Pytanie o zapotrzebowanie ???

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Pytanie o zapotrzebowanie ???

Post autor: 98% » 2008-07-28, 01:48

Witam - jest to temat "protpolasta "
zapytuję tutaj na "sezon" zacierania" - bo brewkitowcy mają "all in one"

jakie preferowane drożdże powinny się znaleść w ofercie 98% ????
nastawiony jestem na suche typu "us , salfalle itp... dolnej i górnej fermentaci z przewagą na dolną fermentację - lepiej o klarowność itp...
osobiście jestem nie zadowolony z płynnych drożdży - nie chodzi tutaj o koszty ale ostatnia warka - 7 skrzynek x 20 butelek + czułość + a nieważne = kanał - zapach i sma nie do pokonania bynajmniej NA 100% nie skisło - robione W Atmosferze sterylnej u kolegi @RomKo
a jednak drożdże dały swój dziwny zapach i posmak co całego nastawu .... .


dlatego pytam czy i jakie drożdże są preferowane dla Was ???
a jeążlei macie coś na uwadze / do oferty dołączyć do proszę piszcie - rozwijam się ciagle na potrzeby forum :mrgreen:

proszę dawajcie swoje typy ??
co do słodu i chmielu tez powinien pojawić się póznym latem :wink: .

pozdrawiam zapraszam do pisania - bynajmniej łatwiej mi będzie poznać preferencje i ilość "Browarników " :mrgreen: .

pozdrawiam i piszcie

98%
Ostatnio zmieniony 2012-10-29, 18:33 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2008-07-28, 09:26

Witam.
Jako piwowar teoretyk :) - skłaniam sie na razie ku drożdzom suchym. Najpoluraniejsze S-23 i S-33 mam w lodówce. Kolega polecił mi żebym zakupił na przyszłość DANSTAR NOTTINGHAM oraz DANSTAR WINDSOR ale ich nigdzie nie moge dostać.

98% przyznam że z wielką niecierpliwością oczekuję oferty na słód i chmiel :)
Niestety nie wypalił mi zakup słodu po 2,5 zł/kg :( czekam cierpliwie na Twoją ofertę :)
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-07-28, 13:07

Drożdze suche: S-23, S-33, S-04, S-05 myślę że powiny byc podstawowo.
Chmiele granulat Lubelski i Marynka jako też podstawa.

A co do słodów to napewno Pilzneński, Monachijski,Carapils, Karmelowy jasny i ciemny.

Co do oferty to jeszcze kapsle.

Ja mi sie coś przypomni to dopiszę.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2008-07-31, 11:17

co do ilości browarników to chyba już dołączę do grona :D - na razie poczyniłem zakupy początkowe i po powrocie z wakacji zaczynam :mrgreen:
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
winorobek
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2007-07-29, 19:02
Lokalizacja: Mysłowice

Post autor: winorobek » 2008-09-12, 23:45

Co do zapotrzebowania to przydały by się szybkozłączki, in out do kegów po pepsi :D
Deo Optimo Maximo
- - -
winorobek

dominioxxx
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2008-08-29, 23:32
Lokalizacja: śląsk

Post autor: dominioxxx » 2008-10-15, 21:36

winorobek pisze:Co do zapotrzebowania to przydały by się szybkozłączki, in out do kegów po pepsi :D
witam serdecznie wszystkich forumowiczów
ja używam kegów po Pepsi 19l
idealne w utrzymaniu i eksploatacji
wszystko dla domowego piwowara znajdziecie na Browamator.pl piwodziej.pl i wes.com.pl
słody porady i wiele innych
co do szybko złączek sugeruje zakup z IBC polska 50% taniej niż w Browamatorze
pozdrawiam
dominioxxx

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2008-10-24, 19:29

Witam pojawił się chmiel odmiana marynka oraz magnum - są to chmiele goryczkowe ,
wkrótce będą słody - pilzenski , monachujski , karmel jasny oraz karmel ciemny .
pozniej dojadą drozdze do piwa typowe suche
fermentis ' .

pozdrawiam

98%

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-10-25, 12:19

Masz już oofertę cenową na słody, jeśli tak daj na PW.
Miałem kupić wiecej w BA, ale może warto się wstrzymać, kiedy beda słody?
Pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2008-10-25, 14:29

ja też poproszę cenę słodów na PW

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2008-10-25, 15:16

Witam - co do słodów to zbieram info jakie są potrzebne - ale w zarysie znajda się :
- monachijski
- pilzeński
- karmel jasny
- karmel ciemny

powinny być za tydzień .... . co do ceny - wiadomo jak słód podskoczył - ale zapewniam na 98% będzie konkurencyjny cenowo :wink: .
wszak będzie można się kompleksowo zaopatrzyć we ( powiedzmy ) wszystkie składniki do ważenia piwa co ułatwi wybór odpowiedniego "dostawcę " - ciągle się rozbudowuję a na to potrzba niestety czasu i cierpliwości wolę to zrobić pomału ale dokładnie niż potem nadrabiac zaniedbane sprawy .

pozdrawiam

98%

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-10-25, 15:20

Jaki karmel jasny i ciemny, a czekoladowy i palony?
Pozdrawiam

cihy
40%
40%
Posty: 88
Rejestracja: 2006-05-12, 15:25

Post autor: cihy » 2008-10-25, 15:34

ja pisze się na wszystkie poza pilzeńskim jak będiesz miał dane prosze na p.w :D
cihy

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2008-10-25, 16:05

Witam - jak to jaki ???

karmel jasny - stopień karmelizacji >85 , extrakt % >75, ( do barwy i lekkiego posmaku karmelowego ) i karmel ciemny - stopień karmelizacji >80 , extrakt % >72 ( to typowych mocnych porterów i ciemnych piw ) co do pozostałych co napisałeś -udział ich w zasypie jest na poziomie kilku % ale na "teraz " nie rozważam ich w ofercie bo biorę z jednej słodowni a mają tylko to co pisałem w ofercie - robią małe gatunki a porządnie - sam mam piwa z tego słodu i mieliście się okazje przekonać jak one są dobre lub niedobre na zlocie .... .

popieram polski przemysł - w tym przypadku - słodownie ( choć nie do końca jest ona nasza - krajowa - zaopatyruje carlsberga- ale generalnie większość wrabianego słodu idzie do Danii ) jest to polska słodownia jedna z lepszych jeżeli nie najlepsza w kraju - opinie nie są wyssane z palca ale i z zacnego forum piwowarskiego gdzie znawcy tematu sobie chwalą jakość ziarna z tej słodowni mimo że tegoroczne ceny nie zachwycają .. .

pozdrawiam

98

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2008-12-05, 23:11

Witam na dzień dzisiejszy jest już "komplet chmielu " - naszego Polskiego .

jest aromatyczny - LUBELSKI
jest goryczkowy - MARYNKA
jest super goryczkowy - MAGNUM


co do jakości to ... sami wiecie :1st

drożdże do piwa też są , woreczki też .

paski do pomiaru pH też są 3.8 - 5.5. oraz 5,2 - 6,8

przyszłych i początkujących oraz "starych wyjadaczy " - zapraszam .

pozdrawiam
98%

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2008-12-07, 14:01

Witam - dodam bo wczoraj nie byłem obecny - z korzyścią dla chmielu - poddałem go ( chmiel procesowi pakowania próżniowego w ochronnej atmosferze :mrgreen: - zapakowany próżniowo w profesjonalnej pakowarce próżniowej - co zdecydowanie daje gwarancje że ten chmiel nie straci na wartości i co ważna nie uleci aromat na 3-5 lat , ja wolę trzymać sie mniejszej granicy 3 lat .
po otwarciu paczki robi się taki "pssssss " - macie gwarancję że że cały aromat i smak został , do tego opakowanie to specjalne woreczki nie strunowe więc tym bardziej jest pewność wytrzymałości opakowania ..
pseudo "zapuszkowany " - do tego chmiel wraca to swojej pierwotnej budowy /kształtu - oj maiłem chce zrobić wareczkę .... zabrakło czasu :?
z racji aby ktoś zainteresowany chmielem po zakupie jak otworzy wiadomo - czas już leci na niekorzyść chmielu - paczki pakuję po 100g !!!! - czyli jak ktoś zamawia 500g chmielu
czy to MARYNKI , LUBELSKIEGO , MAGNUM - otrzyma 5x 100g - chyba dobrze ten "98%"
wykombinował ??? :?: :wink: - zużywamy 100g a reszta pozostaje bez zmian -takie rzeczy to tylko w ....... u 98% " :D

pozdrawiam .
98%

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości