Zaziarnienie chmielu
Zaziarnienie chmielu
Chmiel jest rośliną dwu płciową ale zdecydowana większość to osobniki żeńskie , męskie natomiast są bezużyteczne służą jedynie do zapylenia i utrzymania gatunku . Chmiel zapylony produkuje nasiona , nie zapylony także ale znacznie mniejsze . Jeden męski osobnik potrafi zapylić setki żeńskich , oddalonych nawet kilka kilometrów . Kilka lat temu była nawet zakrojona na dużą skale przez chmielarzy akcja usuwania dziko rosnących pędów chmielu .
Było to bezsensowne ponieważ chmiel potrafi zmienić płeć , chyli osobnik będący przez wiele lat żeński , staje się męskim by w następnym roku wrócić do dawnej formy .
Czy ziarenka mają negatywny wpływ na smak piwa ? Wydaje mi się że nie , są one wytworem tej rośliny i zintegrowaną jej częścią , zajmują jedynie miejsce lupulinie i psują szlachetność chmielu a także zatruwają życie kupującym którzy płacą za lupulinę a dostają nasiona . Podobnie jest z alfakwasami , albo jest ich za dużo i zapotrzebowanie na chmiel małe albo za mało i w tedy także cena chmielu niska , jak go nie pałką to go kijkiem .
Zaziarnienie chmielu według certyfikatu UE nie powinno przekraczać 2% wagi .
Muszę dodać że pisałem o chmielu Lubelskim nowe odmiany to trochę inna bajka , i jeszcze jedno Lubelski to najbardziej aromatyczny chmiel na świecie ( jest to potwierdzone przez kilka instytutów które się tym zajmują ) , szkoda że jego koniec jest tak bliski .
POZDRAWIAM SG
Było to bezsensowne ponieważ chmiel potrafi zmienić płeć , chyli osobnik będący przez wiele lat żeński , staje się męskim by w następnym roku wrócić do dawnej formy .
Czy ziarenka mają negatywny wpływ na smak piwa ? Wydaje mi się że nie , są one wytworem tej rośliny i zintegrowaną jej częścią , zajmują jedynie miejsce lupulinie i psują szlachetność chmielu a także zatruwają życie kupującym którzy płacą za lupulinę a dostają nasiona . Podobnie jest z alfakwasami , albo jest ich za dużo i zapotrzebowanie na chmiel małe albo za mało i w tedy także cena chmielu niska , jak go nie pałką to go kijkiem .
Zaziarnienie chmielu według certyfikatu UE nie powinno przekraczać 2% wagi .
Muszę dodać że pisałem o chmielu Lubelskim nowe odmiany to trochę inna bajka , i jeszcze jedno Lubelski to najbardziej aromatyczny chmiel na świecie ( jest to potwierdzone przez kilka instytutów które się tym zajmują ) , szkoda że jego koniec jest tak bliski .
POZDRAWIAM SG
Rolnicy dostają cene za kilogram chmielu pośrednik także tylko Barth & Sohn sprzedają browarom alfakwasy . Ale jest wymóg w umowach że zawartość alfakwasów w danej odmianie nie morze być niższa jak jest ustalone . Dlaczego koniec Lubelskiego ? Nadzień dzisiejszy to koniec w ogóle z Polskim chmielarstwem , browary zawarły umowy z Niemcami i USA a My nie mamy gdzie sprzedać towaru .
http://www.tvp.pl/publicystyka/ekonomia ... o/29112009
Zapraszam na ten program , to nasz wójt i znajomi chmielarze.
Lubelski jest mało wydajny , wyparły go takie odmiany jak Perle i Halerrtauer
Pozdrawiam
http://www.tvp.pl/publicystyka/ekonomia ... o/29112009
Zapraszam na ten program , to nasz wójt i znajomi chmielarze.
Lubelski jest mało wydajny , wyparły go takie odmiany jak Perle i Halerrtauer
Pozdrawiam
Przykre , że w kraju upada chmielarstwo. Mam nadzieje, że chmiel w mojej okolicy będzie nadal uprawiany.
Sg, jest szansa zakupu od Ciebie Lubelskiego i innych odmian oprócz Marynki? Interesują mnie ilości tak po 500-1000g. Chętnie bym potestował. Niestety mam negatywne doświadczenia z chmielami sprzedawanymi przez sklepy internetowe, dlatego od kilku lat kupuję chmiel tylko bezpośrednio.
Sg, jest szansa zakupu od Ciebie Lubelskiego i innych odmian oprócz Marynki? Interesują mnie ilości tak po 500-1000g. Chętnie bym potestował. Niestety mam negatywne doświadczenia z chmielami sprzedawanymi przez sklepy internetowe, dlatego od kilku lat kupuję chmiel tylko bezpośrednio.
Te pospolite odmiany typu Lubelski , Marynka , Magnum to po zapachu łatwo odróżnić , jak się wie który chmiel jak pachnie np. Magnum cebulą . Co do jakości to chmiel jest certyfikowany , nie przejdzie jakieś badziewie . Kiedyś robiłem przy prasowaniu chmielu , prawie 400 ton przechodziło przez nasze ręce , trafiały się nawet takie partie (od niektórych plantatorów ) 300-400 kg do zwrotu albo na spalenie . Było to dość dawno lata 95-2000 rok . Obecnie pracuje tam mój brat , zajechałem spytać o chmiel (sprzedaż ) Naprawdę towar jest super , sporo się zmieniło od tamtego czasu . Firma się nazywa J i A Szałas , facet jest od nas ale kawał drania , chmiel sprzedają do Barth & Sohn , to największy handlarz chmielu 90% w skali świata , połknął mniejsze firmy a nawet Hopfunion .
W tym roku trzeba uważać z kupnem około 400 ton zostało z roku ubiegłego , jak wiadomo niema on żadnej wartości .
Pozdrawiam .
ZABRANIA SIĘ PICIA ALKOHOLU KTÓRY SZKODZI ZDROWIU
W tym roku trzeba uważać z kupnem około 400 ton zostało z roku ubiegłego , jak wiadomo niema on żadnej wartości .
Pozdrawiam .
ZABRANIA SIĘ PICIA ALKOHOLU KTÓRY SZKODZI ZDROWIU
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości