Inna technologia warzenia piwa

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Inna technologia warzenia piwa

Post autor: kitaferia » 2009-03-26, 18:40

Wiem, że moje podejście do warzenia piwa jest niestandardowe i odmienne od zwyczajowych receptur, ale nic nikomu nie narzucam.
Opiszę swoja ostatnio stosowaną technologie, która zmienia się cały czas. Co warka wprowadzam modyfikacje i eksperymentuje.

Jak warzę :D Nie uznaję fermentracji cichej i stosuje 2 przerwy tylko: skurzająca i dekstrynująca. Po burzliwej fermentacji klaruje piwo w zimnie zolem i żelatyną.
Ostatnia nowosć u mnie to chmielenie. Aby otrzymać dobrze nachmielone piwo /chodzi głównie o aromat/ nie chmielę przez gotowanie brzeczki na gorąco.
Zacieram, filtruję, chłodzę warkę, zadanie drożdży i fermentacja, zlanie z nad osadu, klarowanie zolem. Przed klarowaniem gotuję odpowiednia ilośc chmielu do chmielnia /ilości nie podaję, żeby nie zszokować :D /. W 1 litrze wody gotuję dawkę chmielu pod przykryciem, wywar dodaje do warki przed klarowaniem. Taki zabieg daje mocno chmielone piwo, aromaty nie "uciekają" podczas fermentacji.
Piwo wychodzi bardziej aromatyczne i lepiej nachmielone.
Po klarowaniu znów zlanie z nad osadu i rozlew do butelek. Do refermentacji używam syropu G-F.
Drugi sposób chmielenia to gotowanie warki tylko z chmielem goryczkowym, a aromat w postaci wywaru.
Tak otrzymuje piwo mocno chmielone. Nie chmielę tak za każdym razem, ale gdy charakter piwa wymaga mocnego aromatu to teraz tak robię.
Pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2009-03-26, 19:07

To pojechałeś :shock:
Mnie już wyśmiali na piwoorg za niestandardowe chmielenie, ale jak to zobaczą to padną :mrgreen:

Ja oczywiście jestem za wszelakimi modyfikacjami służącymi uzyskaniu piwa które SMAKUJE

Zostaw buteleczkę tego wynalazku na spróbowanie :wink:

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-03-26, 19:21

@bnp

Buteleczka będzie w następnej pace, w tej już nie da rady ;) :D
Pozdrawiam

Wes
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-22, 10:18
Kontaktowanie:

Post autor: Wes » 2009-03-26, 22:08

Chętnie spróbuje wasze piwa robione "nowymi" metodami.
Postaram się przywieźć również swoje.
Dla mnie każdy proces produkcji piwa wynika z wieloletnich tradycji oraz doświadczeń.
Będąc niedawno 2 miesiące w Niemczech testowałem kilkadziesiąt piw. Większość była rewelacyjna, do tego warzona zgodnie z prawem czystości, czyli przy użyciu wody, słodu, chmielu i drożdży.

Jeśli chodzi o chmielenie to dla fanów solidnej goryczki polecam następujący sposób
dawka na 1hl
chmiele w szyszkach (tylko takie stosuje)
(czas gotowania z danym chmielem/ilośc chmielu)
1. chmiel wyłącznie goryczkowo-aromatyczny Marynka
60' 60g
30' 120g
5' 180g

2. Marynka + Saaz - charakterystyczny zapach chmielu Żateckiego
60' 120g Marynka
30' 100g Saaz
5' 160g Saaz

3. Marynka + Tettanger - świetny aromat ziołowy
60' 60g Marynka
30' 150g T.
5' 250g T.

Wszystkie 3 piwa wykonane wg identycznego zasypu oraz o podobnych czasach przerw. Różnią się praktycznie aromatami, mnie osobiście powala 3 piwo na niemieckim chmielu.

cemik1

Re: Inna technologia warzenia piwa

Post autor: cemik1 » 2009-04-09, 11:41

kitaferia pisze:Nie uznaję fermentracji cichej...
Do refermentacji używam syropu G-F.
Czym różni się fermentacja cicha od refermentacji? Myślałem, że cicha jest zawsze, tylko raz przebiega w fermentatorze (dużej butli) a raz w docelowej butelce.

krzysiek007
50%
50%
Posty: 183
Rejestracja: 2007-04-03, 16:42

Post autor: krzysiek007 » 2009-04-09, 11:53

Ciekawe, ciekawe :idea: . Czy chcecie powiedzieć, że da się gotować prawie 400g chmielu w 1l wody przez 1h. Niewierzę.
Pozdr.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Re: Inna technologia warzenia piwa

Post autor: kitaferia » 2009-04-09, 16:01

cemik1 pisze:
kitaferia pisze:Nie uznaję fermentracji cichej...
Do refermentacji używam syropu G-F.
Czym różni się fermentacja cicha od refermentacji? Myślałem, że cicha jest zawsze, tylko raz przebiega w fermentatorze (dużej butli) a raz w docelowej butelce.
Po fermentacji burzliwej, klaruje idealnie piwo sztucznie (nie stoi piwo na fermentacji cichej np. 2 tyg), po czym zaraz po kalrowaniu dodaje gestwę lub drożdże w odpowiedniej ilości i daje syropo G-F i do butelek. W butelkach nasteppuje fermentacja wtórna na gaz.

@Krzychu

400g nie próbowałem, ale 100g da radę.
Pozdrawiam

Wes
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-22, 10:18
Kontaktowanie:

Post autor: Wes » 2009-04-12, 14:30

krzysiek007 pisze:Ciekawe, ciekawe :idea: . Czy chcecie powiedzieć, że da się gotować prawie 400g chmielu w 1l wody przez 1h. Niewierzę.
Pozdr.
Kolego, te 400g chmielu jest na 1hl, czyli na 100l!

krzysiek007
50%
50%
Posty: 183
Rejestracja: 2007-04-03, 16:42

Post autor: krzysiek007 » 2009-04-15, 16:00

@ Wes
Nie dziwi na ile litrów ale w jakiej ilości gotowali. I o to pytałem
To w jakiej ilości wody te 400g gotowali?.
Tak z czystej ciekawości pytam.
Krzycho

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości