Prażenie słodu Pilzneńskiego

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Prażenie słodu Pilzneńskiego

Post autor: kitaferia » 2008-11-04, 12:05

Ma ktoś może jakieś doświadczenie w prażeniu słodów?
Został mi tylko pilzneński, a chcę uwarzyć coś ciemniejszego i karmelowego.
Pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2008-11-04, 12:10

oczywiście :wink:

moczysz słód w ciepłej wodzie aż napuchnie, osuszasz na sitku, rozsypujesz na blaszce od piekarnika. Prażysz do momentu odpowiedniego brązowego zabarwienia bielma rozduszonego ziarna

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-11-04, 12:13

Jaka temp. piekarnika? Bo karmelizuje chyba powyżej 160°C?
Pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2008-11-04, 12:27

nigdy nie sprawdzałem, ale na pewno będzie to ponad 160 C, tylko bardzo powoli podnoś temperaturę

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-11-04, 12:30

No spróbuje uprażyć na próbę.

A co myślisz o wędzeniu samodzielnym? Wiem, że kombinator jestem ;) , ale myślę o uwędzeniu pszenicy i uwarzeniu piwa z jej dodatkiem.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2008-11-04, 12:38

Suszę teraz mój własny, wędzony słód jęczmienny. Czuć wyraźnie wędzonkę.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-11-04, 12:42

Ile czasu wędziłeś i na jakim drewnie? Suchy słód wędziłeś?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2008-11-04, 12:51

Wędziłem w trakcie suszenia słodu ok.4 godz. trocinami spod piły (różne gatunki drewna). Teraz właściwie dosuszam go.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

bnp

Post autor: bnp » 2008-11-04, 12:58

proszę temp suszenia
sorry za jakość :oops:
Załączniki
suszenie.jpg

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-11-04, 13:04

Zależy mi na barwiącym, więc będę podnosił powoli temp. do 180°C.

Pszenicę chcę skleikować osobno ze słodem Pilzneńskim i potem dodać do zacierania infuzyjnego - co o tym myślisz?
Pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2008-11-04, 13:17

może być
ale lepiej skiełkuj pszenicę i wysusz dymem dębowym wtedy otrzymasz słód wędzony posiadający enzymy.
Powiem więcej, skiełkuj pszenicę do ok 2 cm kiełka, otrzymasz słód z 10 razy większą dawką enzymów. Tak zwany słód wspomagający. Cyba go nie idzie kupić w Polsce ?

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-11-04, 13:27

Skiełkuje pszenicę jak będę miał więcej czasu.
Nie widziałem w ofercie słodów wspomagających.

Na razie uwarze piwo na słodzie pilzneńskim, barwiącym z pilzneńskiego i skleikowanej pszenicy - zobaczymy co wyjdzie, puszczę Ci buteleczkę jak wyjdzie coś pijalnego :)
Pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2008-11-04, 13:29

ja warzę teraz cały czas, jednak swój słód z piekarnika to nie to samo co ze słodowni :cry:

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-11-04, 13:36

Ja też warzę teraz cały czas, tylko że juz tylko 2 kg pilzeneńskiego mi zostało - czekam na słód od 98%, ale nie wiem ile trzeba będzie jeszcze czekać a zacierac trzeba ;) :D

Lager lodówkowy jutro rozlewam, aby zwolnic fermentator. W drugim fermentatorze też warka na burzliwej...

Lagera dochmieliłem tabletką na zimno - ciekaw jestem efektów. Na razie pachnie ładnie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-11-11, 18:15

Słód uprażony - co za zapach wypełnił cały dom przy prażeniu tego słodu - przepiękny karmelowy. Warka ładnie się zabarwiła i czuć karmel. Zobaczymy jakie piwo wyjdzie.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości