Bąbelki w piwie

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
bnp

Post autor: bnp » 2010-02-01, 20:57

tak jak pisali 2-5°C to za mało na nagazowanie
i tu leży przyczyna

ty zbynekkk to już lepiej nie pisz bo nie każdy ma taka cierpliwość :P

Rudy
40%
40%
Posty: 76
Rejestracja: 2007-10-04, 21:01
Lokalizacja: południe

Post autor: Rudy » 2010-02-02, 19:05

Ja robię piwo już 4 rok .
Jeśli chodzi o nagazowanie , to 2 tygodnie to stanowczo za mało . Potrzeba na to minimum 1,5 miesiąca !!! Po tym czasie piwo można pić , ale i tak najlepszy smak ma po około 3 miesiącach . Tu trzeba cierpliwości :)
Rudy

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2010-02-02, 20:55

Mam podobne podejście do tematu, wszystko wymaga czasu.

No, może nie wszystko. :mrgreen:




PS
Rudy. Rims nie skorodował, dużo warek już urodził?
Ostatnio zmieniony 2010-02-02, 21:12 przez zbynek, łącznie zmieniany 1 raz.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Wes
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-22, 10:18
Kontaktowanie:

Post autor: Wes » 2010-02-02, 21:07

A ja lubię niektóre piwa po 2-3 tygodniach od zakegowania.
Oczywiście są takie, które smakują najlepiej po 2-3 latach...

Ps. Rudy, jak tam temperatury zimowe na tarasach? U mnie było -23*C :(

Rudy
40%
40%
Posty: 76
Rejestracja: 2007-10-04, 21:01
Lokalizacja: południe

Post autor: Rudy » 2010-02-02, 23:14

Zbynekk
Rims w tym sezonie ....bezrobotny :(
Nie zardzewieje wszystko jest z KO i miedzi . Ma zrobione ponad 60 warek działa bez zarzutu .
Mam jeszcze z 15 skrzynek z ubiegłego sezonu .....spożycie spadło a w zasadzie nie spadło tylko przeszedłem na wyższe % :)

Wes
U mnie było -22 na tarasach jest zawsze parę stopni mniej , więc jestem dobrej myśli , mam nadzieję że nie wymroziło :) choć ....trochę przeciążyłem krzaki , więc może być różnie .
Chwila prawdy będzie w kwietniu (?)
Winko zapowiada się rewelacyjnie mam prawie 800 l z 2009 r ....więc jakoś przetrzymam :)
no i beczka Calvadosu i beczka starki .....jakoś damy radę :)
W końcu człowiek ma tylko jedną wątrobę :)
Pozdrawiam
Rudy

krzysiek007
50%
50%
Posty: 183
Rejestracja: 2007-04-03, 16:42

Post autor: krzysiek007 » 2010-02-03, 20:28

Och ten internet. Magaia Panie, Magia

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-07-22, 20:16

zbynekkk pisze:Jest jeszcze sposób bnp gazowanie suchym lodem w butelkach. :D
Czy mogę prosić o jakieś wskazówki odnośnie tej metody? Przede wszystkim jak dawkować suchy lód i jak się z nim obchodzić? Czy kupuje się go w postaci jednego bloku i jak najlepiej go rozdrabniać?

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2010-07-22, 22:01

Trochę znajdziesz tu http://www.piwo.org/forum/t2182-referme ... tywa-.html

Albo uśmiechnij się do Kolegi bnp, to on jest prekursorem tej metody.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-07-22, 22:57

No właśnie liczyłem, że dopowie coś na temat tej technologii.

bnp

Post autor: bnp » 2010-07-22, 23:15

pisałem już tyle razy ale co tam

zobacz ba 14 stronie http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... torder=asc

suchy lód/śnieg otrzymuję z butli po gaśnicy śniegowej (z syfonem)
jeżeli masz zwykłą butlę to odwracasz ją do góry nogami ( :mrgreen: ) aby poszła faza ciekła
CO2 zbieram do płóciennego woreczka ile mi aktualnie potrzeba. suchy lód można kupić w blokach lub granulacie ale szybko sublimuje. Butla wydaje się praktyczniejsza.

do zimnego piwa w butelce po wodzie mineralnej wrzucam w zależności od widzimisię od 6 do 12 g suchego lodu i intensywnie mieszam do całkowitego rozpuszczenia. trzeba uważać by nie przesadzić z ilością bo może być bum :mrgreen:
Piwko można spożywać po kilku minutach od zagazowania.

zagazowuje tak winko na szampana oraz cydr

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-07-23, 00:02

Czy próbowałeś tak nagazowywać piwo w zwykłych szklanych butelkach?

bnp

Post autor: bnp » 2010-07-23, 00:43

nie radzę, będzie wielkie bum :|

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości