Strona 3 z 4
: 2010-01-21, 19:26
autor: bielok
Adwokat, 98% dzięki za porady
Jak dotrę do domu po 2 zmianie to zrobię testy
: 2010-01-21, 20:56
autor: Pietro
98% pisze: ... właśnie ostatni rozmawiałem z @Pietro - miał już takie 1-2 roczne -niech się wypowie praktycznie jak mu poszlo zacieranie
Zacieranie szło bardzo opornie, na 25 kg jęczmienia dałem chyba 150 ml termamylu.
@bielok
Rób próbę jodową, dolewaj enzym, aż rozłoży skrobię. Powodzenia, trzymam kciuki
: 2010-01-21, 21:19
autor: bielok
Cześć.
Że tak powiem chuj bombki strzelił, stara nie poszła na noc do pracy, nici z zacierania, ale w ramach zemsty opierdoliłem ja że nie wyniosła śmieci
: 2010-01-22, 21:35
autor: redirys
Przy 2-letnich enzymach, dałem potrójną dawkę. Próba jodowa, nieznacznie dodatnia, czyli nie wszystko przerobiły i niestety długa fermentacja około 10 dni. Uzysk w miarę, około 4,5litra z 12kg mąki.
: 2010-01-24, 16:33
autor: bielok
Cześć
Dziś zmusiłem się do rannej wycieczki na działkę
Zatarłem 6 kg śruty. O ile temamyl wydaje się że nie działał w ogóle to amg i scherzyme zadziałały. Nie wiem jakie są minimalne skuteczne dawki takich starych enzymów bo lałem od razu po 40 ml.
: 2010-11-16, 23:39
autor: zbyszek1281
Witam
Zacieram śrutę pszeniczną. Próba jodowa na początku działania enzymu upłynniającego
kolor granatowy. Po zagotowaniu śruty druga próba kolor brązowy. W smaku zacier jest już słodki. Może koledzy wiedzą czy to już pojawiają się cukry, czy może porozrywane struktury skrobi dają wyczuwalną słodycz
Oczywiście po schłodzeniu dodaję enzym scukrzający i docinający, których działanie potęguje słodycz.
: 2010-11-17, 08:09
autor: SRG
zbyszek1281 pisze:Po zagotowaniu śruty druga próba kolor brązowy. W smaku zacier jest już słodki. Może koledzy wiedzą czy to już pojawiają się cukry, czy może porozrywane struktury skrobi dają wyczuwalną słodycz
Trafnie kolega zauważył. Podczas upłynniania pojawiają się dekstryny. Są one słodkie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dekstryny
: 2010-11-17, 22:07
autor: 98%
Witam, test jodowy na obecność skrobi - od żółtego do brązowego test negatywna - co oznacza iż skrobią się scukrza - w przypadku enzymu upłynniającego następuje pocięcia na równe podwójne łańcuchy alfa amylazy i uwalnianie skrobi, dextryny to cukry 'ciężko' fermentowane i po fermentacji pozostają "nieskonsumowane" do końca a szkoda bo to przecież cukier...
pozdrawiam
98%
: 2010-11-18, 20:47
autor: zbyszek1281
Dzięki za wyjaśnienia. Sądziłem, że jest podobnie jak opisujecie. Tak na dodatek 36kg śruty zatartej jednorazowo i zaszczepione drożdżami Red Etanol w beczce 120l. Objętość zacieru 100l. Po pięciu dniach -3 Blg i to bez żadnego podgrzewania
: 2011-09-20, 22:49
autor: vooyeck
Witam szanowne grono po prawie rocznej nieobecności. Pragnę się wypowiedzieć nt. przeterminowania enzymów. Otóż w lutym zeszłego roku nabyłem drogą kupna od ob. 98% "świętą trójcę" do zacierania. Niestety różne inne zajęcia oderwały mnie na prawie 1,5 roku od naszego wspaniałego hobby.
Mając ostatnio więcej czasu robiłem porządki i odkryłem zapomnianą przesyłkę z enzymami. Cóż, zaryzykuję, pomyślałem. I dziś popędziłem do Biedronki po 10 kg mąki. Zatarłem, (notabene był to "mój pierwszy raz") przezornie zwiększyłem dwukrotnie ilość Termamylu i jakaż była moja niewysłowiona radość kiedy z gęstego kisielu otrzymałem rzadziutką ciecz. Tak więc Termamyl działa. Dodałem resztę i po paru godzinach już czuję wyraźną słodycz w nektarze. Tak więc nie ma co panikować z przeterminowanymi enzymami
: 2011-11-11, 19:58
autor: Jacek S
Jak długo przebiega fermentacja Fermiolami w zacierze zbożowym?
: 2011-11-11, 20:06
autor: zwyczajny
Jest wiele czynników wpływających na skuteczność fermentacji. W tym przypadku temperatura, pH, skuteczność scukrzenia, no i same chęci grzybków... Każda fermentacja jest inna, w zależności od zacierania 1/3, 1/4...
Czas nie jest wyznacznikiem, ważniejsze są chęci i podejście do sprawy.
: 2011-11-12, 01:39
autor: Jacek S
Zacierałem w układzie 1:3 na 20 litrów pierwszy raz.
Dałem 10 g Fermioli wcześniej namoczonych i od dwóch godzin nic się nie dzieje?
Czy Fermiole rozkładają też cukier (sacharozę)?
: 2011-11-12, 10:15
autor: OLO 69
Już pewnie się dzieje.
: 2011-11-12, 10:23
autor: Jacek S
No tak, ruszyło, ładnie to idzie. Jest to zrobione z maki pszennej. mam pytania do Was,
1. czy należy mieszać dymionem
2. Czy po zakończonej fermentacji ilość osadu się zmniejszy.
3. Czy vdo destylacji trzeba to jakoś przefiltrować?
4. A jeżeli przefiltrować to przez co?
Z góry dziękuje i pozdrawiam Szanowną Brać.