Wysokie Blg końcowe
Wysokie Blg końcowe
Witam. Mam maly problem z moim pierwszym piwem. Nastawiłem Czech Pilsner firmy Better Brew. Fermentacja burzliwa przebiegła dobrze, ale po 7 dniach Blg zatrzymało sie na 5.. Mineło już 10 dni a Blg nadal 5. Zapomnialem zmierzyc Blg poczatkowego. Fermentacja sie skonczyla, 'puknie' raz czy dwa na caly dzien. Czy moge juz butelkowac, czy moze zlac na cicha i zobaczyc co bedzie? A jesli na cicha to na jak dlugo i co robic jesli nie pomoze? Butelkowac i dodac mniej glukozy do refermentacji? W smaku jest bardzo dobre tylko to Blg..
Re: Wysokie Blg końcowe
Nie do końca to forum ale zlej na cichą, pozbędziesz się przy okazji wiele osadów, częściowo może coś wykorzystasz jak masz wprawę.
Oglądałeś filmiki na blogu Tomka Kopyra?
Oglądałeś filmiki na blogu Tomka Kopyra?
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
-
- 0%
- Posty: 9
- Rejestracja: 2023-06-20, 13:16
Re: Wysokie Blg końcowe
W sytuacji, gdy fermentacja burzliwa zakończyła się na poziomie 5°Blg i nie ma dalszych oznak aktywności drożdży, warto rozważyć kilka opcji. Po pierwsze, jeśli smak piwa jest dobry, a fermentacja wydaje się zakończona (puknięcia są sporadyczne), można rozważyć butelkowanie. Ważne jest jednak, aby upewnić się, że piwo jest stabilne, co można osiągnąć poprzez przelanie go na cichą fermentację. Cicha fermentacja pozwoli drożdżom na dalszą pracę nad ewentualnymi pozostałościami cukru i poprawi klarowność piwa.
Jeśli zdecydujesz się na cichą fermentację, zaleca się trzymanie piwa w temperaturze około 10-12°C przez dodatkowe 1-2 tygodnie. Obserwuj poziom Blg; jeśli po tym czasie nie zauważysz zmian, można przystąpić do butelkowania. W przypadku braku poprawy, można rozważyć dodanie mniej glukozy do refermentacji, aby uniknąć nadmiernej karbonizacji.
Pamiętaj również, że brak pomiaru początkowego Blg utrudnia dokładne określenie stopnia fermentacji. Jeśli piwo smakuje dobrze i nie ma oznak problemów (np. nieprzyjemnych zapachów), to butelkowanie po cichej fermentacji wydaje się być dobrym rozwiązaniem. W razie wątpliwości zawsze warto skonsultować się z innymi piwowarami lub poszukać wskazówek w literaturze dotyczącej konkretnego stylu piwa.
Jeśli zdecydujesz się na cichą fermentację, zaleca się trzymanie piwa w temperaturze około 10-12°C przez dodatkowe 1-2 tygodnie. Obserwuj poziom Blg; jeśli po tym czasie nie zauważysz zmian, można przystąpić do butelkowania. W przypadku braku poprawy, można rozważyć dodanie mniej glukozy do refermentacji, aby uniknąć nadmiernej karbonizacji.
Pamiętaj również, że brak pomiaru początkowego Blg utrudnia dokładne określenie stopnia fermentacji. Jeśli piwo smakuje dobrze i nie ma oznak problemów (np. nieprzyjemnych zapachów), to butelkowanie po cichej fermentacji wydaje się być dobrym rozwiązaniem. W razie wątpliwości zawsze warto skonsultować się z innymi piwowarami lub poszukać wskazówek w literaturze dotyczącej konkretnego stylu piwa.
Re: Wysokie Blg końcowe
Ostatni wpis jest z przed siedniu lat....Być może piwo już dofermentowało
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Wysokie Blg końcowe
Sztuczna inteligencja nie czai dat? Dziwny bot...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość