Keg 50L jako kadź zacierno-nastawna

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2009-03-01, 14:39

Te batoniki to nie samopoczucie, zawszę jak oglądam w tv jakieś ujęcia z fabryki czekoladek to batoniki jeżdżą właśnie na takich prętach. Do węgla widziałem jedynie taśmociągi. Pręty zamiast gumowej taśmy widziałem tylko przy transporcie kamieni do kruszarki.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-03-01, 15:45

Robiłem ostatnio nastaw cukrowy w tym kegu.
Postawiłem keg na taborecie gazowym,wlałem wodę i zagotowałem w kegu,rozpuściłem cukier i przykryłem pokrywką.Następnego dnia temperatura wynosiła 30°C( :D ),dodałem drożdże i zaczęła się fermentacja.Po dwóch dniach blg wynosiło -3.Po tygodniu przelałem nastaw z kega do gąsiora w celu wyklarowania.

Jako kadź nastawna sprawdza się znakomicie.Nie trzeba biegać z garnkami,nie trzeba nic przelewać,pojemnik odkaża się sam.Muszę tylko zamontować kranik.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2009-03-01, 16:11

Tofi temat dotyczył mieszadeł i mieszania zacieru.kończę dyskusję i polecam sięgnąć trochę do literatury
Pozdrawiam

Rudy
40%
40%
Posty: 76
Rejestracja: 2007-10-04, 21:01
Lokalizacja: południe

Post autor: Rudy » 2009-03-24, 18:32

Warzę piwo od 4 lat i powiem szczerze , mieszadło nie jest potrzebne . W zupełności wystarczy duża drewniana łyżka , wymieszasz lepiej i dokładniej . Zresztą przy warzeniu piwa nie chodzi tylko o przypalanie się słodu , chodzi również o optymalny rozkład temperatury .
A jeśli juz chciałbyś coś usprawnić to zbuduj sobie z 3 kegów urządzenie o nazwie RIMS
Tam się nic nie miesza a brzeczkę pompuje pompa .( w moim urządzeniu wykorzystałem pompke od pralki automatycznej ) Jeśli chcesz obejrzeć to moje cudo ,poczytaj na stronie www.browamator.pl --jest tam cała historia tego ,,wynalazku,, i zdjęcia
Pozdrawiam
Rudy

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-04-06, 19:02

Planuję wspawać do kega zawór spustowy i moje pytanie:Czy zwykły zawór kulowy nierdzewny nie zniszczy się kiedy będę podgrzewał zacier?Gazy powstałe podczas spalania prop-but mają wyższą temperaturę niż 100°C.
Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Rudy
40%
40%
Posty: 76
Rejestracja: 2007-10-04, 21:01
Lokalizacja: południe

Post autor: Rudy » 2009-04-06, 20:32

Mam taki zawór spustowy w kegu 50l . Grzeję na promienniku gazowym 4,3KW , Nic się nie dzieje . Do kega musisz wspawać króciec nagwintowany z KO i dopiero do niego przykręcić zawór . Ja mam tak ( sprzęt kupiony w V.S.O.P.)
Działa to bez zarzutu a trochę już zacieru przeleciało przez ten keg :)
Pozdrawiam
Rudy

fuzione
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2007-12-27, 17:32
Lokalizacja: Łódź

Post autor: fuzione » 2009-04-06, 23:40

Podłączę się pod temat ponieważ borykam się z pomysłem aby keg zaadoptować jako kadź do ratafi/ innych nalewek. Szerokie wejście aby ręka wchodziła tylko jak to szczelnie zamykać??????
Kega mam ale znacie kogoś kto to w mojej okolicy może zrobić?
Dziękuję i pozdrawiam

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2009-04-07, 06:26

@Spiryt
zawor sprawdza sie na 100% zrobilem juz kilka takich kegow z zaworem 3/4" na dole jest ok i jak na razie nikt sie nie skarzy na nieszczelnosc a kazdy daje czadu na palniku 7,5KW
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2010-03-17, 21:59

Obrazek Obrazek
Chciałbym zrobić palnik do kadzi zaciernej ale nie wiem czy tak może być, jak waszym zdaniem to się sprawdzi? Palnik wchodzi troszkę pod kołnierz, jak się wciśnie to sam siedzi.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2010-03-17, 22:37

Według mnie lipka... Będziesz grzał tylko krawędzie kega i całe ciepło umknie na zewnątrz. Za duże straty, a tak poza tym płomień zbyt blisko dna (będzie się przypalało).
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-03-17, 22:46

@Spiryt
Spaliny przy tak dużej średnicy palnika, nie będą miały gdzie oddać ciepło. Palnik skrócić (i zwinąć) aby miał ok. ½ średnicy kotła. W środek można dać dodatkowy palnik z kuchenki. Regulacja palników powinna być niezależna.

A może tak taki wzór się Tobie przyda: http://www.homedistiller.org/forum/view ... 5&start=15

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2010-03-19, 10:03

@Spiryt
miałem tak zrobiony taboret i postanowiłem o tym zapomnieć :wall

w mojej galerii jest taboret zobacz czy o coś takiego Tobie chodzi?

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2010-03-19, 15:14

dastin pisze: zobacz czy o coś takiego Tobie chodzi?
Dokładnie o to.
dastin pisze: postanowiłem o tym zapomnieć
Zapominam.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2010-03-20, 13:58

@Spiryt
może jak by np otwory powiekszyl w palniku otwory to moze by lepiej smigalo:) ale ja juz go nie mam :D

[ Dodano: 2010-03-20, 14:00 ]
objawy mialem takie jak by powietrxza brakowalo chyba zeby zrobic mieszanke gazowo powietrzna i wtedy dopiero podac na palnik tak sobie teraz pomyslalem metoda jak w taborecie gazowym:)

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2010-03-20, 14:06

Cześć :)
Używałem palnika zrobionego z rurek z piekarnika przez ok 2 lata. Zagotowanie kega z 25l nastawu trwało ok 50 min. Nie miałem żadnego problemu z za małym promieniem - cały czas używam gazu ziemnego .
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości