Cydr/"szampan"

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-12-15, 13:51

Myślę, żeby teraz zrobić z sokiem pomarańczowym. Może zrobię na bayanusach G-995.
Tylko, że gęstwę zawsze jakąś mam, więc zrobiłem na gęstwie.


Buteleczka czeka dla Ciebie, ale szybko mi się "rozszedł" ten cydr :D

Porównują go do smaku "szampanów" :D
Pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2008-12-15, 14:07

"Porównują go do smaku "szampanów"

Mam tak samo, „smakuje jak szampan ‘’mówią baby

Ten mój ostatni cydr to właśnie jest zrobiony na tych drożdżakach co podałeś. Proponowałbym fermentować w ok. 15 st C , powinien być czystszy . Ale to sobie porównasz bo może jutro lub w środę zapakuję styropian.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-12-15, 14:27

No czekam na styropian ;) :D

Porównam i zobaczymy. Ja mam odczucie, że stosując G-995 trzeba fermentowac w max 15 °C - jak piszesz, inaczej nastaw jest mniej aromatyczny i czysty w smaku.
Ten cydr na gestwie S-33 fermentował w 17-18°C.
Pozdrawiam

KARMEL
101%
101%
Posty: 509
Rejestracja: 2008-01-06, 18:54

Post autor: KARMEL » 2008-12-25, 10:21

Co zrobić żeby sok nie ściemniał ?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-12-26, 15:06

Sok z kartonu z Lidla nie ciemnieje, nie zachowuje się jak świeży sok z jabłek.

@bnp

Szampan różowy przepyszny :brawo :1st
Pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2008-12-26, 23:59

:oops:

[ Dodano: 2008-12-28, 17:17 ]
@kitaferia
cydr bardzo smaczny, całkowicie odmienny od mojego, bardzo duże nagazowanie- idealne dla mnie :!:

piwa super najlepiej mi podeszła warka 12 :slinka

furman

Post autor: furman » 2013-10-24, 20:15

Nastawiłem cydr z soku z jabłek, który uzyskałem na prasie. 16 litrów bulka, bez wody bez cukru miał 15 Blg :). Teraz czas przyszedł na szampana, znalazłem w sieci taki o to przepis:

Szampan z ziemniaków

Czas przygotowania: 15 tygodni
Kaloryczność: 1 kcal
Ilość porcji: 15
Składniki
woda
ziemniaki
drożdże winne Tokay

Wyśmienity szampan na wszystkie okazje. Przy pewnej wprawie otrzymacie lepszy od francuskiego.

Etapy przygotowania

Na 10 litrów przegotowanej, odstanej wody 3 kg cukru, 3 kg ziemniaków, drożdże winne typu tokay.
Ziemniaki obrane, kroimy w drobną kostkę.
W 15-to litrowym galonie dodajemy "matkę drożdżową" w/g przepisu na drożdżach winnych.
Po 2-3 tygodniach burzliwej fermentacji zciągamy do innego galona 10 litrowego.
Przed końcem fermentacji zlewamy i butelkujemy korkując z zabezpieczeniem drucianym.
Stawiamy do góry dnem na nastepne 2 tyg. po czym delikatnie odwracamy butelki
i odkorkowujemy delikatnie korki z osadem, korkujemy powturnie do przechowania.
Ściema czy będzie coś z tego?

jurii
90%
90%
Posty: 573
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2013-10-24, 20:55

Wchodzi bardzo dobry, sprawdzony m.in. na wino.org

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2013-10-24, 20:56

Szczerze wątpię.
Biorąc pod uwagę z czego robi się szampana. :mrgreen:
Polak potrafi !!!

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2004
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2013-10-24, 21:49

furman pisze:....... 16 litrów bulka, bez wody bez cukru miał 15 Blg :). .................
A kwasy zmierzyłeś? Powyżej 6-7 gram na litr (w przeliczeniu na kwas cytrynowy) wyjdzie kwasibur. Ja taki dwa lata temu zrobiłem. Ale na kaca i w upalne dni, po rozcieńczeniu pół na pół z wodą, wyśmienity napitek. :wink:
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2013-10-24, 22:07

furman pisze: Ściema czy będzie coś z tego?
Coś będzie. Dla niektórych царское игристое to też szampan, wszystko zależy od wymagań.

furman

Post autor: furman » 2013-10-25, 06:29

zbynek pisze: A kwasy zmierzyłeś? Powyżej 6-7 gram na litr (w przeliczeniu na kwas cytrynowy) wyjdzie kwasibur. Ja taki dwa lata temu zrobiłem. Ale na kaca i w upalne dni, po rozcieńczeniu pół na pół z wodą, wyśmienity napitek. :wink:
Zbynek nie mierzyłem, bo nawet nie wiem jak :oops: > Planowałem go po prostu dosłodzić słodzikiem, tak żeby mi odpowiadał.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez furman, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość