"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2013-03-18, 23:02

Tu musieliby się wypowiedzieć bradziej doświadczeni piwowarzy, np. Zbynekk, bnp,....

pzdr

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2013-03-19, 19:21

Zacier by się za bardzo napowietrzał

Awatar użytkownika
C2H6O
60%
60%
Posty: 286
Rejestracja: 2010-01-06, 21:14
Lokalizacja: RoI

Post autor: C2H6O » 2013-03-19, 22:09

Pietro pisze:Próbował może ktoś podgrzewać zacier bełkotką?
Piwo pszeniczne (generator pary)

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2013-07-24, 19:58

zbyszko pisze:Święte słowa,

A ten co miał nockę niech żałuje, bo naprawdę zacna impreza go minęła, że o towarzystwie nie wspomnę.
Święte słowa :!:

michwo1
40%
40%
Posty: 68
Rejestracja: 2013-05-02, 12:55

Post autor: michwo1 » 2013-07-24, 20:05

Byłem :D oj dobrego piwa się napiłem.

Awatar użytkownika
bwie.
70%
70%
Posty: 304
Rejestracja: 2009-10-09, 13:59
Lokalizacja: 52.153°N, 21.038°E

Post autor: bwie. » 2013-07-24, 22:26

michwo1 pisze:...dobrego piwa się napiłem.
Na pierwszy strzał polano mi AIPA jednego z gospodarzy (Kamila) smak i aromat fantastyczny - podobno to zasługa amerykańskich chmieli :oki a potem było coraz lepiej ... i wtedy przyszedł gość z miodem pitnym :drinks :pleased
Ja lubię siebie. Siebię lubi mnie. Mnie lubię ja. I wszyscy jesteśmy szczęśliwi. Schizofrenicy nie mają źle.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2014-03-04, 17:53

Stout Fest Biała Podlaska 22.03.2014.

Tydzień wcześniej w Lublinie.
... i wtedy przyszedł gość z miodem pitnym :drinks
Może i tyn razem się zjawi ze swoim znakiem rozpoznawczym. :mrgreen:
czytam nie pytam

paweliszek1
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2012-03-04, 14:45

Post autor: paweliszek1 » 2014-03-23, 07:45

4g słodu pilzneńskiego.
I 10 kropli wody? :wink:

Sory za drobną złośliwość ale jako domowy piwowar powinieneś być bardziej precyzyjny
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez paweliszek1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2014-03-23, 22:18

:abaras
Nie bardzo rozumiem.
Może warto zaznaczyć do czego się kolega odniósł :?:
A tak na marginesie my również serdecznie witamy "precyzyjnego" piwowara :mrgreen: .
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbyszko, łącznie zmieniany 1 raz.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1748
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2016-07-09, 09:26

Tak się powoli przymierzam, aby po wielu latach wrócić do warzenia piwka.
I tak sobie myślę, czy będzie miało sens takie postępowanie:

Zacieranie w temp. 64-65°C przez ok. 40min, następnie podgrzanie do 72°C i dodanie kilku% słodu i potrzymanie ok. 20-30min. Potem podgrzać do ok. 80°C i filtracja. Potem oczywiście wysładzanie.

Czy dodanie odrobiny słodu w temp, gdy beta amylaza jest już nieaktywna podniesie treściwość piwa? Czy ktoś stosuje taki "myk"?

Czy warto w tej temp. dodać np 3-5% słodu pszenicznego na treściwość i piankę, ale, żeby uniknąć nut goździkowych?
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-07-09, 09:48

Treściwość piwa uzyskuje się zacierając słód w wyższej temperaturze, np. 68°C.

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1748
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2016-07-09, 16:03

Masz rację. Teoretycznie to wiem, jednak zastanawiałem się czy jak zatrę określoną ilość słodu w ok. 64°C na alkohol, czyli na wytrawnie, a dopiero potem w temp. 72°C dodam odrobinę innych słodów, to czy dzięki temu nie łatwiej będzie dokładnie przewidzieć voltaż piwa względem stopnia treściwości :D
Nie wiem, czy precyzyjnie wyraziłem, co mam na myśli. Mam nadzieję, że tak.

Btw drożdże uniwersalne do 98% dobrze się sprawdzają, czy lepiej kupić jakieś specjalne? Chodzi mi raczej o górniaczka. Safale US95?
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2016-07-09, 16:08

Na moje oko, to dodanie w 40 minucie części słodów doprowadzi do tego, że będziesz musiał, w sumie zacierać około 100 minut. Moim zdaniem, w 20 minut nie zatrze się dodany słód.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1748
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2016-07-09, 16:14

Dzięki. Czyli albo się w to nie bawić, a jeśli już, to drugą przerwę robić godzinną? Czy wystarczy druga 40min. Razem 80min + czas na podgrzanie z 64 do 72?
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
panta_rei
60%
60%
Posty: 203
Rejestracja: 2012-10-21, 16:11
Lokalizacja: Braniewo

Post autor: panta_rei » 2016-07-09, 17:00

Też lubię piwa treściwe, ale nie ma sensu kombinować z dwoma przerwami, ja robię w temperaturze 67-68°C i mam to co lubię. I tą drogą idź bo szkoda daremnej roboty ;-)
Pozdrawiam, Sławomir

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości