"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2017-01-08, 20:44

Piwo bez warzenia? Ja bym choć zagotował. Życzę udanej warki, ale jestem pełen obaw. Myślę że dojdą do głosu nie tylko drożdże które sam zadałeś.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Interceptor
50%
50%
Posty: 181
Rejestracja: 2016-11-24, 01:10

Post autor: Interceptor » 2017-01-08, 20:47

Już wcześniej było prawione tutaj o takim piwie. Myślę, że inne drożdże tutaj nie będą miały nic do gadania, bo dla nich te temperatury i tak za wysokie, ale zwiększa się ryzyko infekcji innymi mikroorganizmami i oczywiście ten wspomniany DMS ;)

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2017-01-08, 20:52

Pisząc "nie tylko" nie ograniczałem się tylko do drożdży. A tak swoją drogą, drożdże potrafią przetrwać nawet te 80 stopni. Zwłaszcza dzikusy. Nie raz tego doświadczyłem przy zacieraniu zboża, jak mi się nie chciało zagotować całości.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Interceptor
50%
50%
Posty: 181
Rejestracja: 2016-11-24, 01:10

Post autor: Interceptor » 2017-01-08, 21:08

Ja bym się raczej doszukiwał infekcji drożdżami z zewnątrz, nie z samego 80 stopniowego zacieru. Pełno jest ich przecież w powietrzu.

Pytanie jak bardzo dbasz o sterylność w momencie wyłączenia grzania. Czy wszystko co jest już zimniejsze jest wysterylizowane i nie ma już dostępu powietrza do tego.

Bo jakoś tego nie widzę, żeby drożdże przetrwały w takiej temperaturze, szczególnie że nie są one narażone na nie tylko kilka sekund, a dłuższy czas.

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1748
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2017-01-08, 21:08

Pierwsze wyszło jako t_ako (już go prawie nie ma), to drugie zapowiada się jeszcze lepiej. Zresztą poddam ocenie innych, a nie tylko swojej :)
Skażenia się nie wdają. Natychmiast po schłodzeniu szczuję drożdżami (US-05) i fermentacja rusza prawie natychmiast (po 3h zaczyna, po 10h jest burza).
Ostatnio zmieniony 2017-01-08, 21:31 przez kowal, łącznie zmieniany 1 raz.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
Interceptor
50%
50%
Posty: 181
Rejestracja: 2016-11-24, 01:10

Post autor: Interceptor » 2017-01-08, 21:11

Kowal bardzo chętnie spróbowałbym twojego piwa, w rewanżu mogę wysłać swoje ;)
Mam teraz FES/RIS 9,3%, Mosaic IPA i Milk Stout. Jak coś to możesz na PW się odezwać :D

Dodane - w sumie dodałem w tej części forum wątek o piwnej wymianie, jeśli byłby ktoś chętny.
Ostatnio zmieniony 2017-01-08, 21:27 przez Interceptor, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2017-01-09, 21:26

:D Fakt, w mojej piwnicy, bayanusy mogę łapać pęsetą prosto z powietrza. A BC S103 można skrobać nożem z blatu stołu. :wink:

Nie tłumaczy to jednak faktu, że do podobnych infekcji nie dochodziło, gdy całość zagotowałem. Fermentacja w tym samym naczyniu co zacieranie. Parokrotnie zdarzyło mi się, że zanim zacier ostygł do 40 stopni, dzikie drożdże i pewnie nie tylko, już zaczynały "wychodzić" z kotła.

Ps
Gdzieś się zawieruszyła połowa posta, więc dopisałem.
Ostatnio zmieniony 2017-01-10, 21:21 przez zbynek, łącznie zmieniany 1 raz.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2017-01-13, 00:20

Witam
Mam pytanie do piwowarów i Zbynka :?:
Ile potrzeba granulatu chmielowego do warki 50l brzeczki piwnej.
Testujemy domowy ekstraktor nadkrytyczny CO2 o pojemności 400ml do rożnych ziół w tym chmielu.
Z chmielu możemy uzyskać żywiczny ekstrakt z kwasami alfa używanymi w piwowarstwie przemysłowym.
Chcę ustalić ile trzeba wagowo czy objętościowo żywicy do uproszczonego warzenia piwa.

Awatar użytkownika
Interceptor
50%
50%
Posty: 181
Rejestracja: 2016-11-24, 01:10

Post autor: Interceptor » 2017-01-13, 00:50

zbyszek1281 pisze:Ile potrzeba granulatu chmielowego do warki 50l brzeczki piwnej.
Właśnie degustuje po pięciu dniach od zabutelkowania Mosaic IPA, bardzo pijalne :drunk
Zbyszku, Zbyszku, kilka zmiennych jest. Chmiel różną ilość goryczki ma, a piwa też różnie nachmielone są.

Dla mnie przykładowo, to co popełniłem to takie optimum 100 gramów chmielu o zawartości ok.12% alfa kwasów, na 40L piwa. To daje jakieś 50 IBU, a takie Tyskie to ma ok 16-20 IBU.

Czas powoduje rozkład alfa kwasów, więc trzeba pamiętać, że świeży to co innego od starego. Chociaż granulat dłużej utrzymuje właściwości.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2017-01-13, 00:51

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo zależy to od chmielu i od wartości IBU jaką chcesz osiągnąć.

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1748
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2017-01-13, 10:21

Jak przedpiścy wspomnieli.
Ja ostatnio na 60l brzeczki (docelowo ok. 50l piwa) użyłem 290g chmielów różnych odmian o rożnej zaw. a-a.
W przeliczeniu na warkę 20-23l, daje to ok 100g właśnie, jak Interceptor wspomniał. Jednak przy piwach słabiej chmielonych i bez chmielenia na zimno, ta wartość może być nawet dwukrotnie mniejsza. Na lekkie, lekko chmielone piwko powinno wystarczyć 50g chmielu na 20l.

No te alfa kwasy; niektóre odmiany mają pow. 13%, a niektóre ledwie 2-3%. I każdy do czego innego służy.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2017-01-13, 12:01

Ekstrakt nadkrytycznym CO2 w postaci oleju zawiera kwasy ogółem ok 75%. W tym α-kwasy humulon, kohumulon i adhumulon i β-lupulony, które są nie trwale i ulegają utlenianiu. Zawierają ok 3% olejków eterycznych. Dzięki CO2 ekstrakty zachowują trwałość przez wiele lat.
Oprócz zastosowania w piwowarstwie mają zastosowanie w lecznictwie. Działają anty nowotworowo, anty bakteryjnie, przeciw osteroporozie, jako środek nasenny i uspokajający, dobry antyutleniacz.
W piwie jest w śladowych ilościach zbyt małych dla efektów leczniczych. Interesuje mnie ile może ważyć 400ml upchanego granulatu chmielowego, którego nie mam. Posiadam inne surowce jak konopie , amarantus, różę i inne do badań w domowym i laboratoryjnym ekstraktorze aromatyzerze. Opracowujemy receptury składu surowców do ekstrakcji olejów i aromatów naturalnych jako suplementy diety, czy komponenty farmaceutyczne zgodne z normami Farmakopei.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbyszek1281, łącznie zmieniany 1 raz.

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2017-01-13, 20:19

Zbynek co tam konopie :?: Temat zupełnie legalny, bez obaw ja mam legalnie z kontraktowanej uprawy konopie lecznicze Sativa z zawartością CBD czyli kanabinoidioli. Zawartość THC nie przekracza 0,2 %.
Jak wiesz piwa nie robię ale suplementy diety mamy w opracowaniu. Domowy ekstraktor ma pojemność ok.0,5l. Brakuje mi wagi chmielu w tej pojemności. W produkcji ekstraktów chmielowych potentatem dla przemysłu piwowarskiego jest Instytut w Puławach. Ja celuję w domowych piwowarów i suplementacji medycznej opracowanych przez naukowców. Moja rola to technika i konstrukcja. Może nie do końca bo mam już wyrób własny uspokajającą wódeczkę konopną o pięknym zielonym kolorze :slinka
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbyszek1281, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
berni
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: berni » 2017-01-14, 22:27

Ile dodać chmielu zależy też od twardości wody.
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!

Brif
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2017-02-04, 00:33
Lokalizacja: Rakszawa

Post autor: Brif » 2017-02-04, 00:41

Muszę się zabrać i też coś przygotować.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości