Filtracja / klarowanie- stabilizacja
Witam.
Ziemi okrzemkowej jeszcze nie mam, ale kolega mi załatwi. Koło popołudnia jadę się rozejrzeć po sklepach. Jak na razie skończyłem zajęcia z psychiatrii i muszę odreagować. Idę gotować, bo moja lepsza połowa też niedługo kończy.
Pozdrawiam.
adwokat
Ziemi okrzemkowej jeszcze nie mam, ale kolega mi załatwi. Koło popołudnia jadę się rozejrzeć po sklepach. Jak na razie skończyłem zajęcia z psychiatrii i muszę odreagować. Idę gotować, bo moja lepsza połowa też niedługo kończy.
Pozdrawiam.
adwokat
Ostatnio zmieniony 2009-01-16, 16:18 przez adwokat, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam. adwokat
Hej
mam ten filtr
http://www.allegro.pl/item529067421_fil ... klucz.html
Wkład polipropylenowy, niestety nie mam oznaczenia. Każdy będzie dobry bo to nie wkład jest medium filtracyjnym tylko ziemia okrzemkowa i włókna celulozy
Po niedzieli będę miał 3 rodzaje ziemi okrzemkowej to przetestuję przepływy na różnej granulacji.
jak już będzie nas więcej to będzie można zamówić jakieś dobre medium filtracyjne do spółki
mam ten filtr
http://www.allegro.pl/item529067421_fil ... klucz.html
Wkład polipropylenowy, niestety nie mam oznaczenia. Każdy będzie dobry bo to nie wkład jest medium filtracyjnym tylko ziemia okrzemkowa i włókna celulozy
Po niedzieli będę miał 3 rodzaje ziemi okrzemkowej to przetestuję przepływy na różnej granulacji.
jak już będzie nas więcej to będzie można zamówić jakieś dobre medium filtracyjne do spółki
Czesc,bnp pisze: wkład obwijam tylko 3 ręcznikami papierowymi by zmielona celuloza z ziemią okrzemkową nie przedostały się do porów filtra.
Po skończonej filtracji odwijam ręczniki i mam czysty wkład.
Ręczniki spełniają dodatkowo rolę uszczelnienia na końcówka wkładu.
Mozesz napisac dokladniej w jaki sposob i w jakiej ilosci uzywasz ziemi okrzemkowej? Tzn. dodajesz ja podobnie jak celuloze bezposrednio, czy wypelniasz nia filtr.
- Tweetunciu
- 10%
- Posty: 11
- Rejestracja: 2009-07-17, 13:57
- Lokalizacja: Poznań i okolice
hej chciałbym odświerzyć trochę temat
czy możesz napisać:
CZy dodajesz ziemie bezpośrednio do (wina/piwa/destylatu) bezposrednio tak jak celuloze
czy musi to byc ziemia okrzemkowa czy mozna uzyc żelatyny lub biolitu
czy można przy pomocy tego filtra filtrować (piwo/wino/destylat) bez utraty smaku i zapachu i %
czy siła grawitacji wystarczy by przefiltrować cały produkt (np.25 l winka)
Bardzo zależy mi na odpowiedzi, pozdrawiam!
czy możesz napisać:
CZy dodajesz ziemie bezpośrednio do (wina/piwa/destylatu) bezposrednio tak jak celuloze
czy musi to byc ziemia okrzemkowa czy mozna uzyc żelatyny lub biolitu
czy można przy pomocy tego filtra filtrować (piwo/wino/destylat) bez utraty smaku i zapachu i %
czy siła grawitacji wystarczy by przefiltrować cały produkt (np.25 l winka)
Bardzo zależy mi na odpowiedzi, pozdrawiam!
tak ziemię okrzemkową daję bezpośrednio do wina przed filtracją.Ziemia z celulozą są nanoszone przez cały cykl filtracji co zapobiega zabiciu filtru przez osad.
Żelatyna nie stanowi złoża filtracyjnego, a z biolitem nie miałem do czynienia. Jeżeli masz problem ze zdobyciem ziemi okrzemkowej to pracuj na zmielonej celulozie
Winko czy piwko po filtracji jest bardziej łagodne, częściowo zmienia się smak w porównaniu przed filtracją. % się nie zmieniają
tak siła grawitacji wystarczy do filtracji
(oczywiście rozmawiamy tu o filtracji po klarowaniu zolem krzemionkowym )
Żelatyna nie stanowi złoża filtracyjnego, a z biolitem nie miałem do czynienia. Jeżeli masz problem ze zdobyciem ziemi okrzemkowej to pracuj na zmielonej celulozie
Winko czy piwko po filtracji jest bardziej łagodne, częściowo zmienia się smak w porównaniu przed filtracją. % się nie zmieniają
tak siła grawitacji wystarczy do filtracji
(oczywiście rozmawiamy tu o filtracji po klarowaniu zolem krzemionkowym )
- Tweetunciu
- 10%
- Posty: 11
- Rejestracja: 2009-07-17, 13:57
- Lokalizacja: Poznań i okolice
- Tweetunciu
- 10%
- Posty: 11
- Rejestracja: 2009-07-17, 13:57
- Lokalizacja: Poznań i okolice
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 31 gości