Filtracja / klarowanie- stabilizacja

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
Awatar użytkownika
adwokat
101%
101%
Posty: 639
Rejestracja: 2006-01-05, 17:42
Lokalizacja: Rzeszów / Kraków

Post autor: adwokat » 2009-01-16, 11:09

Witam.

Ziemi okrzemkowej jeszcze nie mam, ale kolega mi załatwi. Koło popołudnia jadę się rozejrzeć po sklepach. Jak na razie skończyłem zajęcia z psychiatrii i muszę odreagować. Idę gotować, bo moja lepsza połowa też niedługo kończy.

Pozdrawiam.

adwokat
Ostatnio zmieniony 2009-01-16, 16:18 przez adwokat, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam. adwokat

bnp

Post autor: bnp » 2009-01-16, 16:00

Hej

mam ten filtr
http://www.allegro.pl/item529067421_fil ... klucz.html

Wkład polipropylenowy, niestety nie mam oznaczenia. Każdy będzie dobry bo to nie wkład jest medium filtracyjnym tylko ziemia okrzemkowa i włókna celulozy

Po niedzieli będę miał 3 rodzaje ziemi okrzemkowej to przetestuję przepływy na różnej granulacji.

jak już będzie nas więcej to będzie można zamówić jakieś dobre medium filtracyjne do spółki :wink:

Awatar użytkownika
yachu4
60%
60%
Posty: 222
Rejestracja: 2007-07-24, 01:51

Post autor: yachu4 » 2009-01-18, 10:31

Ten filtr na Allegro trochę drogawy.
Tydzień temu kupiłem taki w Auchan Częstochowa na wyprzedaży za 10 złotych, a przeceniony był z 19,99 zł.
Wyprodukowany w Chinach dla firmy francuskiej, Villeneuve d'France.
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.

bnp

Post autor: bnp » 2009-01-18, 13:22

no to faktycznie tanio :shock: . W mym miasteczku norma to 40-45 zł .
Znalazłem za 35 zł i to dla mnie było tanio

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2009-03-03, 16:11

Witam

@bnp

Mam takie pytanie :

Czy przed włożeniem wkładu do obudowy filtra
nawijasz na niego warstwę waty ,chodzi mi
o zdjęcie gotowy wkład .jpg bo tak to wygląda.


robol
Polak potrafi !!!

bnp

Post autor: bnp » 2009-03-03, 16:44

nie,
wkład obwijam tylko 3 ręcznikami papierowymi by zmielona celuloza z ziemią okrzemkową nie przedostały się do porów filtra.
Po skończonej filtracji odwijam ręczniki i mam czysty wkład.
Ręczniki spełniają dodatkowo rolę uszczelnienia na końcówka wkładu.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2009-03-03, 17:07

Witam

A to już wszystko wiem
Jutro próba generalna .

Dzięki pozdrawiam

robol
Polak potrafi !!!

neron
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2009-04-24, 14:22

Post autor: neron » 2009-05-06, 12:12

bnp pisze: wkład obwijam tylko 3 ręcznikami papierowymi by zmielona celuloza z ziemią okrzemkową nie przedostały się do porów filtra.
Po skończonej filtracji odwijam ręczniki i mam czysty wkład.
Ręczniki spełniają dodatkowo rolę uszczelnienia na końcówka wkładu.
Czesc,

Mozesz napisac dokladniej w jaki sposob i w jakiej ilosci uzywasz ziemi okrzemkowej? Tzn. dodajesz ja podobnie jak celuloze bezposrednio, czy wypelniasz nia filtr.

Awatar użytkownika
Tweetunciu
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2009-07-17, 13:57
Lokalizacja: Poznań i okolice

Post autor: Tweetunciu » 2009-07-18, 11:25

hej chciałbym odświerzyć trochę temat

czy możesz napisać:

CZy dodajesz ziemie bezpośrednio do (wina/piwa/destylatu) bezposrednio tak jak celuloze

czy musi to byc ziemia okrzemkowa czy mozna uzyc żelatyny lub biolitu

czy można przy pomocy tego filtra filtrować (piwo/wino/destylat) bez utraty smaku i zapachu i %

czy siła grawitacji wystarczy by przefiltrować cały produkt (np.25 l winka)

Bardzo zależy mi na odpowiedzi, pozdrawiam!

bnp

Post autor: bnp » 2009-07-31, 16:54

tak ziemię okrzemkową daję bezpośrednio do wina przed filtracją.Ziemia z celulozą są nanoszone przez cały cykl filtracji co zapobiega zabiciu filtru przez osad.
Żelatyna nie stanowi złoża filtracyjnego, a z biolitem nie miałem do czynienia. Jeżeli masz problem ze zdobyciem ziemi okrzemkowej to pracuj na zmielonej celulozie

Winko czy piwko po filtracji jest bardziej łagodne, częściowo zmienia się smak w porównaniu przed filtracją. % się nie zmieniają

tak siła grawitacji wystarczy do filtracji


(oczywiście rozmawiamy tu o filtracji po klarowaniu zolem krzemionkowym )

Awatar użytkownika
Tweetunciu
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2009-07-17, 13:57
Lokalizacja: Poznań i okolice

Post autor: Tweetunciu » 2009-08-18, 12:58

zol krzemionkowy jasne, ale te przygotowywany przez ciebie wystarczy (szkło wodne plus kw. octowy, z innego tematu)

Pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2009-08-18, 13:31

Ten z mego opisu działa ale radzę napisać PW do kolegi 98%. On sprzedaje ( bardzo tanio) specjalny zol dla przemysłu spożywczego.

Awatar użytkownika
yaco26
70%
70%
Posty: 378
Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
Lokalizacja: Z za Narwi

Post autor: yaco26 » 2009-08-18, 22:19

Mogę tylko dodać że jest o niebo lepszy od tego sporządzonego w domu.
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)

Sláinte,
Yaco26

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-08-19, 18:11

Zol od 98% jest bardzo dobry, działa rewelacyjnie i nie wprowadza obcych smaków i zapachów. Jedyna wada jest taka, że się starzeje z czasem i trzeba go dawać więcej - ale z drugiej strony można zamawiać mniej a cześciej i mieć zawsze świeży :D
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tweetunciu
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2009-07-17, 13:57
Lokalizacja: Poznań i okolice

Post autor: Tweetunciu » 2009-08-21, 13:26

Wielkie dzięki, to już chyba wiem wszystko o tej metodzie, dziś już dostałem obudowe i filtr, zol zakupię od 98% i biore się do pracy. Pozdrawiam

Ps: nie wiecie co dalej z zdj. pod wpisami. U mnie nadal nie działają.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości