Keg 50L jako kadź zacierno-nastawna
Robiłem ostatnio nastaw cukrowy w tym kegu.
Postawiłem keg na taborecie gazowym,wlałem wodę i zagotowałem w kegu,rozpuściłem cukier i przykryłem pokrywką.Następnego dnia temperatura wynosiła 30°C( ),dodałem drożdże i zaczęła się fermentacja.Po dwóch dniach blg wynosiło -3.Po tygodniu przelałem nastaw z kega do gąsiora w celu wyklarowania.
Jako kadź nastawna sprawdza się znakomicie.Nie trzeba biegać z garnkami,nie trzeba nic przelewać,pojemnik odkaża się sam.Muszę tylko zamontować kranik.
Postawiłem keg na taborecie gazowym,wlałem wodę i zagotowałem w kegu,rozpuściłem cukier i przykryłem pokrywką.Następnego dnia temperatura wynosiła 30°C( ),dodałem drożdże i zaczęła się fermentacja.Po dwóch dniach blg wynosiło -3.Po tygodniu przelałem nastaw z kega do gąsiora w celu wyklarowania.
Jako kadź nastawna sprawdza się znakomicie.Nie trzeba biegać z garnkami,nie trzeba nic przelewać,pojemnik odkaża się sam.Muszę tylko zamontować kranik.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Warzę piwo od 4 lat i powiem szczerze , mieszadło nie jest potrzebne . W zupełności wystarczy duża drewniana łyżka , wymieszasz lepiej i dokładniej . Zresztą przy warzeniu piwa nie chodzi tylko o przypalanie się słodu , chodzi również o optymalny rozkład temperatury .
A jeśli juz chciałbyś coś usprawnić to zbuduj sobie z 3 kegów urządzenie o nazwie RIMS
Tam się nic nie miesza a brzeczkę pompuje pompa .( w moim urządzeniu wykorzystałem pompke od pralki automatycznej ) Jeśli chcesz obejrzeć to moje cudo ,poczytaj na stronie www.browamator.pl --jest tam cała historia tego ,,wynalazku,, i zdjęcia
Pozdrawiam
A jeśli juz chciałbyś coś usprawnić to zbuduj sobie z 3 kegów urządzenie o nazwie RIMS
Tam się nic nie miesza a brzeczkę pompuje pompa .( w moim urządzeniu wykorzystałem pompke od pralki automatycznej ) Jeśli chcesz obejrzeć to moje cudo ,poczytaj na stronie www.browamator.pl --jest tam cała historia tego ,,wynalazku,, i zdjęcia
Pozdrawiam
Rudy
Planuję wspawać do kega zawór spustowy i moje pytanie:Czy zwykły zawór kulowy nierdzewny nie zniszczy się kiedy będę podgrzewał zacier?Gazy powstałe podczas spalania prop-but mają wyższą temperaturę niż 100°C.
Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Mam taki zawór spustowy w kegu 50l . Grzeję na promienniku gazowym 4,3KW , Nic się nie dzieje . Do kega musisz wspawać króciec nagwintowany z KO i dopiero do niego przykręcić zawór . Ja mam tak ( sprzęt kupiony w V.S.O.P.)
Działa to bez zarzutu a trochę już zacieru przeleciało przez ten keg
Pozdrawiam
Działa to bez zarzutu a trochę już zacieru przeleciało przez ten keg
Pozdrawiam
Rudy
@Spiryt
Spaliny przy tak dużej średnicy palnika, nie będą miały gdzie oddać ciepło. Palnik skrócić (i zwinąć) aby miał ok. ½ średnicy kotła. W środek można dać dodatkowy palnik z kuchenki. Regulacja palników powinna być niezależna.
A może tak taki wzór się Tobie przyda: http://www.homedistiller.org/forum/view ... 5&start=15
Spaliny przy tak dużej średnicy palnika, nie będą miały gdzie oddać ciepło. Palnik skrócić (i zwinąć) aby miał ok. ½ średnicy kotła. W środek można dać dodatkowy palnik z kuchenki. Regulacja palników powinna być niezależna.
A może tak taki wzór się Tobie przyda: http://www.homedistiller.org/forum/view ... 5&start=15
@Spiryt
może jak by np otwory powiekszyl w palniku otwory to moze by lepiej smigalo:) ale ja juz go nie mam
[ Dodano: 2010-03-20, 14:00 ]
objawy mialem takie jak by powietrxza brakowalo chyba zeby zrobic mieszanke gazowo powietrzna i wtedy dopiero podac na palnik tak sobie teraz pomyslalem metoda jak w taborecie gazowym:)
może jak by np otwory powiekszyl w palniku otwory to moze by lepiej smigalo:) ale ja juz go nie mam
[ Dodano: 2010-03-20, 14:00 ]
objawy mialem takie jak by powietrxza brakowalo chyba zeby zrobic mieszanke gazowo powietrzna i wtedy dopiero podac na palnik tak sobie teraz pomyslalem metoda jak w taborecie gazowym:)
Cześć
Używałem palnika zrobionego z rurek z piekarnika przez ok 2 lata. Zagotowanie kega z 25l nastawu trwało ok 50 min. Nie miałem żadnego problemu z za małym promieniem - cały czas używam gazu ziemnego .
Używałem palnika zrobionego z rurek z piekarnika przez ok 2 lata. Zagotowanie kega z 25l nastawu trwało ok 50 min. Nie miałem żadnego problemu z za małym promieniem - cały czas używam gazu ziemnego .
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości