Porter

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
AL
50%
50%
Posty: 166
Rejestracja: 2006-05-24, 00:48

Post autor: AL » 2011-12-03, 01:18

Zlałem niedawno portera z burzliwej. No i mam już kilka spostrzeżeń. Musiałem się gdzieś pomylić w obliczaniu objętości wcześniej. Zamiast spodziewanych 18,5l jakie trafiło do fermentacji, wyszło mi teraz 15l - 15,5l max, przez co poziom goryczki chmielowej jest spory :| Odfermentowanie oceniam jako wysokie. Nie mierzyłem wprawdzie, ale poziom słodyczy jest niewielki a piwo naprawdę mocne. Słodkością bardziej przypomina Utenosa niż np. Okocim. Barwa mocno ciemna, jak na portera przystało. Zapach mnie zaskoczył - piękny, typowy dla portera.
Gęstwę drożdżową potraktowałem tak jak radził kol. cemik1. Zamierzam coś uwarzyć za 1-2 tyg. W rezerwie mam resztki drożdży S-04 i US-05. Muszę tylko dokupić chmiel.
Nie zdecydowałem się jeszcze tylko co. Mam 3 pomysły, nie wiem tylko do czego będą najlepsze te "zmolestowane" lagery.
1. Piwo imbirowe - po prostu lubię
2. Piwo ciemne - Heban w ostatnich latach wg mojej opinii (i nie tylko) zszedł na psy, albo moje oczekiwania drastycznie wzrosły :)
3. Fisher - dość drogie w Polsce piwo o ciekawym karmelowym smaku i bursztynowej barwie. Nie wiem jak je klasyfikować i jaką recepturę w związku z tym zastosować.
W zasadzie to do każdego punktu chętnie skorzystam z podpowiedzi, którą recepturę warto wybrać.
Dodam jeszcze, że "Redsa" już dawno nie ma. Zrobił furorę w domu i wypili go w 2 dni. Schowałem 1 butelkę aby sprawdzić jak smakuje po nieco dłuższym leżakowaniu. Nie mam pojęcia jak długo można przechowywać takie niepasteryzowane wynalazki. Jako ciekawostkę dodam, że generalnie preferowali pić ze "zbełtanym" osadem. Fakt - było wtedy delikatniejsze.

Awatar użytkownika
berni
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: berni » 2011-12-03, 05:19

Witam. Z tej gęstwy mogą (nie muszą) trącać porterowe smaki ale to nic. Możesz popróbować z : kminkiem (rześkie) goździkami i korą cynamonową :D Próbowałem z naturalnym sokiem malinowym i miodem ale zanim się nagazowało to drożdżaki zjadły smaki :(
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!

AL
50%
50%
Posty: 166
Rejestracja: 2006-05-24, 00:48

Post autor: AL » 2011-12-04, 00:14

No właśnie tych posmaków porterowych się boję, szczególnie w imbirowym, które jest jasne i dość lekkie, choć imbir może by je zamaskował. Dlatego też bezpieczniejsze byłoby pod tym względem ciemne, choć chciałem nieco bardziej zmienić styl w kierunku czegoś bursztynowego/słodkawego/ekstraktywnego i stąd pomysł na tego "Fishera".
Kminkiem raczej nic już "skażać" nie będę :D
Jakiś czas temu zrobiłem w ramach eksperymentu 0,25l likieru kminkkowego i niestety okazało się, że trauma kminkowa z młodości nieco pozostała (w odróżnieniu od szpinakowej). W przypadku "Redsa" 60% soku jabłkowego wystarczyło aby ich smak pozostał :mrgreen:

Awatar użytkownika
berni
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: berni » 2011-12-05, 00:06

Bez urazy ale dla mnie ,,piwo'' typu REDS to wyrób piwopodony . Może spróbuj z koźlakiem.Więcej słodu ciemnego (ja na patelni przysmażam kaszę jęczmienną aż do przypalenia ewentualnie kawa zbożowa ,,Anatol'' ) blg 15-17 i :slinka
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!

AL
50%
50%
Posty: 166
Rejestracja: 2006-05-24, 00:48

Post autor: AL » 2012-01-17, 00:02

No i coś uwrzyłem. Właśnie kończy się burzliwa. Nie wiem tylko co to jest!
Niestety drożdże do lagerów z odzysku jakby przykisły i nie zdecydowałem się na ich zatosowanie. Zastosowałem zapasowe US-05 i nską temp. fermentacji.
Do resztek posiadanych słodów dodałem nieco płatków jęczmiennych, choć ich nie przypalałem. Dodatek ciemnych słodów wystarczył - powstało mocno ciemne piwo, jednak nie czarne, a jakby wiśniowo - brązowe.
Oto moje zapiski:

Koźlak (miał być z założenia) 05.01.12
Informacje o recepturze
Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: górna
Zawartość ekstraktu (Blg): 17
Brzeczka w litrach: 14,6 l (po chmieleniu);14,1l+1,4l wody=15,5l (do fermentacji)
Informacje ogólne, uwagi
- zacieranie na dwa razy
- odciskanie młóta po pierwszym zacieraniu
- zatężanie brzeczki przed chmieleniem (w sumie niepotrzebne, bo potem rozwadniałem)
- dodatek 1,4 l wody w celu korekcji do 17 Blg
Surowce
Słody
Słód pilzneński 3,6 kg
Słód CaraBohemian (R) 170-220 EBC 0,55 kg
Słód Carafa (R) typ I 800-1000 EBC 0,04 kg
Chmiele
Chmiel Marynka granulat [9 %] – 21,5g
Chmiel Lubelski granulat [4,5%] - 12g
Drożdże
Safale US-05 – 3,1 g
Inne dodatki
Płatki jęczmienne błyskawiczne – 0,15 kg
Zacieranie
65-67°C - 20 minut
70-72°C -60 minut - Słód CaraBohemian (R) 170-220 EBC
70-72°C -10 minut – Carafa I
Czas podgrzewania/gotowania
Ok. 60 minut
Chmielenie
21,5g Marynki - 60 minut
12g Lubelskiego - 20 minut
Fermentacja
Fermentacja burzliwa - 17-18°C

Może ktoś napisze pod jaki styl to podciągnąć?

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2012-01-17, 10:08

AL pisze:Może ktoś napisze pod jaki styl to podciągnąć?
Witam

A w jakim celu chcesz to piwo klasyfikować , ważne
żeby smaczne było , bo mocne to wyjdzie na pewno . :brawo

robol
Polak potrafi !!!

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2012-01-17, 16:57

AL pisze: ......

Może ktoś napisze pod jaki styl to podciągnąć?
http://www.wiki.piwo.org/SPECIALTY_BEER :mrgreen:
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

AL
50%
50%
Posty: 166
Rejestracja: 2006-05-24, 00:48

Post autor: AL » 2012-01-19, 00:35

robol69 pisze: Witam

A w jakim celu chcesz to piwo klasyfikować , ważne
żeby smaczne było , bo mocne to wyjdzie na pewno . :brawo

robol
Oczywiście najważniejszy jest smak. Mam nadzieję, że wyjdzie dobre.
Pytanie o klasyfikację ma banalny powód. Nie wiem jak je nazwać. Wcześniej robiłem Portera. I jest Porter. A teraz co? Piwo marki piwo?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości