Cydr/"szampan"
bnp
Wiele gaśnic śniegowych w życiu zużyłem. (Choćby do schłodzenia wódki)
Kiedyś suchy lód był towarem deficytowym, nie do dostania. Nadal będę stosował śniegówkę do niektórych zadań (szybkie ochłodzenie). Ale jest być może ekonomiczna przesłanka do zastosowania suchego lodu do wymrażania wina. (Ja tą technikę stosuję od wielu lat). Ale mając niezbyt dużą zamrażarkę muszę bawić się niewielkimi ilościami wina. Styropian dzisiaj to nie są koszty powalające. (Wystarczy budowlany) Kto wie jak przy tak niskich temperaturach zwiększy się stężenie C2H5OH w wymrażanych płynach.
Wiele gaśnic śniegowych w życiu zużyłem. (Choćby do schłodzenia wódki)
Kiedyś suchy lód był towarem deficytowym, nie do dostania. Nadal będę stosował śniegówkę do niektórych zadań (szybkie ochłodzenie). Ale jest być może ekonomiczna przesłanka do zastosowania suchego lodu do wymrażania wina. (Ja tą technikę stosuję od wielu lat). Ale mając niezbyt dużą zamrażarkę muszę bawić się niewielkimi ilościami wina. Styropian dzisiaj to nie są koszty powalające. (Wystarczy budowlany) Kto wie jak przy tak niskich temperaturach zwiększy się stężenie C2H5OH w wymrażanych płynach.
Ktoś zna sklep na dolnym śląsku który oferuje w swej gamie suchy lód jak ktoś zna to proszę o namiary
Freiburg Grup Operation
http://images.chomikuj.pl/button/aderon.gif
http://images.chomikuj.pl/button/aderon.gif
panowie ostrzegam
należy przestrzegać BHP przy zagazowaniu piwa/wina suchym lodem.
po pierwsze trzeba uważać na odmrożenia
a po drugie CO2 wytwarza olbrzymie ciśnienie
Nagazowanie należy prowadzić 3-4 stopniowo w butelce PET poprzez wrzucenie do butelki grudki suchego lodu wielkości 2-3 grochu i intensywne mieszanie. Po ostatnim zabiegu wstawic do lodówki na 24 h . Po tym czasie przelać delikatnie do butelki np szampanówki dodać grudkę CO2 szybko zakręcić i wstawić do zamkniętego pojemnika na min 5 minut w celu uniknięcia eksplozji.
Eksplozja może nastąpić i już się o tym przekonałem, Dałem chyba za dużo Co2 lub butelka była gdzieś pęknięta.
Szampan tak pierdo.. że wybuch piwa to pikuś. Huknęło na cały blok, cała kuchnia była w odłamkach.
należy przestrzegać BHP przy zagazowaniu piwa/wina suchym lodem.
po pierwsze trzeba uważać na odmrożenia
a po drugie CO2 wytwarza olbrzymie ciśnienie
Nagazowanie należy prowadzić 3-4 stopniowo w butelce PET poprzez wrzucenie do butelki grudki suchego lodu wielkości 2-3 grochu i intensywne mieszanie. Po ostatnim zabiegu wstawic do lodówki na 24 h . Po tym czasie przelać delikatnie do butelki np szampanówki dodać grudkę CO2 szybko zakręcić i wstawić do zamkniętego pojemnika na min 5 minut w celu uniknięcia eksplozji.
Eksplozja może nastąpić i już się o tym przekonałem, Dałem chyba za dużo Co2 lub butelka była gdzieś pęknięta.
Szampan tak pierdo.. że wybuch piwa to pikuś. Huknęło na cały blok, cała kuchnia była w odłamkach.
Mam takie pytanie ł czy można użyć takiej butli jak kiedyś się stosowało do robienia wody sodowej, aby nasycić roztwór w CO2?
Freiburg Grup Operation
http://images.chomikuj.pl/button/aderon.gif
http://images.chomikuj.pl/button/aderon.gif
I moj tegoroczny cydr gotowy. Nagazowanie metoda naturalna, bez zamrazania. Przemoglem sie i czesc cydru dosladzalem slodzikiem Colagran z Lidla. Dawalem jedna tabletke na pol litra cydru. Nie czuc zadnych "chemicznych posmakow". "Slodyczy" nie czuc, ale smak jest zdecydowanie bardziej sharmonizowany, tzn pokryla kwasowosc.
Generalnie co i jak tutaj:
http://www.mamcar.jawnet.pl/readarticle ... icle_id=28
Choc brakuje jeszcze fazy ostatecznej tj degustacji.
Generalnie co i jak tutaj:
http://www.mamcar.jawnet.pl/readarticle ... icle_id=28
Choc brakuje jeszcze fazy ostatecznej tj degustacji.
Cydr nastawiony.
Skład:
1. 10 litrów soku z Lidla Dizzy za 1.49 zł
2. 0.5 kg cukru
3. 5g fosforanu
4. 1 tabletka multiwitaminy musującej
5. Drożdże gęstwa S-33 po 2 warkach.
Fermentuje jak szalony. W soku było 10 g cukru w 100ml, blg sok miał 11.
Za tydzień klarowanie zolem i rozlew do refermentacji.
Skład:
1. 10 litrów soku z Lidla Dizzy za 1.49 zł
2. 0.5 kg cukru
3. 5g fosforanu
4. 1 tabletka multiwitaminy musującej
5. Drożdże gęstwa S-33 po 2 warkach.
Fermentuje jak szalony. W soku było 10 g cukru w 100ml, blg sok miał 11.
Za tydzień klarowanie zolem i rozlew do refermentacji.
Pozdrawiam
Cześć
I jak skuszony powodzeniami kolegów, wstawiłem cydr na soku jabłkowym z Bierdonki. Różnica jest taka że za namową Kitaferi fermentuję na gęstwie z S33 - ale z tego co widze w rurce fermentacja idzie jak burza
I jak skuszony powodzeniami kolegów, wstawiłem cydr na soku jabłkowym z Bierdonki. Różnica jest taka że za namową Kitaferi fermentuję na gęstwie z S33 - ale z tego co widze w rurce fermentacja idzie jak burza
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości