Wino z winogron.

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2013-02-21, 17:44

Do jakiego poziomu obniżyła się kwasowość, po wytrąceniu kamienia winnego?



A zaoctowane wino, wlałbym do obszernej beczki, nie zamykał jej, ustawił w ciepłym pomieszczeniu i dobrze natlenił. Krótko mówiąc pozwoliłbym bakcylom octowym dokończyć dzieła. Jeśli trzeba rozcieńczyłbym wodą do poziomu poniżej 10% alkoholu. Ocet w domu też się przyda :wink:
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2013-02-24, 15:57

Zmierzyłem i wyszło 12g/l, tak więc kwasowość zmalała o 2g/l. Wystawiłem na zewnątrz w balonie szklanym, a temperatura była w okolicach 5 stopni. Tak więc nie trzeba go zamrażać by wytrącił się kamień, wystarczy schłodzić.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2013-02-24, 16:48

Sporo, szkoda tylko, że w ten sposób nie da się wytrącić kwasu cytrynowego i jabłkowego, a tylko i wyłącznie kwas winowy.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2013-02-24, 21:07

@ zbynekkk

Nie chciałbym wprowadzać w błąd - ale kwas winowy jest rozpuszczalny w wodzie więc to nie on się wytrąca.
Kamień winny (winowy) to kwaśny winian potasowy.
Ten związek od stuleci był wykorzystywany do czyszczenia srebra po obróbce termicznej
(lutowaniu).

pozdrawiam
Paluch

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2013-02-25, 16:19

Kamień winny (winowy) to sól kwasu winowego. Istotnie kwas winowy jest rozpuszczalny w wodzie, ale już sól tego kwasu nie bardzo. Obniżając temperaturę wina, powodujemy wytrącenia się kwasu winowego w postaci soli. Tym więcej kamienia winnego się wytrąci im więcej będziemy mieli w winie jonów potasu. Siarkowanie wina pirosiarczynem potasu może wspomagać proces wiązania kwasu i wytrącania się kamienia winnego.


Szkoda że w ten sposób nie da się zredukować ilości kwasu cytrynowego i jabłkowego.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości