Początkujący - jak zrobić piwko domowe
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
@ 98 - zby duzo tu nie napisali - tyle o ile
Ostatnio zmieniony 2009-06-20, 22:33 przez bodzio.1974, łącznie zmieniany 1 raz.
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
witam :
- słody ( - pilzneński lub monachijski powiedzmy ale możesz i stosować 2 ,3 rodzaje w zależności co to ma być za piwo )
- drożdże piwowarskie ( tutaj to co chcesz robić i jakie masz warunki ) do górnej lub dolnej fermentacji
- chmiele ( 2 gatunki aromatyczny np: lubelski i goryczkowy np: marynka )
- dobre i szczere chęci - to zapewne masz i "gratis ' cierpliwość
"zestaw ' masz - jakaś sprawdzona recepta i jedziesz
pozdrawiam
98%
- słody ( - pilzneński lub monachijski powiedzmy ale możesz i stosować 2 ,3 rodzaje w zależności co to ma być za piwo )
- drożdże piwowarskie ( tutaj to co chcesz robić i jakie masz warunki ) do górnej lub dolnej fermentacji
- chmiele ( 2 gatunki aromatyczny np: lubelski i goryczkowy np: marynka )
- dobre i szczere chęci - to zapewne masz i "gratis ' cierpliwość
"zestaw ' masz - jakaś sprawdzona recepta i jedziesz
pozdrawiam
98%
ja polecam tobie bodzio.1974 robiene piw specjalnych, klasztornych, zwyklego pilsa lub nawet pszeniczniaka niepasteryzowanego mozna kupic czasem w jakims hiper w promocji mniej wiecej za cene surowcow, roznica niewielka w smaku (mialem porownanie), specjalnych raczej wogule nie ma dostepnych w polszcze, ze swojej strony polecam "marcowe ale"(pyszne)
Ostatnio zmieniony 2009-06-21, 14:33 przez cieptas, łącznie zmieniany 1 raz.
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Poczytałem o drożdżach i koledzy napisali iż na dolnych piwo po otwarciu mętnieje z osadem w butelce a na górnych nie
Mile widziane recenzje naszych kolegów piwowarów co do tych drożdżaków.
Zaraz idę na imieniny kumpla Janka bo dziś robi - kupiłem 40 szt - 0,5 l butelek Tatry - zobaczymy czy jutro będzie kac
Pozdrawiam.
Kol.Lukasek - powoli ? - co to znaczy morcowe
Mile widziane recenzje naszych kolegów piwowarów co do tych drożdżaków.
Zaraz idę na imieniny kumpla Janka bo dziś robi - kupiłem 40 szt - 0,5 l butelek Tatry - zobaczymy czy jutro będzie kac
Pozdrawiam.
Kol.Lukasek - powoli ? - co to znaczy morcowe
@bodzio.1974
musisz mieć jeszcze termometr oraz kapslownicę
na początek (standardowo) proponuję jakieś jasne piwko górnej fermentacji warka 10 l
tylko w przepisie zmienić drożdże na US-05
np
http://www.piwo.org/receptury/klasyczny-pils/
jak już będziesz miał surowce i sprzęt to dawaj znać to pomożemy ci zatrzeć
co do drożdży to dolne słabiej flokulują tzn słabiej się zbijają i przy otwieraniu butelki czasami odrywają się od dna mącąc piwsko. Rada - słabiej nagazować piwo lub mocno wychłodzić przed konsumpcją.
musisz mieć jeszcze termometr oraz kapslownicę
na początek (standardowo) proponuję jakieś jasne piwko górnej fermentacji warka 10 l
tylko w przepisie zmienić drożdże na US-05
np
http://www.piwo.org/receptury/klasyczny-pils/
jak już będziesz miał surowce i sprzęt to dawaj znać to pomożemy ci zatrzeć
co do drożdży to dolne słabiej flokulują tzn słabiej się zbijają i przy otwieraniu butelki czasami odrywają się od dna mącąc piwsko. Rada - słabiej nagazować piwo lub mocno wychłodzić przed konsumpcją.
z tym morcowe to mi sie zle kliknelo, chodzilo o marcowe, poprawilem
chodzi o to aby do piwa dodac jakis specjalnych slodow lub innych ciekawych rzeczy, postepowac wedlug receptury pod konkretne piwo aby wyszlo ciekawe w smaku, zdaje sie ze mam ksiazke z samymi przepisami na najrozniejsze gatunki piwa, po angielsku, chcesz moge wyslac
ja mialem zamiar sie zabrac za zrobienie piwa które mialoby jak najmniej alkoholu- odpowiednie zacieranie i ilosc slodu bo moglbym wypic 2 zamiast jednego bo pije dla smakowania i piwa maksymalnie mocnego, zacieranie na "wytrawne" bo w sklepie do mocnych jest zawsze dolewaja spirytusu, wyjatek porter zywca, ale jest niedobry, to nie sa zadne specjalne rowniez ciekawe jest jak wyjdzie piwo z dodatkiem surowcow nieslodowanych
a marcowym ale poczestowal mnie czlowiek ktory bral odemnie kegi
chodzi o to aby do piwa dodac jakis specjalnych slodow lub innych ciekawych rzeczy, postepowac wedlug receptury pod konkretne piwo aby wyszlo ciekawe w smaku, zdaje sie ze mam ksiazke z samymi przepisami na najrozniejsze gatunki piwa, po angielsku, chcesz moge wyslac
ja mialem zamiar sie zabrac za zrobienie piwa które mialoby jak najmniej alkoholu- odpowiednie zacieranie i ilosc slodu bo moglbym wypic 2 zamiast jednego bo pije dla smakowania i piwa maksymalnie mocnego, zacieranie na "wytrawne" bo w sklepie do mocnych jest zawsze dolewaja spirytusu, wyjatek porter zywca, ale jest niedobry, to nie sa zadne specjalne rowniez ciekawe jest jak wyjdzie piwo z dodatkiem surowcow nieslodowanych
a marcowym ale poczestowal mnie czlowiek ktory bral odemnie kegi
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Muszę powiedzieć że kiepska ta Tatra trza było 10 piw aby zaszumiało porządnie.A co się nachodziłem na bok to ho ho.
Nie lubię aż tak mocnych piw a raczej średnie a to co wczoraj piłem to nic ciekawego godnego polecenia.Jak to ktoś mi powiedział że prawdziwe piwko chmielowe to za 0,5 nie zapłacisz 2 zł tylko 5 - 6. zł.Aż tak znawcą nie jestem tyle o ile.
Ciekawe czy potrzeba waszych piwek wypić 10 szt by byś dość średnio wesołym
Pytanko ?
Mam worki od 98 - jeden z płótna a drugi siatka.
Czy te worki się przydadzą do piwowarstwa a jeśli tak to który ?
Pozdrawiam.
Nie lubię aż tak mocnych piw a raczej średnie a to co wczoraj piłem to nic ciekawego godnego polecenia.Jak to ktoś mi powiedział że prawdziwe piwko chmielowe to za 0,5 nie zapłacisz 2 zł tylko 5 - 6. zł.Aż tak znawcą nie jestem tyle o ile.
Ciekawe czy potrzeba waszych piwek wypić 10 szt by byś dość średnio wesołym
Pytanko ?
Mam worki od 98 - jeden z płótna a drugi siatka.
Czy te worki się przydadzą do piwowarstwa a jeśli tak to który ?
Pozdrawiam.
Cześć.
Bodzio, skup się na faktach.
drożde dolnej fermentacji - fermentują w przedziale temperatur 6-14*C
drożde górnej fermentacji - fermentują w przedziale temperatur 12- wzwyż.
To jakich drożdży użyjesz zleży od tego jakiem możesz zapewnić warunki fermentacji i chodzi mi tutaj o temperaturę.
Koledzy nie wspmnieli o jednym z najważnieszych sprzętów czyli o sprzęcie do wysładzania!
Może być wiadro z BA z dowierconymi dziurkami, może być filtrator z oplotu z wężyka wodnego, mogą być ponacinane rurki miedziane czy plastikowe. Rozwiązań jest sporo i są ogólno dostępne na forach piwowarskich.
Nie baw się w robienie piw egzotycznych, przynajmniej na początku! Skąd wiesz że Ci będą smakować? Skąd wiesz że jak coś smakuje Lukaskowi to Tobie też będzie smakować?
Zrób na początek piwa proste żeby się obyć ze sprzętem, palnikiem, termometrem.
Przepis do którego BNP podał link jest Mapajaka który jest doświadczonym piwowarem. Jak najbardziej polecam na początek
Bodzio, skup się na faktach.
drożde dolnej fermentacji - fermentują w przedziale temperatur 6-14*C
drożde górnej fermentacji - fermentują w przedziale temperatur 12- wzwyż.
To jakich drożdży użyjesz zleży od tego jakiem możesz zapewnić warunki fermentacji i chodzi mi tutaj o temperaturę.
Koledzy nie wspmnieli o jednym z najważnieszych sprzętów czyli o sprzęcie do wysładzania!
Może być wiadro z BA z dowierconymi dziurkami, może być filtrator z oplotu z wężyka wodnego, mogą być ponacinane rurki miedziane czy plastikowe. Rozwiązań jest sporo i są ogólno dostępne na forach piwowarskich.
Nie baw się w robienie piw egzotycznych, przynajmniej na początku! Skąd wiesz że Ci będą smakować? Skąd wiesz że jak coś smakuje Lukaskowi to Tobie też będzie smakować?
Zrób na początek piwa proste żeby się obyć ze sprzętem, palnikiem, termometrem.
Przepis do którego BNP podał link jest Mapajaka który jest doświadczonym piwowarem. Jak najbardziej polecam na początek
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
@98%
trudno chyba zrobic piwo ktore ma ponizej 3%
@bodzio.1974
5-6zl to bez promocji, pamietam promocje z zeszlego roku w tesco- faustus po jakies po jakies 3zł takie promocje pojawiaja sie rzadko dlatego trzeba byc czujnym
@bodzio.1974
z tego co pamietam to byly drozdze ktore pracowaly do 14%
zakladajac ze roznica w mocy takiego samego woltazu piwa sklepowego a domowego jest taka sama jak wina sklepowego a domowego to nieduzo trzeba wypic aby byc wesolym
[ Dodano: 2009-06-22, 11:48 ]
http://www.filefactory.com/file/ag8ed34 ... _Guide_pdf
tutaj lezy 175 przepisow na piwo
@bodzio.1974
przerob sam i wrzuc na forum
trudno chyba zrobic piwo ktore ma ponizej 3%
@bodzio.1974
5-6zl to bez promocji, pamietam promocje z zeszlego roku w tesco- faustus po jakies po jakies 3zł takie promocje pojawiaja sie rzadko dlatego trzeba byc czujnym
@bodzio.1974
z tego co pamietam to byly drozdze ktore pracowaly do 14%
zakladajac ze roznica w mocy takiego samego woltazu piwa sklepowego a domowego jest taka sama jak wina sklepowego a domowego to nieduzo trzeba wypic aby byc wesolym
[ Dodano: 2009-06-22, 11:48 ]
http://www.filefactory.com/file/ag8ed34 ... _Guide_pdf
tutaj lezy 175 przepisow na piwo
@bodzio.1974
przerob sam i wrzuc na forum
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości