Zakładam ten wątek z myślą o kolegach zaczynających zabawę z piwem. Pamiętam jak zaczynałem i wiem ile się naszukałem, aby znaleźć coś konkretnego, co by pasowało do moich potrzeb i możliwości. Chciał bym, aby ideą tego wątku były przepisy z krótkim opisem a nie dyskusja. (komentarze można pisać w temacie Uwagi do tematu "Mój przepis na piwo")
Jak to wyjdzie to będzie zależało tylko od Was.
Pozdrawiam Adam
[ Dodano: 2009-02-10, 10:25 ]
Mój podstawowy przepis na dolniaczka 30 litrów 12-13 blg
6kg słodu podstawowego (jak mam to mieszam pilzneńsli, pale ale, monachijski jak nie to jeden z nich)
100g - Słód Carapils (R) 3-5 EBC Weyermann (dla poprawienia smaku i piany)
3g - Słód Caramunich (R) typ II 110-130 EBC Weyermann (dla lekko ciemniejszego koloru)
35g- Marynki
35- Lubelski
Woda - 15 litrów na zacieranie i 25 na wysładzanie
Drożdże - dolnej fermentacji (preferuję żywe w płynie, lub gęstwę z nich)
Zacieranie infuzyjne z użyciem mieszadła elektrycznego, termometr elektroniczny z programem komp. z wykresem
15 litrów wody 50*C - zasyp
62*C-64*C- pierwsza przerwa - 40 min
72*C-74*C - druga przerwa - 20 min
78*C - i do filtracji z wysładzaniem
Żadnych prób jodowych nie robię
Wysładzanie
25 litrów wody w temp. 75*C
Chmielenie 60 min (szyszki bezpośrednio do gara)
Po zagotowaniu 35g Marynki
10 min przed końcem 35g Lubelskiego
Odebranie 1 litr brzeczki przedniej do refermentacji
Chłodnica do gara i chłodzenie do 20*C
Z gara wszystko do fermentora przez filtr (M) od 98%
Zadanie drożdży.
Fermentacja burzliwa od 5-14 dni (4blg)
Fermentacja cicha 14-20 dni (2-3blg)
Obciąg i dodanie 1 litr brzeczki przedniej.
Butelkowanie.
Po miesiącu degustacja, a jak wytrzymam to po trzech.
SMACZNEGO
Mój przepis na piwo
Mój przepis na piwo
Ostatnio zmieniony 2009-02-24, 09:05 przez AdamC, łącznie zmieniany 3 razy.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości