Początkujący - jak zrobić piwko domowe

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-06-20, 22:18

@ 98 - zby duzo tu nie napisali - tyle o ile :?
Ostatnio zmieniony 2009-06-20, 22:33 przez bodzio.1974, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-06-20, 22:21

witam @bodzio1974 - masz punkt zaczepienia ... :book ogólnie to forum możesz przewertować i zaręczam znajdziesz o wiele więcej


pozdrawiam
98%

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-06-20, 22:31

No dobra. 8) Zniżę trochę loty i zacznę jak inni.
Mam garnek 30 l emaliowany .Co jeszcze potrzeba ? - oprócz tego jako podstawowy sprzent piwowara ?

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-06-20, 23:03

witam :

- słody ( - pilzneński lub monachijski powiedzmy ale możesz i stosować 2 ,3 rodzaje w zależności co to ma być za piwo )
- drożdże piwowarskie ( tutaj to co chcesz robić i jakie masz warunki ) do górnej lub dolnej fermentacji
- chmiele ( 2 gatunki aromatyczny np: lubelski i goryczkowy np: marynka )

- dobre i szczere chęci - to zapewne masz i "gratis ' cierpliwość :mrgreen:

"zestaw ' masz - jakaś sprawdzona recepta i jedziesz

pozdrawiam
98%

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2009-06-21, 11:26

ja polecam tobie bodzio.1974 robiene piw specjalnych, klasztornych, zwyklego pilsa lub nawet pszeniczniaka niepasteryzowanego mozna kupic czasem w jakims hiper w promocji mniej wiecej za cene surowcow, roznica niewielka w smaku (mialem porownanie), specjalnych raczej wogule nie ma dostepnych w polszcze, ze swojej strony polecam "marcowe ale"(pyszne)
Ostatnio zmieniony 2009-06-21, 14:33 przez cieptas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-06-21, 13:15

Poczytałem o drożdżach i koledzy napisali iż na dolnych piwo po otwarciu mętnieje z osadem w butelce a na górnych nie :shock:

Mile widziane recenzje naszych kolegów piwowarów co do tych drożdżaków.
Zaraz idę na imieniny kumpla Janka bo dziś robi :D - kupiłem 40 szt - 0,5 l butelek Tatry :D - zobaczymy czy jutro będzie kac Obrazek

Pozdrawiam.

Kol.Lukasek - powoli ? - co to znaczy morcowe :?

bnp

Post autor: bnp » 2009-06-21, 14:07

@bodzio.1974

musisz mieć jeszcze termometr oraz kapslownicę

na początek (standardowo) proponuję jakieś jasne piwko górnej fermentacji warka 10 l
tylko w przepisie zmienić drożdże na US-05
np
http://www.piwo.org/receptury/klasyczny-pils/

jak już będziesz miał surowce i sprzęt to dawaj znać to pomożemy ci zatrzeć

co do drożdży to dolne słabiej flokulują tzn słabiej się zbijają i przy otwieraniu butelki czasami odrywają się od dna mącąc piwsko. Rada - słabiej nagazować piwo lub mocno wychłodzić przed konsumpcją.

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2009-06-21, 14:42

z tym morcowe to mi sie zle kliknelo, chodzilo o marcowe, poprawilem
chodzi o to aby do piwa dodac jakis specjalnych slodow lub innych ciekawych rzeczy, postepowac wedlug receptury pod konkretne piwo aby wyszlo ciekawe w smaku, zdaje sie ze mam ksiazke z samymi przepisami na najrozniejsze gatunki piwa, po angielsku, chcesz moge wyslac

ja mialem zamiar sie zabrac za zrobienie piwa które mialoby jak najmniej alkoholu- odpowiednie zacieranie i ilosc slodu bo moglbym wypic 2 zamiast jednego bo pije dla smakowania i piwa maksymalnie mocnego, zacieranie na "wytrawne" bo w sklepie do mocnych jest zawsze dolewaja spirytusu, wyjatek porter zywca, ale jest niedobry, to nie sa zadne specjalne rowniez ciekawe jest jak wyjdzie piwo z dodatkiem surowcow nieslodowanych

a marcowym ale poczestowal mnie czlowiek ktory bral odemnie kegi :)

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-06-21, 19:30

Witam

@lukasek zrób cienkisza i wypijesz 3 :wink:

pozdrawiam
98%

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-06-21, 20:03

Witam.
Już jestem po po 10 piwach :mrgreen:
Lukasek dawaj te przepisy tu na forum ... kol. bhp być może je przetestuje a ja już zaczynam zbierać menu na ten przepisy.

Pozdrawiam.

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2009-06-21, 22:32

przepisy wrzuce jutro,

przypomnialo mi sie wlasnie zadanie z polskiego ze zbiorku do gramatyki, nalezalo poprawic zdanie-
"Jacek zjadł pięć jajek na raz, to prawdziwy smakosz" :)

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-06-22, 08:10

Muszę powiedzieć że kiepska ta Tatra :( trza było 10 piw aby zaszumiało porządnie.A co się nachodziłem na bok to ho ho.
Nie lubię aż tak mocnych piw a raczej średnie a to co wczoraj piłem to nic ciekawego godnego polecenia.Jak to ktoś mi powiedział że prawdziwe piwko chmielowe to za 0,5 nie zapłacisz 2 zł tylko 5 - 6. zł.Aż tak znawcą nie jestem tyle o ile. :oops:

Ciekawe czy potrzeba waszych piwek wypić 10 szt by byś dość średnio wesołym :mrgreen:

Pytanko ?

Mam worki od 98 - jeden z płótna a drugi siatka.
Czy te worki się przydadzą do piwowarstwa a jeśli tak to który ?


Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2009-06-22, 08:18

Cześć.

Bodzio, skup się na faktach.
drożde dolnej fermentacji - fermentują w przedziale temperatur 6-14*C
drożde górnej fermentacji - fermentują w przedziale temperatur 12- wzwyż.

To jakich drożdży użyjesz zleży od tego jakiem możesz zapewnić warunki fermentacji i chodzi mi tutaj o temperaturę.

Koledzy nie wspmnieli o jednym z najważnieszych sprzętów czyli o sprzęcie do wysładzania!

Może być wiadro z BA z dowierconymi dziurkami, może być filtrator z oplotu z wężyka wodnego, mogą być ponacinane rurki miedziane czy plastikowe. Rozwiązań jest sporo i są ogólno dostępne na forach piwowarskich.

Nie baw się w robienie piw egzotycznych, przynajmniej na początku! Skąd wiesz że Ci będą smakować? Skąd wiesz że jak coś smakuje Lukaskowi to Tobie też będzie smakować?
Zrób na początek piwa proste żeby się obyć ze sprzętem, palnikiem, termometrem.
Przepis do którego BNP podał link jest Mapajaka który jest doświadczonym piwowarem. Jak najbardziej polecam na początek :)
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-06-22, 08:38

Mam w domu chłodziarkę do mleka - ale chyba chłodzi 2 - 4 st a to źle dla dolnych jak piszesz 6 - 14* :?

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2009-06-22, 08:53

@98%
trudno chyba zrobic piwo ktore ma ponizej 3%

@bodzio.1974
5-6zl to bez promocji, pamietam promocje z zeszlego roku w tesco- faustus po jakies po jakies 3zł :) takie promocje pojawiaja sie rzadko dlatego trzeba byc czujnym :)

@bodzio.1974
z tego co pamietam to byly drozdze ktore pracowaly do 14%
zakladajac ze roznica w mocy takiego samego woltazu piwa sklepowego a domowego jest taka sama jak wina sklepowego a domowego to nieduzo trzeba wypic aby byc wesolym

[ Dodano: 2009-06-22, 11:48 ]
http://www.filefactory.com/file/ag8ed34 ... _Guide_pdf

tutaj lezy 175 przepisow na piwo :)

@bodzio.1974
przerob sam i wrzuc na forum :)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości