Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
-
Zdzisiu Senior
- 10%
- Posty: 17
- Rejestracja: 2010-02-05, 18:53
Post
autor: Zdzisiu Senior » 2010-02-09, 20:47
Koledzy czy takie żyto bądź inne zboża nada się na zacier do piwa jako dodatek niesłodowany czy destylatu?
http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=559&page=
Pytam bo na zdjęciu wydaje mi się jakby to było wyłuskane ziarno a przecież przy produkcji piwa czy zacieru chyba też łuski są niezbędne?
Ostatnio zmieniony 2010-02-12, 11:37 przez
Zdzisiu Senior, łącznie zmieniany 1 raz.
-
zbynek
- 101%
- Posty: 2005
- Rejestracja: 2007-07-26, 19:37
Post
autor: zbynek » 2010-02-09, 20:52
Na moje oko to zwykłe żytko, tyle że drogie, u rolnika zapłacisz 10 razy taniej.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
-
chłop
- 50%
- Posty: 126
- Rejestracja: 2008-01-10, 17:04
Post
autor: chłop » 2010-02-09, 20:57
No nie przesadzaj
Rolnik to nie filantrop,ale myśl o takim zakupie dobra.
Pozdrawiam serdecznie.
-
chłop
- 50%
- Posty: 126
- Rejestracja: 2008-01-10, 17:04
Post
autor: chłop » 2010-02-09, 21:30
Sam widzisz,że przesadziłeś
Obecnie tona dobrego zyta to ok.380 zł.TRAGEDIA.
Pozdrawiam serdecznie.
-
chłop
- 50%
- Posty: 126
- Rejestracja: 2008-01-10, 17:04
Post
autor: chłop » 2010-02-09, 21:38
To sam widzisz
I to żyto luksusowe.
Pozdrawiam serdecznie.
-
Zdzisiu Senior
- 10%
- Posty: 17
- Rejestracja: 2010-02-05, 18:53
Post
autor: Zdzisiu Senior » 2010-02-09, 21:41
Taniej, drożej mniejsza, choć w tej chwili nie znam żadnego rolnika a tony nie chcę kupować.
Ale jak się ma odpowiedź na moje pytanie?
Zwykłe żytko tzn. z łuskami?
Bo często w sprzedaży widuje już takie bez łusek?
No i moje pytanie czy musi być z łuskami?
-
zbynek
- 101%
- Posty: 2005
- Rejestracja: 2007-07-26, 19:37
Post
autor: zbynek » 2010-02-09, 21:49
A od kiedy żytko ma łuskę, to nie jęczmień, ani owies.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
-
berni
- 50%
- Posty: 168
- Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post
autor: berni » 2010-02-09, 21:58
@Zdzisiu Senior jedź na jakikolwiek targ w mniejszych miasteczkach to bez problemów kupisz zboże w workach 50kg.
-
M
- 40%
- Posty: 72
- Rejestracja: 2009-09-18, 15:07
- Lokalizacja: lubelskie
Post
autor: M » 2010-02-12, 07:10
Zdzisiu Senior pisze:
Zwykłe żytko tzn. z łuskami?
Bo często w sprzedaży widuje już takie bez łusek?
No i moje pytanie czy musi być z łuskami?
Jeszcze nigdy nie widziałem żyta z łuską.
Może Ci się coś pomyliło i piszesz o owsu albo jęczmieniu, tam zdarzają się z bez łuskowe odmiany. Chyba że chcesz kupić żyto w kłosach to może będzie z łuską
.
Pozdrawiam!
-
Spirit
- 100%
- Posty: 2303
- Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
- Lokalizacja: Ostrołęka.
Post
autor: Spirit » 2010-02-12, 08:41
Albo do centrali nasiennej, ziarno droższe ale za to jaki wybór
-
zbynek
- 101%
- Posty: 2005
- Rejestracja: 2007-07-26, 19:37
Post
autor: zbynek » 2010-02-12, 17:59
Spiryt pisze:Albo do centrali nasiennej, ziarno droższe ale za to jaki wybór
Tyle że w centralach nasiennych, zwykle ziarno jest gotowe do siewu i często zaprawione rożnymi świństwami.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
-
yaco26
- 70%
- Posty: 378
- Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
- Lokalizacja: Z za Narwi
Post
autor: yaco26 » 2010-02-12, 20:50
piwo typu GMO tego jeszcze chyba nie ma
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)
Sláinte,
Yaco26
-
alex
- 10%
- Posty: 18
- Rejestracja: 2008-06-23, 14:50
- Lokalizacja: Wrocław
Post
autor: alex » 2010-02-13, 15:09
yaco26 pisze:piwo typu GMO tego jeszcze chyba nie ma
Piwo GMO oczywiście już jest . Prawie cała amerykańska kukurydza jest GMO.
Można z niej zrobić syrop glukozowo-fruktozowy , który jest powszechnym dodatkiem
w przemysłowych piwach. . Powiem więcej sądzę że amerykański burbon jest jeszcze w większym stopniu GMO.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 28 gości