Cydr/"szampan"
"Porównują go do smaku "szampanów"
Mam tak samo, „smakuje jak szampan ‘’mówią baby
Ten mój ostatni cydr to właśnie jest zrobiony na tych drożdżakach co podałeś. Proponowałbym fermentować w ok. 15 st C , powinien być czystszy . Ale to sobie porównasz bo może jutro lub w środę zapakuję styropian.
Mam tak samo, „smakuje jak szampan ‘’mówią baby
Ten mój ostatni cydr to właśnie jest zrobiony na tych drożdżakach co podałeś. Proponowałbym fermentować w ok. 15 st C , powinien być czystszy . Ale to sobie porównasz bo może jutro lub w środę zapakuję styropian.
Nastawiłem cydr z soku z jabłek, który uzyskałem na prasie. 16 litrów bulka, bez wody bez cukru miał 15 Blg . Teraz czas przyszedł na szampana, znalazłem w sieci taki o to przepis:
Ściema czy będzie coś z tego?
Szampan z ziemniaków
Czas przygotowania: 15 tygodni
Kaloryczność: 1 kcal
Ilość porcji: 15
Składniki
woda
ziemniaki
drożdże winne Tokay
Wyśmienity szampan na wszystkie okazje. Przy pewnej wprawie otrzymacie lepszy od francuskiego.
Etapy przygotowania
Na 10 litrów przegotowanej, odstanej wody 3 kg cukru, 3 kg ziemniaków, drożdże winne typu tokay.
Ziemniaki obrane, kroimy w drobną kostkę.
W 15-to litrowym galonie dodajemy "matkę drożdżową" w/g przepisu na drożdżach winnych.
Po 2-3 tygodniach burzliwej fermentacji zciągamy do innego galona 10 litrowego.
Przed końcem fermentacji zlewamy i butelkujemy korkując z zabezpieczeniem drucianym.
Stawiamy do góry dnem na nastepne 2 tyg. po czym delikatnie odwracamy butelki
i odkorkowujemy delikatnie korki z osadem, korkujemy powturnie do przechowania.
A kwasy zmierzyłeś? Powyżej 6-7 gram na litr (w przeliczeniu na kwas cytrynowy) wyjdzie kwasibur. Ja taki dwa lata temu zrobiłem. Ale na kaca i w upalne dni, po rozcieńczeniu pół na pół z wodą, wyśmienity napitek.furman pisze:....... 16 litrów bulka, bez wody bez cukru miał 15 Blg . .................
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
- Emiel Regis
- 90%
- Posty: 656
- Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
- Lokalizacja: Picardie, Żywiec
Zbynek nie mierzyłem, bo nawet nie wiem jak > Planowałem go po prostu dosłodzić słodzikiem, tak żeby mi odpowiadał.zbynek pisze: A kwasy zmierzyłeś? Powyżej 6-7 gram na litr (w przeliczeniu na kwas cytrynowy) wyjdzie kwasibur. Ja taki dwa lata temu zrobiłem. Ale na kaca i w upalne dni, po rozcieńczeniu pół na pół z wodą, wyśmienity napitek.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez furman, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości