Strona 4 z 4

: 2011-11-12, 21:55
autor: starowar
Czym to będziesz destylował?

: 2011-11-13, 08:55
autor: Jacek S
Na kegu z grzałkami elektrycznymi.

: 2011-11-13, 19:17
autor: Jacek S
Dzięki Starowar.

W ramach rewanżu może takie wzory Ci się przydadzą?

Gęstość roztworu cukrowego = 100/(100-0,384 Blg) [g/ml]

Oraz znajomość stężenia cukru na 100 ml roztworu = Blg/(100-0,384 Blg)

Pozdrawiam

: 2011-11-14, 13:38
autor: starowar
Dzięki
Na pewno się przydadzą

: 2011-11-26, 16:17
autor: Jacek S
A teraz powrócę do tematu wcześniejszego, zacier zrobiony z 7 kg maki na Fermiolach fermentuje już 16 dzień!
1,5 litra zacieru przelałem do plastikowej butelki i obserwuje to dokładnie, co dzień spadek wagi o 5-7 gramów (3 litry CO2). Dlaczego to tak długo trwa i co może byc powodem? Robię to po raz pierwszy.

Pozdrawiam

: 2012-03-05, 21:30
autor: MaTyS
Skrobnąłem mały programik, na razie jeszcze z drobnymi błędami. Jeżeli uważacie, że się przyda jako alternatywa dla tabelki w excelu to czekam na jakieś sugestie. Jeżeli nie to post będzie do usunięcia ;)

pzdr

: 2012-03-05, 22:24
autor: zastępcaczłonka
Jeśli gremium go zaaprobuje, to moja sugestia: proszę o wersję na maca...
Jeszcze pierwsza cukrówka chodzi, ale już czuję nieposkromiony pociąg do zacierania.

: 2012-03-11, 13:41
autor: MaTyS
Aplikacja napisana w VB, nie można skompilować jej dla MAC... .

: 2012-03-11, 14:31
autor: Legion
Witam.
Ja korzystam z proporcji które podał kiedyś na forum kolega robol69, za co bardzo dziękuję.
Przytoczę tutaj ten cytat bo idealnie pasuje do tego tematu.
robol69 pisze:...Enzym upłynniający 0,3 ml na 1 kg śruty
enzym scukrzający 0,6 ml na 1 kg śruty

Do zimnej wody dajesz całość enzymu upłynniającego + 80% śruty, po
doprowadzeniu do wrzenia dajesz resztę śruty...

: 2012-03-11, 14:52
autor: aQQ
Zacierałem pszeniczne i mi wyszło 18 Blg. Po co te enzymy?

: 2012-03-15, 06:43
autor: MaTyS
Wersja finalna, odporna na błędy...

: 2014-02-27, 10:16
autor: leszekku79
Witam Was. Pytanie młodzika do Doświadczonych w Boju Czy ten produkt Apfa-Beta
jest upłynniający i scukrzający jednocześnie?
"Product Description:
Beerzym ALFA-BETA is a liquid special enzyme for the hydrolysis of starch in beer brewing with adjuncts in high
amounts. The enzyme is produced from a specially selected strain of Aspergillus oryzae. The main activity of the enzyme
is based on a liquefying;alpha-amylase and a saccharifying β-amylase"

Może byłby ktoś w stanie pomoc które z tych enzymów będą nadawały się do uplynniania a które do scukrzania ? LISTA_ENZYMY_Erbsloh



Tutaj stronka z cenami : CENY

DZIEKUJE !

: 2014-02-27, 19:42
autor: zbynek
alfa- będzie upłynniać
beta- będzie scukrzać

Re: Dawkowanie enzymów

: 2017-05-27, 10:05
autor: zylek234
Witam. Mógłby ktoś poprawić kalkulator i link to przelicznika bo nie działa. Dziękuje