Filtracja / klarowanie- stabilizacja
Wie ktoś z czego zrobiony jest wirnik takiej pompy ?
http://www.allegro.pl/item954731873_pom ... _cena.html
z tworzywa czy ze stali ?
poszukuję pompy do swego filtra i się tak zastanawiam czy będzie dobra do spożywki,
znaczy do piwka i winka
myślę jeszcze o pompie basenowej z filtrem
http://www.allegro.pl/item980036409_pom ... 58148.html
ma ktoś coś takiego ?
http://www.allegro.pl/item954731873_pom ... _cena.html
z tworzywa czy ze stali ?
poszukuję pompy do swego filtra i się tak zastanawiam czy będzie dobra do spożywki,
znaczy do piwka i winka
myślę jeszcze o pompie basenowej z filtrem
http://www.allegro.pl/item980036409_pom ... 58148.html
ma ktoś coś takiego ?
Czytając o filtrowaniu piwa -czy nie uważacie,że dotychczas wytworzone CO2 się wytrąci i przy niskim blg re fermentacja może nie ruszyć po zabutelkowaniu?Teoretyczni większa część drożdży zostanie na filtrze może się mylę.
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!
Piwo, które klaruje zolem wraz z glukozą do refermentacji dodaję ok. 20-30 ml gęsty lub odrobinę świeżych drożdży.
Refermentacja zachodzi bez problemu, a poza tym piwo szybciej się kalaruje i nie mętnieje na zimno jeśli jest kalrowane w zimnie.
Klarowanie nie wpływa zupełnie na smak ani zapach piwa.
Refermentacja zachodzi bez problemu, a poza tym piwo szybciej się kalaruje i nie mętnieje na zimno jeśli jest kalrowane w zimnie.
Klarowanie nie wpływa zupełnie na smak ani zapach piwa.
Pozdrawiam
Mam parę pytań, szczególnie do bnp na którym wzoruje się przy budowie mojego filtra ale odpowiadać mogą wszyscy oczywiście . Piwo chciał bym filtrować oczywiście po odfermentowaniu przed butelkowanie
1 Zamiast pompki chciał bym zastosować zbiornik nierdzewny po hydroforze na ok 20l który pompował bym w pierwszej wersji zwykłym powietrzem z kompresora żeby wytworzyć ciśnienie do filtra. Pierwsze pytanie czy połączenie czasu kontaktu i ciśnienia jaki ma piwo z powietrzem będzie miało duże negatywne skutki
2. Filtr narurowy 10". Jaki najlepiej wkład wybrać harmonijkowy 5 mikronów, siatkowy 20 mikronów ? czy coś innego ? Środek chce zasypać ziemią okrzemkową tutaj znalazłem chyba najtańszą Ziemia okrzemkowa Jaki typ najlepiej wybrać?
3. Czy porzebne jest klarowanie przed taką filtracją, wystarczy sklarowanie żelatyną?
4.Jak z refermentacją w butelkach?. Chciał bym naturalnie w butelkach i zastanawiam się czy nie będzie trzeba odlać powiedzmy 5l, 20 l przefiltrować i potem to połączyć
1 Zamiast pompki chciał bym zastosować zbiornik nierdzewny po hydroforze na ok 20l który pompował bym w pierwszej wersji zwykłym powietrzem z kompresora żeby wytworzyć ciśnienie do filtra. Pierwsze pytanie czy połączenie czasu kontaktu i ciśnienia jaki ma piwo z powietrzem będzie miało duże negatywne skutki
2. Filtr narurowy 10". Jaki najlepiej wkład wybrać harmonijkowy 5 mikronów, siatkowy 20 mikronów ? czy coś innego ? Środek chce zasypać ziemią okrzemkową tutaj znalazłem chyba najtańszą Ziemia okrzemkowa Jaki typ najlepiej wybrać?
3. Czy porzebne jest klarowanie przed taką filtracją, wystarczy sklarowanie żelatyną?
4.Jak z refermentacją w butelkach?. Chciał bym naturalnie w butelkach i zastanawiam się czy nie będzie trzeba odlać powiedzmy 5l, 20 l przefiltrować i potem to połączyć
Ostatnio zmieniony 2011-06-13, 19:54 przez boldo, łącznie zmieniany 1 raz.
mnie też dręczył temat filtracji ale można też wybrać silnie osiadające drożdże i będzie ok, po 3 miesiącach od zabutelkowania po przelaniu do kufla jest prawie jak sklepowe- mam namyśli krystaliczność, tylko ostatnie 50 ml mętne i wypijam z butelki ( czasami)
po ziemi okrzemkowej to będzie prawie jak koncernowe, a nie o to chodzi w tej zabawie
ad4 gdzie sens i logika w takim działaniu
po ziemi okrzemkowej to będzie prawie jak koncernowe, a nie o to chodzi w tej zabawie
ad4 gdzie sens i logika w takim działaniu
boldo pisze:Mam parę pytań, szczególnie do bnp na którym wzoruje się przy budowie mojego filtra ale odpowiadać mogą wszyscy oczywiście . Piwo chciał bym filtrować oczywiście po odfermentowaniu przed butelkowanie
1 Zamiast pompki chciał bym zastosować zbiornik nierdzewny po hydroforze na ok 20l który pompował bym w pierwszej wersji zwykłym powietrzem z kompresora żeby wytworzyć ciśnienie do filtra. Pierwsze pytanie czy połączenie czasu kontaktu i ciśnienia jaki ma piwo z powietrzem będzie miało duże negatywne skutki
2. Filtr narurowy 10". Jaki najlepiej wkład wybrać harmonijkowy 5 mikronów, siatkowy 20 mikronów ? czy coś innego ? Środek chce zasypać ziemią okrzemkową tutaj znalazłem chyba najtańszą Ziemia okrzemkowa Jaki typ najlepiej wybrać?
3. Czy porzebne jest klarowanie przed taką filtracją, wystarczy sklarowanie żelatyną?
4.Jak z refermentacją w butelkach?. Chciał bym naturalnie w butelkach i zastanawiam się czy nie będzie trzeba odlać powiedzmy 5l, 20 l przefiltrować i potem to połączyć
odradzam wytwarzanie ciśnienia powietrzem, lepiej zastosuj CO2
Kup wkład harmonijkowy
ziemię nie sypie się do środka wkładu tylko dodaje do filtrowanego piwa. Ziemia zatrzymuje się na wkładzie tworząc warstwę filtracyjną
ziemi idzie ok 20-50 g na 25 l piwa
Piwo nie trzeba niczym klarować przed filtracja na ziemi okrzemkowej.
Do refermentacji trzeba dodać gęstwy drożdżowej inaczej ci się nie nagazuje.
Nie baw się w butelki kup sobie kegi a zobaczysz różnicę
Piwo należy wychłodzić przed filtracją
slawek1k
tak tak a śwista siedzi i zawija..
nie piłeś domowego filtrowanego piwka więc nie wiesz o czym mówisz.
Filtracja jest naprawdę ok
ps ziemię kup najgrubsza jaką dostaniesz bo są póżniej kłopoty z przepływami na drobnych
po 2 latach piłem jasną górną 12 i była okslawek1k pisze:wykładnikiem filtrowanego piwa było jakieś sklepowe, naturalne, niepasteryzowane bla bla, filtrowane więc bez bicia przepraszam
takim wypadku pozostaje mi zrobić filtr i spróbować,
tylko jak długi czas może stać filtrowane sztucznie gazowane piwo
A jak spisywała by się przy pompowaniu piwa pompa do filtrowania wody w basenie?
np: Pompa do basenu
np: Pompa do basenu
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 30 gości