"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
- Interceptor
- 50%
- Posty: 181
- Rejestracja: 2016-11-24, 01:10
Z czasem ludzie w przepisach nie piszą o pewnych "oczywistościach".
Jeżli warka jest z zacieraniem to wysładzanie jest oczywistością.
Co innego przy piwach z ekstraktów.
Jeżli warka jest z zacieraniem to wysładzanie jest oczywistością.
Co innego przy piwach z ekstraktów.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Legion, łącznie zmieniany 1 raz.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
- Interceptor
- 50%
- Posty: 181
- Rejestracja: 2016-11-24, 01:10
@czytam, skąd takie kategoryczne nie?
Ostatnia moja warka 40L, rozlana była do dwóch wiader.
Przelewałem wprost z gara, pierwsze wiadro bez resztek chmielu, drugie prawie z całym osadem czyli 100gram granulatu Mosaic.
Nie zauważyłem różnic w piwie pomiędzy tymi wiadrami , a nie jestem sensorycznym inwalidą.
Ostatnia moja warka 40L, rozlana była do dwóch wiader.
Przelewałem wprost z gara, pierwsze wiadro bez resztek chmielu, drugie prawie z całym osadem czyli 100gram granulatu Mosaic.
Nie zauważyłem różnic w piwie pomiędzy tymi wiadrami , a nie jestem sensorycznym inwalidą.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Interceptor, łącznie zmieniany 1 raz.
Z przepisu miał być to Pils poznański. A skoro to była moja pierwsza warka, to się naoglądałem co i jak i na jednym było że właśnie ze chmielinami poszło do fermentacji i gościu mówił ze mu to nie przeszkadza i tez tak zrobiłem, a jeśli zadałem drożdże wieczorem do wiadra to dziś powinna być piana na wierzchu? Bo u mnie jej nie ma.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprawdź kilka postów wyżej.
Pisałem Ci: http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 457#157457
Pisałem Ci: http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 457#157457
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
piwo
Po rozlaniu, piwko lekkie np. pszeniczne po ok. tygodniu nadaje się już do spożycia,
piwa o większym BLG muszą leżakować dłużej RIS lub Porter nawet bardzo długo.
Nalej kilka butelek 0,33 i można co tydzień próbować ,
lub nalej w butelkę plastikową i zobaczysz jak się nagazowuje (twardnieje).
piwa o większym BLG muszą leżakować dłużej RIS lub Porter nawet bardzo długo.
Nalej kilka butelek 0,33 i można co tydzień próbować ,
lub nalej w butelkę plastikową i zobaczysz jak się nagazowuje (twardnieje).
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wako, łącznie zmieniany 2 razy.
Już zawsze coś.
[ Dodano: 2017-03-02, 23:58 ]
''chmielenie na zimno 20g szyszek aroma lub 1 sztuka Hop Aroma Tabs'' o jakie tabletki i szyszki tu chodzi?
[ Dodano: 2017-03-02, 23:58 ]
''chmielenie na zimno 20g szyszek aroma lub 1 sztuka Hop Aroma Tabs'' o jakie tabletki i szyszki tu chodzi?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości