Filtracja / klarowanie- stabilizacja

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
bnp

Filtracja / klarowanie- stabilizacja

Post autor: bnp » 2008-11-20, 20:49

Wielu winiarzy i piwowarów zastanawia się jak uzyskać klarowny napitek. Niektórzy modzą, kombinują i niestety nie uzyskują zadowalających rezultatów. Pojawia się natomiast mit, że klarowane to złe, że piwo domowe powinno być mętne. Bierze się to oczywiście z braku wiedzy lub/i zastosowania nieodpowiedniej technologii.
Zastosowanie odpowiednich dodatków oraz procesów pozwala znacznie uprościć sobie hobby, oraz znacznie skrócić czas produkcji.

Mowa tu oczywiście o zastosowaniu do klarowania neutralnego zolu krzemionkowego.
Jego działanie jest już opisane na forum, jednak chcę przedstawić moją wersję dalszej stabilizacji trunku.


Piwo po klarowaniu zolem zawiera jeszcze pewne ilości kłaczków zawiesiny. Można ten osad oddzielić za pomocą sedymentacji, jednak jest to pracochłonne oraz może narazić piwo na natlenienie oraz zakażenie.
Można także zastosować proces filtracji .

ja zastosowałem podobnie jak kolega darod http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... &start=285

filtr do wody

Jednak należy pamiętać, iż trunek przed filtracją należy sklarować. ( mętne piwo/wino to roztwór koloidalny, zastosowanie zwykłej filtracji w takim układzie nic nie da)
Po klarowaniu zolem białka powodujące zmętnienia tworzą porowaty kłaczkowaty osad który jet możliwy do oddzielenia w trakcie filtracji.

Jako przegrody filtracyjnej użyłem wkładu z gąbki polipropylenowej 20 mikronów. Jako warstwę filtracyjną zastosowałem zmieloną i wygotowaną wełnę celulozową (dostępna w aptece za 2,5 zł )

proces polega na
1 klarowaniu zolem
2 oddzieleniu w miarę klarownej warstwy od osadu
3 dodanie do płynu celulozy
4 filtracji

np prawiepiwo karmelowe po 2,5 tygodnia fermentacji na dolnych . Białe jak mleko po 2 godzinach klarowania i filtracji :


filtracja grawitacyjna 10 l trwa ok 5 minut , ok 1m słupa cieczy
Załączniki
filtracja 44.jpg
filtracja 43.jpg
Ostatnio zmieniony 2008-11-21, 00:34 przez bnp, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-11-20, 22:15

Jest nowy kierunek, jest nowa technologia :brawo
Widzę ten styropian, niedługo będzie legendą ;) :D
Pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2008-11-20, 22:19

i co z technologią, jak tu liczy się talent i wyczucie smaku :wink:

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Filtracja / klarowanie- stabilizacja

Post autor: Tofi » 2008-11-21, 05:02

bnp pisze:zmieloną i wygotowaną wełnę celulozową
czy tu chodzi o zwykłą watę? bo zgłupiałem czytając te słowa. :shock: :shock:

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Filtracja / klarowanie- stabilizacja

Post autor: bielok » 2008-11-21, 06:34

bnp pisze: Jako przegrody filtracyjnej użyłem wkładu z gąbki polipropylenowej 20 mikronów. Jako warstwę filtracyjną zastosowałem zmieloną i wygotowaną wełnę celulozową (dostępna w aptece za 2,5 zł )
hejka :) napisz coś wiecej i o gąbce i o wełnie - skąd za ile :)
bnp pisze: 2 oddzieleniu w miarę klarownej warstwy od osadu
3 dodanie do płynu celulozy
to ta sama celuloza co wspomniana wczesniej wełna? dodajesz ją do piwa ?
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

bnp

Post autor: bnp » 2008-11-22, 00:05

racja :oops: stosuję watę celulozową taką http://www.blizejciebie.pl/wata_celuloz ... html,983,2

na 10 l biorę ok 1/4 rolki, rwę na małe kawałki dodaję do 0,5 l wody i mielę w blenderze na papkę do papki dodaję 2 l wody i łyżkę kwasku cytrynowego. Całość gotuję ok 10 min. Po tym czasie cedzę na sitku i płuczę wodę. Papkę włókien celulozowych wyciskam i dodaję do piwa. Całość mieszam by nie było grudek . Tak przygotowany roztwór jest gotowy do filtracji. Dodanie materiału filtracyjnego do płynu ma na celu zapobiegnięciu zapychania się filtra oraz częściową adsorpcję białka
wkład filtra mam podobny do tego koszt ok 5 zł

http://www.woda.com.pl/index.php?p166,w ... nej-osmozy

[ Dodano: 2008-11-24, 13:00 ]
cd

oczyszczanie różowego wina gronowego na szampana
Załączniki
filtrat, idealny kryształ.jpg
szybkośc filtracji to ok 1 l na min.jpg
czyszczenie filtru (zmiana kierunku napływu wody).jpg
wkład po filtracji.jpg
nakładnie materiału filtracyjnego na wkład (zawracanie filtratu).jpg
gotowy wkład.jpg
filtr.jpg
po klarowaniu.jpg
papka z włukien celulozowych.jpg
gotowanie zmielonej waty celulozowej.jpg

bnp

zol

Post autor: bnp » 2008-12-08, 20:43

Niestety zol się starzeje,

obecnie dawka zolu (ten pierwszy z oferty od 98%) do żelatyny wynosi 30 ml zolu do 1g żelatyny.
jednak te proporcję nadal będą się zmieniały. Aby nie mieć problemów z klarowaniem najlepiej przed właściwym klarowaniem ustalić proporcje zolu do żelatyny. W tym celu potrzebujemy 1 g żelatyny, strzykawkę, cylinder, naczynia szklane np szklanki.

Przygotować 1 % roztwór żelatyny
(rozpuścić 1 g żelatyny w 100ml wody)


Przygotować 1 % roztwór zolu
(rozpuścić 1 ml zolu w 100ml wody)

Przygotować 4 szklanki z klarowanym płynem, dodać do każdej 1 ml 1% roztworu żelatyny wymieszać . Dodać do pierwszej 10 ml 1% roztworu zolu, do drugiej 15 itp itd
wybrać szklankę z płynem gdzie najlepiej się wyklarował. Przeliczyć ilość zolu

gotowe :mrgreen:

bnp

Post autor: bnp » 2008-12-29, 18:02

ostatnio do filtrowanego cydru dodałem ziemię okrzemkową "70" wyszedł idealny kryształ,

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2008-12-29, 18:07

cześć :)
bnp pisze:ostatnio do filtrowanego cydru dodałem ziemię okrzemkową "70" ...
a skąd wziołeś one cudo :) ??
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

bnp

Post autor: bnp » 2008-12-29, 19:05

ostatnio pomagałem w tworzeniu i rozruchowi filtrów do biodiesla i mi "zostało"
Namawiam ludzi w tej rafinerii na włókna celulozowe, to może też mi "zostanie"

bnp

Post autor: bnp » 2009-01-14, 21:50

ostatni dzień przymusowego urlopu,
jestem wykończony ale zadowolony

filtr ciśnieniowy na ziemię okrzemkową i włókna celulozy

ale na co to komu, po co to komu :?:
przecież mętne jest zajebiste, naturalne ... :P

a biedni na wino.org się produkują :?

winogronowe słodkie 3 miesięczne
Załączniki
po filtracji.jpg
szybkośc filtracji.jpg
filtr p.jpg

Awatar użytkownika
adwokat
101%
101%
Posty: 639
Rejestracja: 2006-01-05, 17:42
Lokalizacja: Rzeszów / Kraków

Post autor: adwokat » 2009-01-15, 19:47

Witam.

@ BNP. metoda po prostu zaje...sta. Napisz proszę, jaki to filtr i obudowa i dorzuć parę zdjęć. Jutro lecę do sklepu po taki. ten zbiornik to keg od pepsi?

Pozdrawiam i czekam zniecierpliwiony.

adwokat
Pozdrawiam. adwokat

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2009-01-15, 19:53

adwokat pisze:Napisz proszę, jaki to filtr i obudowa i dorzuć parę zdjęć.
Już gdzieś u chyba bnp przedstawiał ten filtr i etapy przygotowywania wkładu - chyba kilka zdjęć tego jest.

Pozdrawiam

Winiarek

Awatar użytkownika
adwokat
101%
101%
Posty: 639
Rejestracja: 2006-01-05, 17:42
Lokalizacja: Rzeszów / Kraków

Post autor: adwokat » 2009-01-15, 20:10

Witam.
@ Winiarek:
Wiem, widziałem. chodzi mi jednak dokładnie. jaki model, producent i takie tam. Jutro chcę taki zakupić. Jak nie, to myślę, że w sklepie mi jakoś doradzą. Powłuczę się po castoramie, obi i innych instalacyjnych.

Pozdrawiam.

adwokat
Pozdrawiam. adwokat

bnp

Post autor: bnp » 2009-01-15, 22:22

Tak, to keg po pepsi lub coli nie wiem, nie było etykiety jak kupowałem na złomie :mrgreen:
Filtr standard, ale jak chcesz to podam dokładnie. Jeżeli chodzi o wkład to nie wiem czy znajdę dokładne oznaczenie ale poszukam. Sznurkowy który miałem był za krótki, co powodowało nieszczelności.

Jeżeli chodzi o skuteczność takiego filtra to musimy pamiętać aby wyklarować wino inaczej filtr się przebije (będzie leciało mętne) lub zapcha. Nieklarowane wino to koloid, klarowanie powoduje koagulację mętów i powstaje kłaczkowaty osad możliwy do odfiltrowania.

Masz dostęp do ziemi okrzemkowej?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 31 gości