Co z piwa?

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
cichy
40%
40%
Posty: 72
Rejestracja: 2007-11-26, 18:45

Co z piwa?

Post autor: cichy » 2011-07-14, 02:10

Koledzy, jako, że na tym forum jest sporo eksperymentatorów to ciekawi mnie czy ktoś próbował przepuścić piwo przez kolumnę?
Ostatnio zmieniony 2012-10-29, 18:31 przez cichy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2011-07-14, 09:24

O ile pamiętam kolega Magas37 kiedyś coś wspominał.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

bnp

Post autor: bnp » 2011-07-14, 10:20

ja jakiś czas temu przepuściłem ze @zbyszko dwukrotnie na aabratku 2 piwka
jakiegoś belga i IIPA wydajność była dobra bo piwka miały koło 9 %
Destylat jest rewelacyjny (pity jako czysta) łagodny w smaku z lekkim przemijającym posmakiem zbożowym.

Awatar użytkownika
cafekot
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2011-05-29, 21:08
Lokalizacja: Kostrzyn nad Odrą

Post autor: cafekot » 2011-07-14, 10:20

Próbowałem, wydajność bardzo licha ale efekty smakowe bardzo ciekawe, wyjątkowo podobała mi się nuta chmielu w destylacie - bardzo ciekawe.
W celu zwiększenia wydajności proponuję Ci zrobić nastaw z tzw, gotowca (Brew-Kit) czyli nachmielonego koncentratu słodowego, dodać 2-3 kilo cukru (ponad przepis) i pojechać na Bayanusach - sądzę że uzyskasz ciekawe efekt.
Podobnie robię whisky (dla leniwych) tylko fermentuję koncentrat słodowy nie chmielony.

P.S.
Destylat z piwa robiony i doceniany jest w Czechach - wiadomo kraina piwem płynąca.

cemik1

Post autor: cemik1 » 2011-07-14, 11:30

Nie przez kolumnę tylko przez aparat prosty i nie byłem zachwycony.

Awatar użytkownika
cafekot
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2011-05-29, 21:08
Lokalizacja: Kostrzyn nad Odrą

Post autor: cafekot » 2011-07-14, 14:40

Jeszcze jedno -
uwaga na pianę - polecam espumisan w kroplach.

przykład z Czech -(a nasi południowi sąsiedzi pijają dobre napitki)
Załączniki
pivni-palenka.jpg

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-07-14, 18:22

Z jednego piwa sklepowego wytargałem pysznego ducha piwa, podkręcony efektem zrobiłem barter z jednym magazynierem , ale otrzymałem już bardzo mocne piwo karpackie 9%(po terminie jak i wcześniejsza warka) i tu zamiast ducha piwa , wyszło gówno piwowara, ścierwo jakie nigdy wcześniej moja kolumna nie widziała, ale oba puszczałem jak owocówkę tyle , że chyba bardziej czyściłem.

cichy
40%
40%
Posty: 72
Rejestracja: 2007-11-26, 18:45

Post autor: cichy » 2011-08-18, 14:53

przepuściłem przez rurę z dodatkiem espumisanu i powiem wam, że warto było bo wykapało coś dobrego tylko wyszło mniej niż z zacieru czy nastojki cukrowej.

Awatar użytkownika
zico
40%
40%
Posty: 56
Rejestracja: 2008-08-15, 22:25
Lokalizacja: Żyrardów

Post autor: zico » 2011-08-21, 16:48

jaki stosunek espumisanu do ilości nastawy :?:

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2011-08-21, 19:58

Można, też stosować gorzelniczą anty pianę.

cichy
40%
40%
Posty: 72
Rejestracja: 2007-11-26, 18:45

Post autor: cichy » 2011-09-16, 23:18

jak mawiają starzy anglicy "na wsiaki słuczaj" (na wszelki wypadek) dałem buteleczkę espumisanu w płynie dla dzieci na 24 litry produktu wyjściowego do produkcji "lekarstwa". Żadnego zapachu ani zmiany smaku w produkcie głównym nie stwierdziłem.

bnp

Post autor: bnp » 2011-09-17, 08:12

wystarczyło kilkanaście kropel :mrgreen:

butelka starczy na 1000 l zacieru :D

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości