"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
Awatar użytkownika
Interceptor
50%
50%
Posty: 181
Rejestracja: 2016-11-24, 01:10

Post autor: Interceptor » 2017-02-22, 00:40

Więc pamiętaj o tym, żeby wszystko było glanc czyste, żeby te 4-5 dni wytrzymało :D

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-02-23, 10:05

Na pewno będę się starał a czystość bezwzględna. A co do wysładzania bo nie w każdym przepisie jest?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2017-02-23, 11:51

Z czasem ludzie w przepisach nie piszą o pewnych "oczywistościach".
Jeżli warka jest z zacieraniem to wysładzanie jest oczywistością.
Co innego przy piwach z ekstraktów.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Legion, łącznie zmieniany 1 raz.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-02-25, 20:05

No i stało się dzisiaj uwarzyłem pierwszą warkę :clap tylko teraz jeszcze takie pytanie bo nie wiem czy dobrze zrobiłem, czy chmiel po chmieleniu może zostać do fermentacji?

czytam
70%
70%
Posty: 340
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Post autor: czytam » 2017-02-25, 20:34

Nie

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1747
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2017-02-25, 21:06

Ale za to zawsze możesz dodać trochę na cichą :)
Kuję żelazo, póki gorące :-)

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-02-25, 21:48

A co się stanie jak się zostawi? Pewnie warka już w kanał :wallangry
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Post autor: kwik44 » 2017-02-25, 22:04

E, no bez przesady, że od razu w kanał. Wypijesz ;) Następnym razem odcedź chmiel i po sprawie. I jak kowal pisał możesz dodawać na cichą. Jakie piwo robiłeś?

Awatar użytkownika
Interceptor
50%
50%
Posty: 181
Rejestracja: 2016-11-24, 01:10

Post autor: Interceptor » 2017-02-25, 23:55

@czytam, skąd takie kategoryczne nie?

Ostatnia moja warka 40L, rozlana była do dwóch wiader.
Przelewałem wprost z gara, pierwsze wiadro bez resztek chmielu, drugie prawie z całym osadem czyli 100gram granulatu Mosaic.

Nie zauważyłem różnic w piwie pomiędzy tymi wiadrami ;), a nie jestem sensorycznym inwalidą.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Interceptor, łącznie zmieniany 1 raz.

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-02-26, 11:38

Z przepisu miał być to Pils poznański. A skoro to była moja pierwsza warka, to się naoglądałem co i jak i na jednym było że właśnie ze chmielinami poszło do fermentacji i gościu mówił ze mu to nie przeszkadza i tez tak zrobiłem, a jeśli zadałem drożdże wieczorem do wiadra to dziś powinna być piana na wierzchu? Bo u mnie jej nie ma.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2017-02-26, 13:35

Sprawdź kilka postów wyżej.
Pisałem Ci: http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 457#157457
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-02-26, 13:48

Jak to dobrze że są tacy dobrzy ludzie jak Ty i zawsze pomogą, więc czekam na tą pianę.

[ Dodano: 2017-02-26, 22:02 ]
No i zaczęło się :clap nic tak nie cieszy jak pewne etapy się układają jak powinny być

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-03-01, 20:37

A po zabutelkowaniu ile trzeba czekać na spożycie?

wako
10%
10%
Posty: 19
Rejestracja: 2014-08-23, 18:55

piwo

Post autor: wako » 2017-03-02, 12:24

Po rozlaniu, piwko lekkie np. pszeniczne po ok. tygodniu nadaje się już do spożycia,
piwa o większym BLG muszą leżakować dłużej RIS lub Porter nawet bardzo długo.
Nalej kilka butelek 0,33 i można co tydzień próbować :) ,
lub nalej w butelkę plastikową i zobaczysz jak się nagazowuje (twardnieje).
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wako, łącznie zmieniany 2 razy.

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-03-02, 23:54

Już zawsze coś.

[ Dodano: 2017-03-02, 23:58 ]
''chmielenie na zimno 20g szyszek aroma lub 1 sztuka Hop Aroma Tabs'' o jakie tabletki i szyszki tu chodzi?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości