Stało się - zacieranie żyta

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2010-02-09, 18:37

Witam - tak zdecydowanie za niska a proporcja :shock: 1:2 no no moje gratulacje Kolega rzucił się na głęboką - znaczy gęstą "wodę" - wyjdzie / wyszedłby 'treściwy zacier". A te:
Zacierane ok 2 h.
Jeżeli chodzi o dodanie drugiego enzymu to bym poczekał minimum 6-8h (naturalne studzenie z ocieplonym pojemnikiem) aby enzym upłynniający dokładnie pociął łańcuchy skrobi by potem enzym scukrzający efektywnie zamienił to na glukozę. Czas, czas ma tutaj też istotną wartość. Potem korekta pH - enzym scukrzając dla pewności test jodowy i potem drożdże

pozdrawiam
98%
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

bizon
101%
101%
Posty: 83
Rejestracja: 2006-11-30, 19:36
Lokalizacja: miasto

Post autor: bizon » 2010-02-09, 18:52

zbynekkk pisze:
bizon pisze:20 l wody + 10 l śruty. ...........
I z tego Ci wyszło 80 litrów? Ile w sumie śruty zatarłeś?
Słusznie, zastosowałem skrót myślowy. To ładunek do garnka w jednym procesie zacierania. Po stosownym czasie wlałem to do beczki i zagrzałem następny gar. I tak trzy sztuki. Wyszło ok. 80 l.
98% sugerujesz mniej śruty? I całe popołudnie na jeden gar? Trzy dni zabawy...
Ale jak trzeba :(
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bizon, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2010-02-09, 18:53

@ 98%
10 litrów śruty to około 5 kg a więc proporcja około 1 do 4. Więc raczej rzadki był ten zacier :wink:

@ bizon
w sumie zatarłeś 30 litrów śruty czyli około 15 kg śruty. Końcowy wynik ilościowy raczej zadowalający. :wink:
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

bizon
101%
101%
Posty: 83
Rejestracja: 2006-11-30, 19:36
Lokalizacja: miasto

Post autor: bizon » 2010-02-09, 19:00

@zbynekk,
jak na wpakowaną w to pracę, raczej nie... Ale :nie_wiem , więcej śruty? 15 l na 20 l wody?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bizon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2010-02-09, 19:06

10 kilogramów mąki razowej żytniej na 20 litrów wody, wychodzi około 2,5-3 litry maksymalnie, zwykle około 2,7 litra 94%.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

bizon
101%
101%
Posty: 83
Rejestracja: 2006-11-30, 19:36
Lokalizacja: miasto

Post autor: bizon » 2010-02-09, 19:25

Czyli innymi słowy, na moich proporcjach, objętościowo 1:1... Gęste to wyjdzie...
Ostatnio zmieniony 2016-01-27, 23:04 przez bizon, łącznie zmieniany 1 raz.

krzysiek007
50%
50%
Posty: 183
Rejestracja: 2007-04-03, 16:42

Post autor: krzysiek007 » 2010-02-09, 20:09

25 kg śruty na 55 L wody to rekord mojego kolegi. Z tego ma 22 blg. A z tego 5L (70%), i 8L (50%)
Zdaje się jednak że Pietro gęściejsze tworzy.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez krzysiek007, łącznie zmieniany 1 raz.

bizon
101%
101%
Posty: 83
Rejestracja: 2006-11-30, 19:36
Lokalizacja: miasto

Post autor: bizon » 2010-02-09, 20:38

Stop, proszę. 1 litr śruty to 0.5 kg? Pytanie trywialne, ale wagi nie posiadam stąd łatwiej wiadrami liczyć :D. No dobra, następnym razem dam 1:1.5 no i wyższą temp. dla drożdży. Jak kocyk dojdzie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bizon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2010-02-09, 20:48

bizon pisze:Stop, proszę. 1 litr śruty to 0.5 kg ? Pytanie trywialne, ale wagi nie posiadam stąd łatwiej wiadrami liczyć :D. ...........
Średnio tak wychodzi, ale śruta różnie waży.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2010-02-09, 21:26

Witam :oops: niedokładnie odczytałem te proporcje:
20 l wody + 10 l śruty
Wziąłem tradycyjnie stosunek wody l do kg śruty o a tu na "litry" liczymy. :wall
No to zmienia postać rzeczy ale powyżej Koledzy odpowiedzieli.

pozdrawiam
98%
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2010-02-09, 23:21

Właśnie zaczyniłem 40l wody z 16kg maki pszennej i ładnie poszło. Gęstość usypowa możne być rożna...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jerzy, łącznie zmieniany 1 raz.

bizon
101%
101%
Posty: 83
Rejestracja: 2006-11-30, 19:36
Lokalizacja: miasto

Post autor: bizon » 2010-02-15, 18:35

Drodzy koledzy. Zainspirowany Waszymi radami ponownie zatarłem śrutę, w zmienionych proporcjach idących w objętościowym stosunku 1:1. Zwiększyłem dawki enzymów itd zaś przed dodaniem drożdży odstawiłem na ok 9 godzin. Zacier zyskał wyraźną słodycz. Dziś dodałem drożdże. Beka stoi na styropianie opatulona w kocyk elektryczny i kołdrę (temp. w piwnicy - 11 st. C nie sprzyja Red Ethanolom). Obecnie drożdże pracują jak wściekłe, temp. zacieru to 35 st. Czy ktokolwiek sprawdzał po ilu dniach temperatura "nakręcana" pracą drożdży spada? Niestety, wyjeżdżam z dzieckiem na ferie i nie będę mógł kontrolować fermentacji. Jedyną możliwością to instrukcja dla "lepszej połowy", kiedy (i jak) ma włączyć kocyk. Prośba o badanie temperatury zacieru jest już za daleko idąca...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bizon, łącznie zmieniany 1 raz.

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-02-15, 21:24

Po 2-3, no max 4 dniach powinny finiszować.

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2010-02-19, 12:59

http://ebipol.p.lodz.pl/Content/519/ChePol_r.4_nr39.pdf Chemik Polski z 1904r.

Jeśli to zbytnie OT to ustawię wygaszenie.

bizon
101%
101%
Posty: 83
Rejestracja: 2006-11-30, 19:36
Lokalizacja: miasto

Post autor: bizon » 2010-03-09, 18:52

Po staniu i destylacji. +/- z 70 l zacieru wyszło 5.5 litrów spirytu. Antałek dopełniony pod korek (niech czeka) ok. 2 l czekają na dalsze działania, tj muszę poszukać na forum co dalej robić z żytniówką, by stała się żytniówką konsumpcyjną. Ale zawsze człowiek zrobił coś nowego :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bizon, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości