Podpiwek - Kochani pomóżcie

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
jedlica
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2010-04-21, 22:10

Podpiwek - Kochani pomóżcie

Post autor: jedlica » 2010-07-16, 19:25

Witam wasz wszystkich!

Właśnie zamierzam zrobić podpiwek, w przepisie jest podane, że na 10L wody dodać 2,5 g drożdży i 600g cukru.

I tu moje pytanie: Czy jeśli to od razu zabutelkuję i zostawię na minimum 10 dni to czy nie wywali mi kapsli?

Pozdrawiam Jedlica
Ostatnio zmieniony 2010-07-16, 20:19 przez jedlica, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-07-16, 19:43

Pytanie: gdzie kupiłeś podpiwek???
Wieki go nie widziałem.

Awatar użytkownika
nikomu nieznany
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2009-10-22, 13:07

Post autor: nikomu nieznany » 2010-07-16, 19:49

Kolego @SRG na alledrogo jest, ale koszta wysyłki...
:nie_wiem

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2010-07-16, 21:47

Witam!
Zwykłe kapsle zaciskane kapslownicą prawie na pewno wywali.
Ja nie robię w kapslach, tylko w litrowych butelkach PET po Coli, Pepsi itp, dlatego kapsli mi nie wywala :D .
Ciśnienie w butelkach jest po 5 dniach takie, że nagłe otwarcie podpiwku w pomieszczeniu kończy się odnawianiem tego pomieszczenia, a w butelce nic nie zostaje.
Sama butelka PET z dobrą zakrętką jest niebywale odporna na ciśnienie - jak słyszałem, częściowo napełniona wodą jest wykorzystywana w żeglarstwie jako praktycznie bezpłatne odbijacze i znosi wtedy potężne siły i ciśnienia.
Zakrętka PET jest chyba najmocniejszym zamknięciem i bardzo wygodnym przy powolnym spuszczaniu gazu z butelki, zwykły kapsel nie bardzo - delikatnie mówiąc, choć kapsel zatrzaskowy typu starej "oranżadówki" nie jest już tak zły (ale kiedyś dawno taki kapsel mi zerwało i było malowanie).

Podpiwek kupiłem kilka lat temu wysyłkowo bezpośrednio w firmie DELECTA, ale to sezonowa produkcja; teraz akurat jest sezon :)
Załatwiałem to przez regionalnego przedstawiciela, powinni podać telefon w firmie.
Nie wiem, czy podpiwek jeszcze produkują, ale widziałem go niedawno u siebie w sklepie - więc chyba tak jest.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-07-16, 23:01

Dostałem od znajomego dwie sztuki. Zrobiłem jedną i dopiero po zabutelkowaniu zreflektowałem, że te 600g cukru to 3,5% alkoholu i potężne ciśnienie. Kapsli co prawda nie zerwało, ale kilka butelek eksplodowało. Największy uzysk po otwarciu to 2/3 zawartości butelki w kuflu. Przezornie otwieram na trawniku. Smak też daleki od ideału ale może to wynik eksperymentu (dodałem nieco kwasu fosforowego i kawy).
Próbowałem już upuszczać gaz (przy odrobinie wprawy to możliwe, nawet przy zwykłych kapslach), schładzać do prawie zamarznięcia i nic nie pomaga. Tą drugą paczkę zrobie chyba jak klasyczne piwo. Najpierw fermentacja w baniaku a później refermentacja w butelkach. I po tabletce słodzika.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2010-07-16, 23:32

Kolego @jedlica
Właśnie dzisiaj rano rozlałem podpiwek. Na opakowaniu jest 5g drożdży i tyle dałem. Pozwoliłem im trochę się rozbujać i zabutelkowałem do zwykłych PET-ów. W niedzielę będą efekty, więc zamelduję co i jak.
W zeszłym tygodniu zrobiłem kwas chlebowy wg przepisu modyfikowanego z kilku znalezionych w necie ( mój sprawdzony wcięło) i nie myśląc zpodałem prawie paczkę drożdży Babuniowych :wall :wall :wall na 15 litrów -zgodnie z przepisem, zlalem po kilku godzinach i przezornie butelki Pet wstawiłem do beczki. Po 12 godzinach dekiel podskakiwał jak na dyskotece, zakwas oczywiście odzyskałem , zapodałem drożdżakom cukru, pozwoliłem się wyszumieć i znów do butelek.
Dzisiaj właśnie skończyliśmy pić mocno schłodzony i wysokoalkocholowy napój. Pychota :slinka :slinka :slinka
czytam nie pytam

jedlica
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2010-04-21, 22:10

Post autor: jedlica » 2010-07-17, 11:51

Więc myślę że są 2 sposoby na podpiwek, pierwszy to propozycja kolegi cemik1 czyli zrobić jak klasyczne piwo ale będzie z alkoholem, swoją drogą jestem ciekaw jak taki 3,5% podpiwek smakuje:) drug natomiast to po gotowaniu i schłodzeniu nasycić CO2- będzie bezalkoholowy.

Może ktoś z szanownych forumowiczów ma swój sprawdzony sposób na podpiwek?

Jedlica

blood18
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2008-11-20, 11:57

Post autor: blood18 » 2010-07-17, 14:15

Tez kupowałem z Delecty, ale jak jest stary to nie ma smaku.Najlepiej kawa zbożowa + chmiel, skład jak podpiwka kujawskiego- taniej a smak o niebo lepszy można dobrać ilość chmielu w zależności od gustu. pzdr

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-07-18, 21:52

Te 3,5% wynika z orginalnego przepisu. Smakuje więc jak zwykle. Problemem jest tylko nadmierna ilość gazu.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2010-07-19, 01:17

Podpiwek wyszedł OK! Tym razem wystrzałów nie było. Smakuje tak jak dawno ,dawno temu.
czytam nie pytam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości