Cydr/"szampan"

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
bnp

Post autor: bnp » 2008-08-28, 10:26

SRG
Tak i owszem ale suchy lód jeżeli nie trzymasz w styropianowym termosie to szybko sublimuje. Gaśnica choć wychodzi drożej jest praktyczniejsza (mym zdaniem)

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2008-08-28, 23:01

bnp
Wiele gaśnic śniegowych w życiu zużyłem. (Choćby do schłodzenia wódki) :mrgreen:
Kiedyś suchy lód był towarem deficytowym, nie do dostania. Nadal będę stosował śniegówkę do niektórych zadań (szybkie ochłodzenie). Ale jest być może ekonomiczna przesłanka do zastosowania suchego lodu do wymrażania wina. (Ja tą technikę stosuję od wielu lat). Ale mając niezbyt dużą zamrażarkę muszę bawić się niewielkimi ilościami wina. Styropian dzisiaj to nie są koszty powalające. (Wystarczy budowlany) Kto wie jak przy tak niskich temperaturach zwiększy się stężenie C2H5OH w wymrażanych płynach. :lol:

Awatar użytkownika
aderon79
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2008-09-28, 11:26
Lokalizacja: Świebodzice

Post autor: aderon79 » 2008-10-20, 18:58

Ktoś zna sklep na dolnym śląsku który oferuje w swej gamie suchy lód jak ktoś zna to proszę o namiary

bnp

Post autor: bnp » 2008-10-20, 19:26

panowie ostrzegam :!:

należy przestrzegać BHP przy zagazowaniu piwa/wina suchym lodem.
po pierwsze trzeba uważać na odmrożenia :!:
a po drugie CO2 wytwarza olbrzymie ciśnienie :!:

Nagazowanie należy prowadzić 3-4 stopniowo w butelce PET poprzez wrzucenie do butelki grudki suchego lodu wielkości 2-3 grochu i intensywne mieszanie. Po ostatnim zabiegu wstawic do lodówki na 24 h . Po tym czasie przelać delikatnie do butelki np szampanówki dodać grudkę CO2 szybko zakręcić i wstawić do zamkniętego pojemnika na min 5 minut w celu uniknięcia eksplozji.
Eksplozja może nastąpić i już się o tym przekonałem, Dałem chyba za dużo Co2 lub butelka była gdzieś pęknięta.
Szampan tak pierdo.. że wybuch piwa to pikuś. Huknęło na cały blok, cała kuchnia była w odłamkach. :mrgreen:

Awatar użytkownika
aderon79
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2008-09-28, 11:26
Lokalizacja: Świebodzice

Post autor: aderon79 » 2008-10-20, 22:27

Mam takie pytanie ł czy można użyć takiej butli jak kiedyś się stosowało do robienia wody sodowej, aby nasycić roztwór w CO2?

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2008-10-23, 08:12

@aderon79 spokojnie możesz. Te nowe syfony z twożywa sztucznego też się nadają. Nalewasz trochę więcej niż połowe wina lub piwa, zgniatasz syfon i przez otwór wylotowy wprowadzasz CO2 z butli od migomatu. Oczywiście przez reduktor. Płyn przed nasyceniem musi być chłodny.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-10-25, 11:46

@bnp

Twój cydr powalił mnie (i nie tylko) na kolana. Koledzy warto zrobić taki napój, to jest pyszne. Nagazowanie, delikatność smaku i siła orzeźwienia. Uznanie!

Szampan czeka na sylwestra, mma nadzieje że doczeka :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mamcar
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2006-09-01, 11:51
Lokalizacja: Jaworzno/Gliwice

Post autor: mamcar » 2008-10-28, 20:50

I moj tegoroczny cydr gotowy. Nagazowanie metoda naturalna, bez zamrazania. Przemoglem sie i czesc cydru dosladzalem slodzikiem Colagran z Lidla. Dawalem jedna tabletke na pol litra cydru. Nie czuc zadnych "chemicznych posmakow". "Slodyczy" nie czuc, ale smak jest zdecydowanie bardziej sharmonizowany, tzn pokryla kwasowosc.

Generalnie co i jak tutaj:
http://www.mamcar.jawnet.pl/readarticle ... icle_id=28
Choc brakuje jeszcze fazy ostatecznej tj degustacji.

bnp

Post autor: bnp » 2008-10-28, 21:25

ja robię z samego soku jabłkowego, muszę sprobować z dodatkiem soku pomarańczowego

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-11-16, 17:17

Cydr nastawiony.

Skład:
1. 10 litrów soku z Lidla Dizzy za 1.49 zł
2. 0.5 kg cukru
3. 5g fosforanu
4. 1 tabletka multiwitaminy musującej
5. Drożdże gęstwa S-33 po 2 warkach.

Fermentuje jak szalony. W soku było 10 g cukru w 100ml, blg sok miał 11.

Za tydzień klarowanie zolem i rozlew do refermentacji.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mamcar
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2006-09-01, 11:51
Lokalizacja: Jaworzno/Gliwice

Post autor: mamcar » 2008-11-20, 00:28

Ja robilem na Vitaficie.. troche drozszy niz Dizzy... ale smak jakby pelniejszy: bardziej kwasny i mniej wodnisty.

bnp

Post autor: bnp » 2008-12-08, 20:31

i to jest najlepsze, :mrgreen:
10 dni temu nastawiłem 10 l cydru z dodatkiem soku pomarańczowego i dzisiaj sączce zimny, orzeźwiający, nagazowany, klarowny jak łza, słodki cydr :mrgreen:

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2008-12-09, 09:58

Cześć :)

I jak skuszony powodzeniami kolegów, wstawiłem cydr na soku jabłkowym z Bierdonki. Różnica jest taka że za namową Kitaferi fermentuję na gęstwie z S33 - ale z tego co widze w rurce fermentacja idzie jak burza :)
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-12-15, 13:24

No i mam swój pierwszy cydr. Wyszedł dobry, orzeźwiający, dobrze nagazowany.
Nastawiam kolejny. Polecam , robi się łatwo i jest tani i bardzo smaczny.
Gęstwa S-33 jest dobra do jego produkcji, cydr nie ma nic drożdżowego posmaku.
Pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2008-12-15, 13:44

No proszę, ładny, idealnie klarowny. :slinka
Ciekaw jestem smaku cydru na piwnych ale może lepiej zrobić na dolnych
Wyślę Ci z dodatkiem soku pomarańczowego na bajanusach G cośtam . Moim zdaniem jest lepszy.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości