Pytanie o zapotrzebowanie ???
Pytanie o zapotrzebowanie ???
Witam - jest to temat "protpolasta "
zapytuję tutaj na "sezon" zacierania" - bo brewkitowcy mają "all in one"
jakie preferowane drożdże powinny się znaleść w ofercie 98% ????
nastawiony jestem na suche typu "us , salfalle itp... dolnej i górnej fermentaci z przewagą na dolną fermentację - lepiej o klarowność itp...
osobiście jestem nie zadowolony z płynnych drożdży - nie chodzi tutaj o koszty ale ostatnia warka - 7 skrzynek x 20 butelek + czułość + a nieważne = kanał - zapach i sma nie do pokonania bynajmniej NA 100% nie skisło - robione W Atmosferze sterylnej u kolegi @RomKo
a jednak drożdże dały swój dziwny zapach i posmak co całego nastawu .... .
dlatego pytam czy i jakie drożdże są preferowane dla Was ???
a jeążlei macie coś na uwadze / do oferty dołączyć do proszę piszcie - rozwijam się ciagle na potrzeby forum
proszę dawajcie swoje typy ??
co do słodu i chmielu tez powinien pojawić się póznym latem .
pozdrawiam zapraszam do pisania - bynajmniej łatwiej mi będzie poznać preferencje i ilość "Browarników " .
pozdrawiam i piszcie
98%
zapytuję tutaj na "sezon" zacierania" - bo brewkitowcy mają "all in one"
jakie preferowane drożdże powinny się znaleść w ofercie 98% ????
nastawiony jestem na suche typu "us , salfalle itp... dolnej i górnej fermentaci z przewagą na dolną fermentację - lepiej o klarowność itp...
osobiście jestem nie zadowolony z płynnych drożdży - nie chodzi tutaj o koszty ale ostatnia warka - 7 skrzynek x 20 butelek + czułość + a nieważne = kanał - zapach i sma nie do pokonania bynajmniej NA 100% nie skisło - robione W Atmosferze sterylnej u kolegi @RomKo
a jednak drożdże dały swój dziwny zapach i posmak co całego nastawu .... .
dlatego pytam czy i jakie drożdże są preferowane dla Was ???
a jeążlei macie coś na uwadze / do oferty dołączyć do proszę piszcie - rozwijam się ciagle na potrzeby forum
proszę dawajcie swoje typy ??
co do słodu i chmielu tez powinien pojawić się póznym latem .
pozdrawiam zapraszam do pisania - bynajmniej łatwiej mi będzie poznać preferencje i ilość "Browarników " .
pozdrawiam i piszcie
98%
Ostatnio zmieniony 2012-10-29, 18:33 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam.
Jako piwowar teoretyk - skłaniam sie na razie ku drożdzom suchym. Najpoluraniejsze S-23 i S-33 mam w lodówce. Kolega polecił mi żebym zakupił na przyszłość DANSTAR NOTTINGHAM oraz DANSTAR WINDSOR ale ich nigdzie nie moge dostać.
98% przyznam że z wielką niecierpliwością oczekuję oferty na słód i chmiel
Niestety nie wypalił mi zakup słodu po 2,5 zł/kg czekam cierpliwie na Twoją ofertę
Jako piwowar teoretyk - skłaniam sie na razie ku drożdzom suchym. Najpoluraniejsze S-23 i S-33 mam w lodówce. Kolega polecił mi żebym zakupił na przyszłość DANSTAR NOTTINGHAM oraz DANSTAR WINDSOR ale ich nigdzie nie moge dostać.
98% przyznam że z wielką niecierpliwością oczekuję oferty na słód i chmiel
Niestety nie wypalił mi zakup słodu po 2,5 zł/kg czekam cierpliwie na Twoją ofertę
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
-
- 0%
- Posty: 2
- Rejestracja: 2008-08-29, 23:32
- Lokalizacja: śląsk
witam serdecznie wszystkich forumowiczówwinorobek pisze:Co do zapotrzebowania to przydały by się szybkozłączki, in out do kegów po pepsi
ja używam kegów po Pepsi 19l
idealne w utrzymaniu i eksploatacji
wszystko dla domowego piwowara znajdziecie na Browamator.pl piwodziej.pl i wes.com.pl
słody porady i wiele innych
co do szybko złączek sugeruje zakup z IBC polska 50% taniej niż w Browamatorze
pozdrawiam
dominioxxx
Witam - co do słodów to zbieram info jakie są potrzebne - ale w zarysie znajda się :
- monachijski
- pilzeński
- karmel jasny
- karmel ciemny
powinny być za tydzień .... . co do ceny - wiadomo jak słód podskoczył - ale zapewniam na 98% będzie konkurencyjny cenowo .
wszak będzie można się kompleksowo zaopatrzyć we ( powiedzmy ) wszystkie składniki do ważenia piwa co ułatwi wybór odpowiedniego "dostawcę " - ciągle się rozbudowuję a na to potrzba niestety czasu i cierpliwości wolę to zrobić pomału ale dokładnie niż potem nadrabiac zaniedbane sprawy .
pozdrawiam
98%
- monachijski
- pilzeński
- karmel jasny
- karmel ciemny
powinny być za tydzień .... . co do ceny - wiadomo jak słód podskoczył - ale zapewniam na 98% będzie konkurencyjny cenowo .
wszak będzie można się kompleksowo zaopatrzyć we ( powiedzmy ) wszystkie składniki do ważenia piwa co ułatwi wybór odpowiedniego "dostawcę " - ciągle się rozbudowuję a na to potrzba niestety czasu i cierpliwości wolę to zrobić pomału ale dokładnie niż potem nadrabiac zaniedbane sprawy .
pozdrawiam
98%
Witam - jak to jaki ???
karmel jasny - stopień karmelizacji >85 , extrakt % >75, ( do barwy i lekkiego posmaku karmelowego ) i karmel ciemny - stopień karmelizacji >80 , extrakt % >72 ( to typowych mocnych porterów i ciemnych piw ) co do pozostałych co napisałeś -udział ich w zasypie jest na poziomie kilku % ale na "teraz " nie rozważam ich w ofercie bo biorę z jednej słodowni a mają tylko to co pisałem w ofercie - robią małe gatunki a porządnie - sam mam piwa z tego słodu i mieliście się okazje przekonać jak one są dobre lub niedobre na zlocie .... .
popieram polski przemysł - w tym przypadku - słodownie ( choć nie do końca jest ona nasza - krajowa - zaopatyruje carlsberga- ale generalnie większość wrabianego słodu idzie do Danii ) jest to polska słodownia jedna z lepszych jeżeli nie najlepsza w kraju - opinie nie są wyssane z palca ale i z zacnego forum piwowarskiego gdzie znawcy tematu sobie chwalą jakość ziarna z tej słodowni mimo że tegoroczne ceny nie zachwycają .. .
pozdrawiam
98
karmel jasny - stopień karmelizacji >85 , extrakt % >75, ( do barwy i lekkiego posmaku karmelowego ) i karmel ciemny - stopień karmelizacji >80 , extrakt % >72 ( to typowych mocnych porterów i ciemnych piw ) co do pozostałych co napisałeś -udział ich w zasypie jest na poziomie kilku % ale na "teraz " nie rozważam ich w ofercie bo biorę z jednej słodowni a mają tylko to co pisałem w ofercie - robią małe gatunki a porządnie - sam mam piwa z tego słodu i mieliście się okazje przekonać jak one są dobre lub niedobre na zlocie .... .
popieram polski przemysł - w tym przypadku - słodownie ( choć nie do końca jest ona nasza - krajowa - zaopatyruje carlsberga- ale generalnie większość wrabianego słodu idzie do Danii ) jest to polska słodownia jedna z lepszych jeżeli nie najlepsza w kraju - opinie nie są wyssane z palca ale i z zacnego forum piwowarskiego gdzie znawcy tematu sobie chwalą jakość ziarna z tej słodowni mimo że tegoroczne ceny nie zachwycają .. .
pozdrawiam
98
Witam na dzień dzisiejszy jest już "komplet chmielu " - naszego Polskiego .
jest aromatyczny - LUBELSKI
jest goryczkowy - MARYNKA
jest super goryczkowy - MAGNUM
co do jakości to ... sami wiecie
drożdże do piwa też są , woreczki też .
paski do pomiaru pH też są 3.8 - 5.5. oraz 5,2 - 6,8
przyszłych i początkujących oraz "starych wyjadaczy " - zapraszam .
pozdrawiam
98%
jest aromatyczny - LUBELSKI
jest goryczkowy - MARYNKA
jest super goryczkowy - MAGNUM
co do jakości to ... sami wiecie
drożdże do piwa też są , woreczki też .
paski do pomiaru pH też są 3.8 - 5.5. oraz 5,2 - 6,8
przyszłych i początkujących oraz "starych wyjadaczy " - zapraszam .
pozdrawiam
98%
Witam - dodam bo wczoraj nie byłem obecny - z korzyścią dla chmielu - poddałem go ( chmiel procesowi pakowania próżniowego w ochronnej atmosferze - zapakowany próżniowo w profesjonalnej pakowarce próżniowej - co zdecydowanie daje gwarancje że ten chmiel nie straci na wartości i co ważna nie uleci aromat na 3-5 lat , ja wolę trzymać sie mniejszej granicy 3 lat .
po otwarciu paczki robi się taki "pssssss " - macie gwarancję że że cały aromat i smak został , do tego opakowanie to specjalne woreczki nie strunowe więc tym bardziej jest pewność wytrzymałości opakowania ..
pseudo "zapuszkowany " - do tego chmiel wraca to swojej pierwotnej budowy /kształtu - oj maiłem chce zrobić wareczkę .... zabrakło czasu
z racji aby ktoś zainteresowany chmielem po zakupie jak otworzy wiadomo - czas już leci na niekorzyść chmielu - paczki pakuję po 100g !!!! - czyli jak ktoś zamawia 500g chmielu
czy to MARYNKI , LUBELSKIEGO , MAGNUM - otrzyma 5x 100g - chyba dobrze ten "98%"
wykombinował ??? - zużywamy 100g a reszta pozostaje bez zmian -takie rzeczy to tylko w ....... u 98% "
pozdrawiam .
98%
po otwarciu paczki robi się taki "pssssss " - macie gwarancję że że cały aromat i smak został , do tego opakowanie to specjalne woreczki nie strunowe więc tym bardziej jest pewność wytrzymałości opakowania ..
pseudo "zapuszkowany " - do tego chmiel wraca to swojej pierwotnej budowy /kształtu - oj maiłem chce zrobić wareczkę .... zabrakło czasu
z racji aby ktoś zainteresowany chmielem po zakupie jak otworzy wiadomo - czas już leci na niekorzyść chmielu - paczki pakuję po 100g !!!! - czyli jak ktoś zamawia 500g chmielu
czy to MARYNKI , LUBELSKIEGO , MAGNUM - otrzyma 5x 100g - chyba dobrze ten "98%"
wykombinował ??? - zużywamy 100g a reszta pozostaje bez zmian -takie rzeczy to tylko w ....... u 98% "
pozdrawiam .
98%
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości