"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
- Interceptor
- 50%
- Posty: 181
- Rejestracja: 2016-11-24, 01:10
- Interceptor
- 50%
- Posty: 181
- Rejestracja: 2016-11-24, 01:10
Ja bym się raczej doszukiwał infekcji drożdżami z zewnątrz, nie z samego 80 stopniowego zacieru. Pełno jest ich przecież w powietrzu.
Pytanie jak bardzo dbasz o sterylność w momencie wyłączenia grzania. Czy wszystko co jest już zimniejsze jest wysterylizowane i nie ma już dostępu powietrza do tego.
Bo jakoś tego nie widzę, żeby drożdże przetrwały w takiej temperaturze, szczególnie że nie są one narażone na nie tylko kilka sekund, a dłuższy czas.
Pytanie jak bardzo dbasz o sterylność w momencie wyłączenia grzania. Czy wszystko co jest już zimniejsze jest wysterylizowane i nie ma już dostępu powietrza do tego.
Bo jakoś tego nie widzę, żeby drożdże przetrwały w takiej temperaturze, szczególnie że nie są one narażone na nie tylko kilka sekund, a dłuższy czas.
Pierwsze wyszło jako t_ako (już go prawie nie ma), to drugie zapowiada się jeszcze lepiej. Zresztą poddam ocenie innych, a nie tylko swojej
Skażenia się nie wdają. Natychmiast po schłodzeniu szczuję drożdżami (US-05) i fermentacja rusza prawie natychmiast (po 3h zaczyna, po 10h jest burza).
Skażenia się nie wdają. Natychmiast po schłodzeniu szczuję drożdżami (US-05) i fermentacja rusza prawie natychmiast (po 3h zaczyna, po 10h jest burza).
Ostatnio zmieniony 2017-01-08, 21:31 przez kowal, łącznie zmieniany 1 raz.
Kuję żelazo, póki gorące
- Interceptor
- 50%
- Posty: 181
- Rejestracja: 2016-11-24, 01:10
Kowal bardzo chętnie spróbowałbym twojego piwa, w rewanżu mogę wysłać swoje
Mam teraz FES/RIS 9,3%, Mosaic IPA i Milk Stout. Jak coś to możesz na PW się odezwać
Dodane - w sumie dodałem w tej części forum wątek o piwnej wymianie, jeśli byłby ktoś chętny.
Mam teraz FES/RIS 9,3%, Mosaic IPA i Milk Stout. Jak coś to możesz na PW się odezwać
Dodane - w sumie dodałem w tej części forum wątek o piwnej wymianie, jeśli byłby ktoś chętny.
Ostatnio zmieniony 2017-01-08, 21:27 przez Interceptor, łącznie zmieniany 1 raz.
Fakt, w mojej piwnicy, bayanusy mogę łapać pęsetą prosto z powietrza. A BC S103 można skrobać nożem z blatu stołu.
Nie tłumaczy to jednak faktu, że do podobnych infekcji nie dochodziło, gdy całość zagotowałem. Fermentacja w tym samym naczyniu co zacieranie. Parokrotnie zdarzyło mi się, że zanim zacier ostygł do 40 stopni, dzikie drożdże i pewnie nie tylko, już zaczynały "wychodzić" z kotła.
Ps
Gdzieś się zawieruszyła połowa posta, więc dopisałem.
Nie tłumaczy to jednak faktu, że do podobnych infekcji nie dochodziło, gdy całość zagotowałem. Fermentacja w tym samym naczyniu co zacieranie. Parokrotnie zdarzyło mi się, że zanim zacier ostygł do 40 stopni, dzikie drożdże i pewnie nie tylko, już zaczynały "wychodzić" z kotła.
Ps
Gdzieś się zawieruszyła połowa posta, więc dopisałem.
Ostatnio zmieniony 2017-01-10, 21:21 przez zbynek, łącznie zmieniany 1 raz.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Witam
Mam pytanie do piwowarów i Zbynka
Ile potrzeba granulatu chmielowego do warki 50l brzeczki piwnej.
Testujemy domowy ekstraktor nadkrytyczny CO2 o pojemności 400ml do rożnych ziół w tym chmielu.
Z chmielu możemy uzyskać żywiczny ekstrakt z kwasami alfa używanymi w piwowarstwie przemysłowym.
Chcę ustalić ile trzeba wagowo czy objętościowo żywicy do uproszczonego warzenia piwa.
Mam pytanie do piwowarów i Zbynka
Ile potrzeba granulatu chmielowego do warki 50l brzeczki piwnej.
Testujemy domowy ekstraktor nadkrytyczny CO2 o pojemności 400ml do rożnych ziół w tym chmielu.
Z chmielu możemy uzyskać żywiczny ekstrakt z kwasami alfa używanymi w piwowarstwie przemysłowym.
Chcę ustalić ile trzeba wagowo czy objętościowo żywicy do uproszczonego warzenia piwa.
- Interceptor
- 50%
- Posty: 181
- Rejestracja: 2016-11-24, 01:10
Właśnie degustuje po pięciu dniach od zabutelkowania Mosaic IPA, bardzo pijalnezbyszek1281 pisze:Ile potrzeba granulatu chmielowego do warki 50l brzeczki piwnej.
Zbyszku, Zbyszku, kilka zmiennych jest. Chmiel różną ilość goryczki ma, a piwa też różnie nachmielone są.
Dla mnie przykładowo, to co popełniłem to takie optimum 100 gramów chmielu o zawartości ok.12% alfa kwasów, na 40L piwa. To daje jakieś 50 IBU, a takie Tyskie to ma ok 16-20 IBU.
Czas powoduje rozkład alfa kwasów, więc trzeba pamiętać, że świeży to co innego od starego. Chociaż granulat dłużej utrzymuje właściwości.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Jak przedpiścy wspomnieli.
Ja ostatnio na 60l brzeczki (docelowo ok. 50l piwa) użyłem 290g chmielów różnych odmian o rożnej zaw. a-a.
W przeliczeniu na warkę 20-23l, daje to ok 100g właśnie, jak Interceptor wspomniał. Jednak przy piwach słabiej chmielonych i bez chmielenia na zimno, ta wartość może być nawet dwukrotnie mniejsza. Na lekkie, lekko chmielone piwko powinno wystarczyć 50g chmielu na 20l.
No te alfa kwasy; niektóre odmiany mają pow. 13%, a niektóre ledwie 2-3%. I każdy do czego innego służy.
Ja ostatnio na 60l brzeczki (docelowo ok. 50l piwa) użyłem 290g chmielów różnych odmian o rożnej zaw. a-a.
W przeliczeniu na warkę 20-23l, daje to ok 100g właśnie, jak Interceptor wspomniał. Jednak przy piwach słabiej chmielonych i bez chmielenia na zimno, ta wartość może być nawet dwukrotnie mniejsza. Na lekkie, lekko chmielone piwko powinno wystarczyć 50g chmielu na 20l.
No te alfa kwasy; niektóre odmiany mają pow. 13%, a niektóre ledwie 2-3%. I każdy do czego innego służy.
Kuję żelazo, póki gorące
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Ekstrakt nadkrytycznym CO2 w postaci oleju zawiera kwasy ogółem ok 75%. W tym α-kwasy humulon, kohumulon i adhumulon i β-lupulony, które są nie trwale i ulegają utlenianiu. Zawierają ok 3% olejków eterycznych. Dzięki CO2 ekstrakty zachowują trwałość przez wiele lat.
Oprócz zastosowania w piwowarstwie mają zastosowanie w lecznictwie. Działają anty nowotworowo, anty bakteryjnie, przeciw osteroporozie, jako środek nasenny i uspokajający, dobry antyutleniacz.
W piwie jest w śladowych ilościach zbyt małych dla efektów leczniczych. Interesuje mnie ile może ważyć 400ml upchanego granulatu chmielowego, którego nie mam. Posiadam inne surowce jak konopie , amarantus, różę i inne do badań w domowym i laboratoryjnym ekstraktorze aromatyzerze. Opracowujemy receptury składu surowców do ekstrakcji olejów i aromatów naturalnych jako suplementy diety, czy komponenty farmaceutyczne zgodne z normami Farmakopei.
Oprócz zastosowania w piwowarstwie mają zastosowanie w lecznictwie. Działają anty nowotworowo, anty bakteryjnie, przeciw osteroporozie, jako środek nasenny i uspokajający, dobry antyutleniacz.
W piwie jest w śladowych ilościach zbyt małych dla efektów leczniczych. Interesuje mnie ile może ważyć 400ml upchanego granulatu chmielowego, którego nie mam. Posiadam inne surowce jak konopie , amarantus, różę i inne do badań w domowym i laboratoryjnym ekstraktorze aromatyzerze. Opracowujemy receptury składu surowców do ekstrakcji olejów i aromatów naturalnych jako suplementy diety, czy komponenty farmaceutyczne zgodne z normami Farmakopei.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbyszek1281, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Zbynek co tam konopie Temat zupełnie legalny, bez obaw ja mam legalnie z kontraktowanej uprawy konopie lecznicze Sativa z zawartością CBD czyli kanabinoidioli. Zawartość THC nie przekracza 0,2 %.
Jak wiesz piwa nie robię ale suplementy diety mamy w opracowaniu. Domowy ekstraktor ma pojemność ok.0,5l. Brakuje mi wagi chmielu w tej pojemności. W produkcji ekstraktów chmielowych potentatem dla przemysłu piwowarskiego jest Instytut w Puławach. Ja celuję w domowych piwowarów i suplementacji medycznej opracowanych przez naukowców. Moja rola to technika i konstrukcja. Może nie do końca bo mam już wyrób własny uspokajającą wódeczkę konopną o pięknym zielonym kolorze
Jak wiesz piwa nie robię ale suplementy diety mamy w opracowaniu. Domowy ekstraktor ma pojemność ok.0,5l. Brakuje mi wagi chmielu w tej pojemności. W produkcji ekstraktów chmielowych potentatem dla przemysłu piwowarskiego jest Instytut w Puławach. Ja celuję w domowych piwowarów i suplementacji medycznej opracowanych przez naukowców. Moja rola to technika i konstrukcja. Może nie do końca bo mam już wyrób własny uspokajającą wódeczkę konopną o pięknym zielonym kolorze
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbyszek1281, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości