Czy można to napisać prostym językiem ?Autor: mapajak
Źródło: Browar.biz
Zacieranie: tak
Surowce (na 10l):
słód pilźnieński 2,0 kg
słód karmelowy jasny 0,1 kg
chmiel goryczkowy 20g
chmiel aromatyczny 10g
drożdże dolnej fermentacji (Saflager)
glukoza 80 g, do butelkowania
Zacieranie:
64 st. C - 30 min
74 st. C - do negatywnej próby jodowej
Chmielenie:
Gotowanie -60 min
0 min - 20g. goryczkowego
55 min - 10g. aromatycznego
Drożdżesuche lub płynne dolnej fermentacji
Fermentacja
w temperaturze 14 st. C około 5-7 dni (doświadczeni piwowarzy mogą prowadzić fermentację w temp 8-10 st)
Cicha fermentacja (obowiązkowa)
2-3 tyg. w temp poniżej 10 st. C
Leżakowaniebutelce min. 3 miesiące.
Uwagi:Receptura przygotowana wyjątkowo na 10 litrów, nie na 20! Należy zwrócić na to uwagę podczas warzenia. Dla 20l wystarczy zwiększyć ilość surowców.
np.Do dużego gara wlewamy 10 l wody następnie wsypujemy (słód pilźnieński 2,0 kg
słód karmelowy jasny 0,1 kg) i mieszamy z wodą.Mieszanie tzn.zacieranie - I CO DALEJ ???
Zacieranie:
64 st. C - 30 min
74 st. C - do negatywnej próby jodowej
Nie kapuje ? mam uzyskać w garze temperaturę 64 st i utrzymać przez 30 min
czy po uzyskaniu temp.64 st. wyłączyć grzanie na 30 min.
Wytłumaczcie mi ten przepis.
Pozdrawiam.