Piwo ciemne lub karmi

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-05-31, 16:50

Kiedyś robiło się na piekarniczych, ale teraz można użyć piwnych lub bayanusów.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2009-05-31, 20:56

W oryginalnym przepisie na opakowaniu są piekarnicze - po prostu "drożdże".
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2009-06-01, 00:05

kitaferia pisze:Kiedyś robiło się na piekarniczych, ale teraz można użyć piwnych lub bayanusów.
a podaj mi przyczynę dlaczego kiedyś można było używać piekarniczych a teraz już nie? :roll:
tradycjonaliści nawet powiedzą że ten smak znany z dawnych lat to też udział zwykłych drożdży :P
podpiwek zawsze robię na "babuniowatych" i już... tylko paczuszkę daję na mniej wody niż w przepisie
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-06-01, 17:45

@AAbratek
A gdzie ja napisałem, że nie można na piekarniczych? :nie_wiem



A poza tym każdy robi jak lubi, jak ktoś lubi posmak piekarniczych to można robić, kiedyś robiła babcia i mama tylko na piekarniczych i też smakowało i to bardzo, teraz jednak ja wolę na piwnych.
Pozdrawiam

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-07-10, 20:16

Znajomy przynósł mi dwie paczki podpiwku i postanowiłem odświeżyć sobie pamięć tego smaku. I niestety zawód. Smak taki sobie. Ale kładę to na karb eksperymentowania. Oprócz podpiwka właściwego dodałem 12 łyżeczek kawy i 7ml kwasu fosforowego - wyobrażałem sobie, że będzie bardziej rześkie. Za to zdecydowanie za dużo alkoholu (po dodaniu zgodnie z przepisem 0,6kg glukozy na 10l wychodzi pod 3,5%) a przede wszystkim wyprodukowałem granaty. Próba otworzenia pierwszego (na szczęście na tarasie) - uzysk 0. Następne już mocno chłodne - z lodówki. I tu czasami udało się odebrać prawie połowę. Dwie flaszki same eksplodowały w piwnicy. W przypadku piwa nie miałem nigdy takich problemów.
Warzenie było w przerwie meczu, cukier zgodnie z przepisem i dlatego nie analizowałem tego zbytnio. Teraz przede wszystkim dałbym o wiele mniej cukru i może słodzik. Jako, że miałem dwie paczki może spróbuję ponownie. Co myślicie na temat pasteryzacji podpiwku (generalnie piwa niskoalkoholowego) dla przedłużenia trwałości? Jaka temperatura i czas? Czy nie wybuchnie w garnku?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-07-10, 23:11

Nigdy nie robiłem piwa , czy podpiwku , pasteryzowałem ,,winka" owocowe i podgrzewałem destylaty , więc moje pytanie nie by pomóc , a z czystej ciekawości , co kolega miał na myśli pytając czy nie wybuchnie w garnku.

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-07-11, 00:01

W nagazowanym piwie jest już gaz. Część jest w nim rozpuszczona. Jeżeli podwyższymy temperaturę (pasteryzacja) rozpuszczalność gazu maleje. Dodatkowo dochodzi parowanie cieczy. Zwiększa się więc ciśnienie w butelce. Może ją rozerwać. Dlatego pytałem o praktyczne doświadczenia.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-07-11, 13:44

Gazowanych i zamkniętych nigdy nie podgrzewałem , wóda w butelce przy podgrzewaniu zachowywała się jak jak skala w termometrze , czym cieplej tym jej więcej, trzeba polubić gorącą, wtedy mamy więcej do picia :mrgreen: ps. przepraszam :oops:

Awatar użytkownika
berni
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: berni » 2010-07-11, 14:27

Jeśli chodzi o ,,cieńsze'' piwka to można zrobić piwo ,,harcerskie'' czyli wykorzystać brzeczkę tylko po wysłodzeniu. Ma około 6 blg robi się jak normalne piwo ale ma w granicach 1-2%.
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości