Piwo ciemne lub karmi

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
Awatar użytkownika
karolb
50%
50%
Posty: 152
Rejestracja: 2009-03-17, 21:16
Lokalizacja: śląskie

Piwo ciemne lub karmi

Post autor: karolb » 2009-05-29, 13:07

Ludzieeeee!!!!!!!!!
Czy ma ktos przepis na piwo ciemne,lub karmi???Czy w ogóle da sie takie zrobic chalupniczym sposobem?Chodzi mi o browarek o bardzo niskiej zawartosci alkoholu.
Bedac w UK,pilem tam takze ichniejsza odmiane piwa ciemnego bezalkoholowego (sam nie wiem czy mozna to nazwac piwem).Nazywalo sie Supermalt co wskazuje ze bylo robione ze słodu.Ale jak?Oj bardzo chcialbym wiedziec.
Niech moc (%) bedzie z nami !!!

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2009-05-29, 13:30

Witam!
Ja robię podpiwek i bardzo go sobie chwalę, żona i dzieci też.
Zamówiłem kiedyś wysyłkowo 20 paczek i już niewiele zostało.
Gdzieś w sieci widziałem przepis na suchy półprodukt, można to podobno samemu zrobić.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2009-05-29, 13:37

Piwa o niższej zawartości alkoholu uzyskuje się prowadząc tak zacieranie aby uzyskać jak najmniej cukrów "fermentowalnych" - czyli np tylko w temperaturze 70-72 stopnie (przerwa dekstrynująca) wyjdzie piwo o wyrazistym ekstrakcie a słabe w alkohol....
Nie istnieją piwa całkowicie bezalkoholowe,
-piwa tzw. bezalkoholowe trzeba pozbawić alkoholu np. poprzez oddestylowanie... lub metodą przerwania fermentacji co jednak niekorzystnie wpływa na jego właściwości

Astemio, jeśli zastosujesz się do zaleceń producenta podpiwka, to policz sobie ile cukru zostanie zjedzone przez drożdże a w konsekwencji ile będzie zawierało alkoholu... - może będzie to niespodzianka?? :wink:
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2009-05-29, 13:55

Tak, ja wiem, że podpiwek może mieć stosunkowo dużo alkoholu, szczególnie ostatnie butelki z partii, te które stoją najdłużej - ale mnie to nie przeszkadza :D .
Według przepisu na 10 litrów wody dodaje się chyba 0,5kg cukru, ja daję czasem trochę więcej, nie wszystko przefermentowuje - wyczuwa się pewną niewielką słodycz.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Podpiwek.

Post autor: bielok » 2009-05-29, 14:08

Cześć :)

Ja robiłem popiwek na 4% :)
Najpierw odfermentowywałem cukier, potem dosładzałem i na refermentację :)
Raz robiłem na drożdzach babuni, raz na piwnych różnicy nie było żadnej.
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
karolb
50%
50%
Posty: 152
Rejestracja: 2009-03-17, 21:16
Lokalizacja: śląskie

Post autor: karolb » 2009-05-29, 15:32

no w podpiwkiem to bym poexperymentowal tyle ze juz dawno zszedl z półek sklepowych i mimo usilnego szukania KLAPA.Ale wlasnie sciagnalem emulem PDF-ową wersje ksiązki Z.T.Nowickiego "Domowe.Piwa.Cydry.Wina.Nalewki.Likiery.Kremy" i jest tam kilka przepisów.Jakby ktos byl zainteresowany to moge mu przeslac mejlem
Niech moc (%) bedzie z nami !!!

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2009-05-29, 15:40

Cześć.

Ja robiłem z kawy zbożowej, na podstawie przepisu chyba z forum onetu, ale teraz nie mam jak spradzić.
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-05-29, 15:44

karolb pisze: [...] tyle ze juz dawno zszedl z półek sklepowych[...]
Bywają i podpiwki i kwas chlebowy (nawet kiedyś widziałem w markecie). Ale dzisiaj to takie napoje za słabo mogą konkurować z Colą czy też innymi farbowanymi płynami.
A czy ktoś jeszcze pamięta czasy kiedy po obiedzie piło się np. kompot? Dzisiaj to słowo nabrało zupełnie innego (pejoratywnego) znaczenia. :cry:


pzdr

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

podpiwek

Post autor: bielok » 2009-05-29, 19:34

Cześć.

Wracając do tematu podpiwku, posiłkowałem się postami z wątku:
http://f.kuchnia.o2.pl/temat_s.php?id_p=20538
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
karolb
50%
50%
Posty: 152
Rejestracja: 2009-03-17, 21:16
Lokalizacja: śląskie

Post autor: karolb » 2009-05-29, 20:30

a kwas chlebowy tez próbowalem zrobic...problem w tym ze chleb musi byc dobrej jakosci ( bez ulepszaczy a o to trudno) no i wyszla mi smierdzaca bryja zamiast kwasu chlebowego.
Pozostal Obolon..
Niech moc (%) bedzie z nami !!!

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2009-05-30, 21:32

Witam!
Podpiwek robi (mam nadzieję, że nadal) Delecta, przejęli :evil: dawnego producenta.
Ja zamawiałem przez łańcuszek osób, które dawały mi kolejny telefon.
Wreszcie przedstawiciel na Mazowsze załatwił sprawę i wysłali mi gdzieś z Mazur.
Paczuszki jak dawniej, ze stylizowanym facetem w kapeluszu, z kuflem w dłoni, po 1,50 czy 2 złote.
Traktują to jako uboczną produkcję sezonową, a akurat sezon się zbliża.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Rafal
60%
60%
Posty: 239
Rejestracja: 2008-05-04, 00:37
Lokalizacja: kraina marzeń

Post autor: Rafal » 2009-05-31, 15:04

Nie róbmy z tego nie wiadomo jakiego rarytasu, bez problemu na allegro można dostać http://www.allegro.pl/search.php?sg=0&string=podpiwek u mnie w spożywczaku na osiedlu też widziałem...

Chociaż jeszcze nie robiłem, sądząc, że to jakiś straszny syf ale po komentarzach kolegów widzę, że może warto spróbować.. smakuje podobnie do piwa?

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2009-05-31, 15:36

Witam!
Nie robimy z tego rarytasu, to po prostu naprawdę bardzo smaczny, orzeźwiający napój, podobny do ciemnego piwa.
Chodzi o to, że kiedyś był w każdym sklepie - teraz, statystycznie rzecz biorąc - zniknął, i są trudności z kupnem paczuszek suszu potrzebnych do sprokurowania napitku.
Bywa w sklepach latem, bo wtedy Delecta uruchamia produkcję.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-05-31, 16:43

Kiedyś nie mając jeszcze ciemnych słodów barwiących, zrobiłem piwo z dodatkiem podpiwku. Wyszło super w smaku ciemne piwo.
Pozdrawiam

Rafal
60%
60%
Posty: 239
Rejestracja: 2008-05-04, 00:37
Lokalizacja: kraina marzeń

Post autor: Rafal » 2009-05-31, 16:46

Jakich drożdży się dodaje do podpiwku? Bo chyba nie piekarniczych... ?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości