Pierwsza warka

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Pierwsza warka

Post autor: zbynek » 2009-02-27, 19:30

Tak wygląda moja pierwsza warka po sześciu dniach, fermentowana na dolnych. Coś chyba za mała ta pianka, temperatura nastawu waha się pomiędzy 11 a 13 stopniami. Co o tym sądzicie?

Obrazek
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-02-27, 21:04

No i wreszcie warzysz! :brawo

Teraz to juz posiedzim powarzym, pogwarzym, tatuaże se pokażym ;) :mrgreen:
Wilekiej piany przy dolnych się nie spodziewaj.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2009-02-27, 21:20

Dwa dni temu piana wydawała mi się być większa, więc chyba fermentacja mocno zwalnia, a myślałem że burzliwa potrwa z dwa tygodnie. Jutro za radą bnp mirzę blg.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-02-27, 21:22

Ja dolne fermentowałem nawet 3 tygodnie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2009-02-27, 21:34

zbynekkk, w takiej temperaturze na płynnych już jest po pianie :wink: (po suchych prawie też tak powinno być)
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2009-02-27, 21:51

Drożdże były suche. Mam pytanie, kiedy zlać i przenieś w chłodniejsze miejsce na cichą?
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2009-02-27, 23:39

Teoria mówi aby zlewać na cichą po przefermentowaniu ok 90% zaplanowanej wartości odfermentowania,
zazwyczaj trwa to ok tygodnia
temperatury nie powinno obniżać się poniżej dolnej wartości pracy dla konkretnych drożdży - przeważnie 9°C
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2009-02-28, 21:31

Piwko zeszło do 5 blg, więc chyba trochę poczekam z tą cichą.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości