Do jakiego poziomu obniżyła się kwasowość, po wytrąceniu kamienia winnego?
A zaoctowane wino, wlałbym do obszernej beczki, nie zamykał jej, ustawił w ciepłym pomieszczeniu i dobrze natlenił. Krótko mówiąc pozwoliłbym bakcylom octowym dokończyć dzieła. Jeśli trzeba rozcieńczyłbym wodą do poziomu poniżej 10% alkoholu. Ocet w domu też się przyda
Wino z winogron.
Zmierzyłem i wyszło 12g/l, tak więc kwasowość zmalała o 2g/l. Wystawiłem na zewnątrz w balonie szklanym, a temperatura była w okolicach 5 stopni. Tak więc nie trzeba go zamrażać by wytrącił się kamień, wystarczy schłodzić.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Kamień winny (winowy) to sól kwasu winowego. Istotnie kwas winowy jest rozpuszczalny w wodzie, ale już sól tego kwasu nie bardzo. Obniżając temperaturę wina, powodujemy wytrącenia się kwasu winowego w postaci soli. Tym więcej kamienia winnego się wytrąci im więcej będziemy mieli w winie jonów potasu. Siarkowanie wina pirosiarczynem potasu może wspomagać proces wiązania kwasu i wytrącania się kamienia winnego.
Szkoda że w ten sposób nie da się zredukować ilości kwasu cytrynowego i jabłkowego.
Szkoda że w ten sposób nie da się zredukować ilości kwasu cytrynowego i jabłkowego.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 44 gości