Witam.
Proszę pomóżcie.
Zrobiłem wczoraj Koźlaka według tego przepisu:
Surowce:
słód pilzneński 3,5kg
słód monachijski 2kg
słód karmelowy jasny 0,5kg
słód caraamber 0,2kg
słód carared 0,1kg
chmiel Magnum szyszki 40g - na początku gotowania
chmiel Lubelski granulat 30g - na 10 minut przed końcem gotowania
Drożdże Wyeast 2007 Pilsen Lager
Niestety zbyt późno się zorientowałem że, drożdże płynne muszę przygotować dwa dni wcześniej , a brzeczka już stoi w fermenorze.
Czy będą jakieś skutki uboczne jak zrobię na drożdżach Safale US-05, bo tylko takie obecnie posiadam.
Pozdrawiam
yachu4
Drożdże - prośba o pomoc.
Drożdże - prośba o pomoc.
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.
Właśnie Koźlak z powyższej receptury był moją warką nr13 - i przejechałem się na tych drożdżach - aktywacja ok a starter coś niewyraźny (dla spokoju poszedł w kanał)
Dobrze było by abyś szczelnie zamknął fermentor - przy otwieraniu okolice odkaź czymś (wrzątek, spirytus czy jakieś piro etc. )
safale to drożdże górne i smak Koźlaka już nie będzie właściwy
Dobrze było by abyś szczelnie zamknął fermentor - przy otwieraniu okolice odkaź czymś (wrzątek, spirytus czy jakieś piro etc. )
safale to drożdże górne i smak Koźlaka już nie będzie właściwy
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
Re: Drożdże - prośba o pomoc.
Na jakim etapie jesteś z tymi płynnymi? zbiłeś właśnie saszetkę w płynnych i czekasz aż napęcznieje, czy robisz dzisiaj starter z napęczniałej saszetki? bo jeśli to pierwsze to chyba lepiej zadać warkę suchymi, bo na płynne ze zrobieniem startera to sobie jeszcze poczekasz, bo bez mocnego startera piwo takie jak koźlak, fermentowane w niskiej temperaturze może mieć problemy z ruszeniem.yachu4 pisze: Niestety zbyt późno się zorientowałem że, drożdże płynne muszę przygotować dwa dni wcześniej , a brzeczka już stoi w fermenorze.
Czy będą jakieś skutki uboczne jak zrobię na drożdżach Safale US-05, bo tylko takie obecnie posiadam.
Jak zrobisz to na Safale w niskiej temperaturze to piwo będzie mieszaniną koźlaka i India Pale Ale (z takiego składu), ale myślę, że i tak nie będziesz żałował, ja bym zadał suche górne i fermentował w niskiej temperaturze.
Dzisiaj dopiero zbiłem wkład z pożywką i czekam na pęcznienie opakowania.
Znalazłem już na stronie BA opis do tych drożdży, bo nie miałem zielonego pojęcia jak trzeba je przygotować. Teraz to już wiem, że są trzy miesięczne od daty produkcji, czyli trzy dni pęcznienia opakowania i dzień na starter.
W tym wypadku musiałbym czekać z brzeczką do czwartku/piątku.
W takim razie wychodzi na to, że, zaraz rozrabiam Safale, a w piątek przygotuje nowego Koźlaka pod te płynne, bo słody posiadam.
Dzięki za pomoc.
Znalazłem już na stronie BA opis do tych drożdży, bo nie miałem zielonego pojęcia jak trzeba je przygotować. Teraz to już wiem, że są trzy miesięczne od daty produkcji, czyli trzy dni pęcznienia opakowania i dzień na starter.
W tym wypadku musiałbym czekać z brzeczką do czwartku/piątku.
W takim razie wychodzi na to, że, zaraz rozrabiam Safale, a w piątek przygotuje nowego Koźlaka pod te płynne, bo słody posiadam.
Dzięki za pomoc.
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości