-
98%
- 100%
- Posty: 1746
- Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
-
Kontaktowanie:
Post
autor: 98% » 2010-02-09, 18:37
Witam - tak zdecydowanie za niska a proporcja
1:2 no no moje gratulacje Kolega rzucił się na głęboką - znaczy gęstą "wodę" - wyjdzie / wyszedłby 'treściwy zacier". A te:
Zacierane ok 2 h.
Jeżeli chodzi o dodanie drugiego enzymu to bym poczekał minimum 6-8h (naturalne studzenie z ocieplonym pojemnikiem) aby enzym upłynniający dokładnie pociął łańcuchy skrobi by potem enzym scukrzający efektywnie zamienił to na glukozę. Czas, czas ma tutaj też istotną wartość. Potem korekta pH - enzym scukrzając dla pewności test jodowy i potem drożdże
pozdrawiam
98%
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
98%, łącznie zmieniany 1 raz.
-
bizon
- 101%
- Posty: 83
- Rejestracja: 2006-11-30, 19:36
- Lokalizacja: miasto
Post
autor: bizon » 2010-02-09, 18:52
zbynekkk pisze:bizon pisze:20 l wody + 10 l śruty. ...........
I z tego Ci wyszło 80 litrów? Ile w sumie śruty zatarłeś?
Słusznie, zastosowałem skrót myślowy. To ładunek do garnka w jednym procesie zacierania. Po stosownym czasie wlałem to do beczki i zagrzałem następny gar. I tak trzy sztuki. Wyszło ok. 80 l.
98% sugerujesz mniej śruty? I całe popołudnie na jeden gar? Trzy dni zabawy...
Ale jak trzeba
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
bizon, łącznie zmieniany 2 razy.
-
zbynek
- 101%
- Posty: 2005
- Rejestracja: 2007-07-26, 19:37
Post
autor: zbynek » 2010-02-09, 18:53
@ 98%
10 litrów śruty to około 5 kg a więc proporcja około 1 do 4. Więc raczej rzadki był ten zacier
@ bizon
w sumie zatarłeś 30 litrów śruty czyli około 15 kg śruty. Końcowy wynik ilościowy raczej zadowalający.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
-
bizon
- 101%
- Posty: 83
- Rejestracja: 2006-11-30, 19:36
- Lokalizacja: miasto
Post
autor: bizon » 2010-02-09, 19:00
@zbynekk,
jak na wpakowaną w to pracę, raczej nie... Ale
, więcej śruty? 15 l na 20 l wody?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
bizon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
zbynek
- 101%
- Posty: 2005
- Rejestracja: 2007-07-26, 19:37
Post
autor: zbynek » 2010-02-09, 19:06
10 kilogramów mąki razowej żytniej na 20 litrów wody, wychodzi około 2,5-3 litry maksymalnie, zwykle około 2,7 litra 94%.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
-
bizon
- 101%
- Posty: 83
- Rejestracja: 2006-11-30, 19:36
- Lokalizacja: miasto
Post
autor: bizon » 2010-02-09, 19:25
Czyli innymi słowy, na moich proporcjach, objętościowo 1:1... Gęste to wyjdzie...
Ostatnio zmieniony 2016-01-27, 23:04 przez
bizon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
krzysiek007
- 50%
- Posty: 183
- Rejestracja: 2007-04-03, 16:42
Post
autor: krzysiek007 » 2010-02-09, 20:09
25 kg śruty na 55 L wody to rekord mojego kolegi. Z tego ma 22 blg. A z tego 5L (70%), i 8L (50%)
Zdaje się jednak że Pietro gęściejsze tworzy.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
krzysiek007, łącznie zmieniany 1 raz.
-
bizon
- 101%
- Posty: 83
- Rejestracja: 2006-11-30, 19:36
- Lokalizacja: miasto
Post
autor: bizon » 2010-02-09, 20:38
Stop, proszę. 1 litr śruty to 0.5 kg? Pytanie trywialne, ale wagi nie posiadam stąd łatwiej wiadrami liczyć
. No dobra, następnym razem dam 1:1.5 no i wyższą temp. dla drożdży. Jak kocyk dojdzie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
bizon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
zbynek
- 101%
- Posty: 2005
- Rejestracja: 2007-07-26, 19:37
Post
autor: zbynek » 2010-02-09, 20:48
bizon pisze:Stop, proszę. 1 litr śruty to 0.5 kg ? Pytanie trywialne, ale wagi nie posiadam stąd łatwiej wiadrami liczyć
. ...........
Średnio tak wychodzi, ale śruta różnie waży.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
-
98%
- 100%
- Posty: 1746
- Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
-
Kontaktowanie:
Post
autor: 98% » 2010-02-09, 21:26
Witam
niedokładnie odczytałem te proporcje:
20 l wody + 10 l śruty
Wziąłem tradycyjnie stosunek wody l do kg śruty o a tu na "litry" liczymy.
No to zmienia postać rzeczy ale powyżej Koledzy odpowiedzieli.
pozdrawiam
98%
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
98%, łącznie zmieniany 1 raz.
-
jerzy
- 60%
- Posty: 231
- Rejestracja: 2008-09-16, 18:30
Post
autor: jerzy » 2010-02-09, 23:21
Właśnie zaczyniłem 40l wody z 16kg maki pszennej i ładnie poszło. Gęstość usypowa możne być rożna...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
jerzy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
bizon
- 101%
- Posty: 83
- Rejestracja: 2006-11-30, 19:36
- Lokalizacja: miasto
Post
autor: bizon » 2010-02-15, 18:35
Drodzy koledzy. Zainspirowany Waszymi radami ponownie zatarłem śrutę, w zmienionych proporcjach idących w objętościowym stosunku 1:1. Zwiększyłem dawki enzymów itd zaś przed dodaniem drożdży odstawiłem na ok 9 godzin. Zacier zyskał wyraźną słodycz. Dziś dodałem drożdże. Beka stoi na styropianie opatulona w kocyk elektryczny i kołdrę (temp. w piwnicy - 11 st. C nie sprzyja Red Ethanolom). Obecnie drożdże pracują jak wściekłe, temp. zacieru to 35 st. Czy ktokolwiek sprawdzał po ilu dniach temperatura "nakręcana" pracą drożdży spada? Niestety, wyjeżdżam z dzieckiem na ferie i nie będę mógł kontrolować fermentacji. Jedyną możliwością to instrukcja dla "lepszej połowy", kiedy (i jak) ma włączyć kocyk. Prośba o badanie temperatury zacieru jest już za daleko idąca...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
bizon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
cemik1
Post
autor: cemik1 » 2010-02-15, 21:24
Po 2-3, no max 4 dniach powinny finiszować.
-
bizon
- 101%
- Posty: 83
- Rejestracja: 2006-11-30, 19:36
- Lokalizacja: miasto
Post
autor: bizon » 2010-03-09, 18:52
Po staniu i destylacji. +/- z 70 l zacieru wyszło 5.5 litrów spirytu. Antałek dopełniony pod korek (niech czeka) ok. 2 l czekają na dalsze działania, tj muszę poszukać na forum co dalej robić z żytniówką, by stała się żytniówką konsumpcyjną. Ale zawsze człowiek zrobił coś nowego
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
bizon, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości