"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2012-06-21, 20:16

Zrobiłeś 21l piwa z tej puszki ? Nigdy piwa nie robiłem, dam sobie radę Twoim zdaniem?
Piotrek
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

bnp

Post autor: bnp » 2012-06-21, 20:17

To i tak drogo, ostatnio kupiłem z chłopakami 25 kg suchego ekstraktu słodowego za
18,9 zł/kg :D

bnp

Post autor: bnp » 2012-06-21, 20:30

Nic nie wyschnie, zamawiałem w korpieku lublin ale oni byli tylko pośrednikiem, jutro poszukam dokładniejszych danych

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2012-06-21, 20:38

Cześć :)
Poszuka, poszukaj, we wrześniu Cię pewnie odwiedzę :)
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2012-06-21, 21:16

@alvid
Nic nie trzeba zacierać, nic nie trzeba chmielić, wszystko jest już skondensowane w tej niespełna dwukilogramowej puszce. Najważniejsze to zachowanie odpowiedniej temperatury fermentacji i STERYLNOŚĆ!. Na forum mnóstwo piwowarów, ja dopiero się uczę :mrgreen:
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2012-06-21, 21:29

Od czegoś trzeba zacząć. Chyba dam się namówić. Ryzyko żadne. Pozdrawiam !!!!
Piotrek
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2012-10-02, 20:40

Czy ktos z Was używa do zacierania emaliowanego garnka elektrycznego 25-27 litrow z kranikiem??

moje pytanie brzmi.. jaka jest średnica nakrętki od wnętrza garnka żeby zainstalować oplot z rurki jako filtrator?? pół cala??

Jak sie spisuje taki gar??

Aktualnie mam lodówkę 32litry i zastanawiam sie czy warto sie przesiadać..
XXX

bnp

Post autor: bnp » 2012-10-02, 21:37

ja to przerabiałem
gar ok 30l wywierciłem otwór wkręciłem zawór 1/2 cala od tylu dałem oplot
Oploty są na 1/2 cala oraz na 3/4 cala do wyboru

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2012-10-02, 22:22

ja do filtrowania mam zwykle wiadro fermentacyjne z kranem 3/4, a zamiast nakrętki za kranem mam oplot..

Interesuje mnie bardziej kwestia czy dużo zyskam po przejsciu z zacierania jednotemperaturowego na wielotemperaturowe.. niby mam arkusz do infuzyjnego wielotemp. w lodówce, ale kłopotem pozostaje wygotowywanie wybitej brzeczki:/
XXX

Awatar użytkownika
berni
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: berni » 2012-10-05, 22:36

Pożyczyłem kiedyś taki gar od kumpla i niestety zawiodłem się bo miał bardzo dużą bezwładność temperatury (nawet do 10 *C). Może dlatego że gar nie był już młodziutki :?
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2012-10-16, 19:36

Witam, Panowie czy macie może do uraczenia jakąś gęstwę lagerową?

Pierwszy w tym sesonie lager 100% pilz 5kg/25l 12blg juz pracuje na saflagerach s23 w temp 10c.

Jeżeli ktoś z Was ma jakąś gęstwę lub glicerynowy stamp to chętnie przyjmę, odkupię?.. Chciałbym sprawdzić czy rzeczywiście jest taka róznica miedzy suszonym.fermentisem a white labs czy wyeast a chociazby...

Pozdrawiam!!!
XXX

bnp

Post autor: bnp » 2012-10-16, 20:11

napisz na piwoorg tam jest odpowiedni temat w wawie na pewno ktoś się znajdzie
pozdr

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2013-03-18, 22:18

Próbował może ktoś podgrzewać zacier bełkotką?
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2013-03-18, 22:39

Nie słyszałem i obawiam się, że to taki sobie pomysł.
Chodzi nie tylko o temperaturę miejscową (charakterystyka zacierania bliższa zcieraniu dekokcyjnemu), ale też i o niebezpieczeństwo napowietrzenia zacieru poprzez burzliwy wypływ pary z bełkotki.

pzdr

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2013-03-18, 22:49

Pasowałoby mi takie grzanie. :wink:
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 45 gości