność scukrzenia, no i same chęci grzybków... Każda fermentacja jest inna, w zależności od zacierania 1/3, 1/4...

Czas nie jest wyznacznikiem, ważniejsze są chęci i podejście do sprawy.

: 2011-11-12, 01:39
autor: Jacek S
Zacierałem w układzie 1:3 na 20 litrów pierwszy raz.
Dałem 10 g Fermioli wcześniej namoczonych i od dwóch godzin nic się nie dzieje?
Czy Fermiole rozkładają też cukier (sacharozę)?

: 2011-11-12, 10:15
autor: OLO 69
Już pewnie się dzieje. :mrgreen:

: 2011-11-12, 10:23
autor: Jacek S
No tak, ruszyło, ładnie to idzie. Jest to zrobione z maki pszennej. mam pytania do Was,
1. czy należy mieszać dymionem
2. Czy po zakończonej fermentacji ilość osadu się zmniejszy.
3. Czy vdo destylacji trzeba to jakoś przefiltrować?
4. A jeżeli przefiltrować to przez co?

Z góry dziękuje i pozdrawiam Szanowną Brać.