Filtracja / klarowanie- stabilizacja

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
bnp

Post autor: bnp » 2010-04-05, 20:04

Wie ktoś z czego zrobiony jest wirnik takiej pompy ?
http://www.allegro.pl/item954731873_pom ... _cena.html

z tworzywa czy ze stali ?
poszukuję pompy do swego filtra i się tak zastanawiam czy będzie dobra do spożywki,
znaczy do piwka i winka

myślę jeszcze o pompie basenowej z filtrem
http://www.allegro.pl/item980036409_pom ... 58148.html

ma ktoś coś takiego ?

bnp

Post autor: bnp » 2010-04-05, 20:21

Marzenia :mrgreen:

tak na prawdę pompa musi wytworzyć ładne nadciśnienie by ciecz przeszła przez filtr.
Wydajność diametralnie spada.
obecnie mam pompkę od pralki i wydajność koło 0,5-1/min a to cienizna więc szukam czegoś lepszego w rozsądnej cenie

Awatar użytkownika
berni
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: berni » 2010-04-11, 18:25

Czytając o filtrowaniu piwa -czy nie uważacie,że dotychczas wytworzone CO2 się wytrąci i przy niskim blg re fermentacja może nie ruszyć po zabutelkowaniu?Teoretyczni większa część drożdży zostanie na filtrze :nie_wiem może się mylę.
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!

Awatar użytkownika
Mrozu
40%
40%
Posty: 70
Rejestracja: 2009-03-19, 14:25

Post autor: Mrozu » 2010-04-11, 18:47

Z pewnoscia takiego piwa sie nie refermentuje tylko nasyca co2 w kegu i tyle :)

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2010-04-11, 18:55

Piwo, które klaruje zolem wraz z glukozą do refermentacji dodaję ok. 20-30 ml gęsty lub odrobinę świeżych drożdży.
Refermentacja zachodzi bez problemu, a poza tym piwo szybciej się kalaruje i nie mętnieje na zimno jeśli jest kalrowane w zimnie.
Klarowanie nie wpływa zupełnie na smak ani zapach piwa.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mrozu
40%
40%
Posty: 70
Rejestracja: 2009-03-19, 14:25

Post autor: Mrozu » 2010-04-11, 19:12

@Kitaferia
Czy takie piwo bez refermentacji smakuje gorzej niz piwo z refermentacja?
Czy piwo z zywymi drozdzami lezakujace zbyt dlugo nie przejdzie zapachem tych drozdzy?

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2010-04-11, 19:23

Piwo bez refementacji (gazowane co2 z butli lub suchym lodem) smakuje bardzo dobrze.

Piwa z refermnetacją nie czuć drożdżami z czasem, tzn. drożdże piwne to nie winne czy gorzelnicze. Piwa przechowywane nad osadem drożdżowym zachowują świeżość nawet 5 lat a mocne jeszcze dłużej.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
berni
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: berni » 2010-04-11, 20:31

@kitafiera w jaki sposób zadajesz drożdże do re fermentacji rozcieńczasz z cukrem? w jakiej ilości?
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2010-04-11, 20:37

W większości przypadków daję gęstwę, jak już pisłem 20 -30 ml na warkę ok. 20l.
Drożdże świeże daję bardzo sporadycznie, a jeśli już robię "starter" z glukozą i ok. 2 g drożdży i jak ruszą to daje przed butelkowaniem.
Pozdrawiam

boldo
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2008-08-11, 17:30

Post autor: boldo » 2011-06-13, 12:27

Mam parę pytań, szczególnie do bnp na którym wzoruje się przy budowie mojego filtra ale odpowiadać mogą wszyscy oczywiście :D . Piwo chciał bym filtrować oczywiście po odfermentowaniu przed butelkowanie

1 Zamiast pompki chciał bym zastosować zbiornik nierdzewny po hydroforze na ok 20l który pompował bym w pierwszej wersji zwykłym powietrzem z kompresora żeby wytworzyć ciśnienie do filtra. Pierwsze pytanie czy połączenie czasu kontaktu i ciśnienia jaki ma piwo z powietrzem będzie miało duże negatywne skutki

2. Filtr narurowy 10". Jaki najlepiej wkład wybrać harmonijkowy 5 mikronów, siatkowy 20 mikronów ? czy coś innego ? Środek chce zasypać ziemią okrzemkową tutaj znalazłem chyba najtańszą Ziemia okrzemkowa Jaki typ najlepiej wybrać?

3. Czy porzebne jest klarowanie przed taką filtracją, wystarczy sklarowanie żelatyną?

4.Jak z refermentacją w butelkach?. Chciał bym naturalnie w butelkach i zastanawiam się czy nie będzie trzeba odlać powiedzmy 5l, 20 l przefiltrować i potem to połączyć
Ostatnio zmieniony 2011-06-13, 19:54 przez boldo, łącznie zmieniany 1 raz.

slawek1k
50%
50%
Posty: 114
Rejestracja: 2009-06-19, 21:36
Lokalizacja: okolice częstochowy

Post autor: slawek1k » 2011-06-13, 18:56

mnie też dręczył temat filtracji ale można też wybrać silnie osiadające drożdże i będzie ok, po 3 miesiącach od zabutelkowania po przelaniu do kufla jest prawie jak sklepowe- mam namyśli krystaliczność, tylko ostatnie 50 ml mętne i wypijam z butelki ( czasami)

po ziemi okrzemkowej to będzie prawie jak koncernowe, a nie o to chodzi w tej zabawie

ad4 gdzie sens i logika w takim działaniu :?:

bnp

Post autor: bnp » 2011-06-13, 21:43

boldo pisze:Mam parę pytań, szczególnie do bnp na którym wzoruje się przy budowie mojego filtra ale odpowiadać mogą wszyscy oczywiście :D . Piwo chciał bym filtrować oczywiście po odfermentowaniu przed butelkowanie

1 Zamiast pompki chciał bym zastosować zbiornik nierdzewny po hydroforze na ok 20l który pompował bym w pierwszej wersji zwykłym powietrzem z kompresora żeby wytworzyć ciśnienie do filtra. Pierwsze pytanie czy połączenie czasu kontaktu i ciśnienia jaki ma piwo z powietrzem będzie miało duże negatywne skutki

2. Filtr narurowy 10". Jaki najlepiej wkład wybrać harmonijkowy 5 mikronów, siatkowy 20 mikronów ? czy coś innego ? Środek chce zasypać ziemią okrzemkową tutaj znalazłem chyba najtańszą Ziemia okrzemkowa Jaki typ najlepiej wybrać?

3. Czy porzebne jest klarowanie przed taką filtracją, wystarczy sklarowanie żelatyną?

4.Jak z refermentacją w butelkach?. Chciał bym naturalnie w butelkach i zastanawiam się czy nie będzie trzeba odlać powiedzmy 5l, 20 l przefiltrować i potem to połączyć


odradzam wytwarzanie ciśnienia powietrzem, lepiej zastosuj CO2

Kup wkład harmonijkowy
ziemię nie sypie się do środka wkładu tylko dodaje do filtrowanego piwa. Ziemia zatrzymuje się na wkładzie tworząc warstwę filtracyjną
ziemi idzie ok 20-50 g na 25 l piwa
Piwo nie trzeba niczym klarować przed filtracja na ziemi okrzemkowej.
Do refermentacji trzeba dodać gęstwy drożdżowej inaczej ci się nie nagazuje.
Nie baw się w butelki kup sobie kegi a zobaczysz różnicę
Piwo należy wychłodzić przed filtracją

slawek1k

tak tak a śwista siedzi i zawija..
nie piłeś domowego filtrowanego piwka więc nie wiesz o czym mówisz.
Filtracja jest naprawdę ok
ps ziemię kup najgrubsza jaką dostaniesz bo są póżniej kłopoty z przepływami na drobnych

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2011-06-14, 00:33

tylko jak długi czas może stać filtrowane sztucznie gazowane piwo
Znika za szybko, zapewniam.Te do stania masz przecież w butelkach.
czytam nie pytam

bnp

Post autor: bnp » 2011-06-14, 08:51

slawek1k pisze:wykładnikiem filtrowanego piwa było jakieś sklepowe, naturalne, niepasteryzowane bla bla, filtrowane więc bez bicia przepraszam :P
takim wypadku pozostaje mi zrobić filtr i spróbować,
tylko jak długi czas może stać filtrowane sztucznie gazowane piwo
po 2 latach piłem jasną górną 12 i była ok

boldo
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2008-08-11, 17:30

Post autor: boldo » 2011-08-01, 20:28

A jak spisywała by się przy pompowaniu piwa pompa do filtrowania wody w basenie?

np: Pompa do basenu

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości