"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Panowie kiedy piwo zlać na cicha fermentację, burzliwa już minęła i teraz co jakiś czas bulknie czy już można zlewać, czy czekać aż całkowicie przestanie bulkać?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.
To jest moja pierwsza warka więc pytam czasami bo nie wiem a ma być to pils poznański zobaczymy co wyjdzie.
[ Dodano: 2017-03-08, 21:03 ]
Właśnie sprawdzałem ma 4 blg, i nie wiem bo skosztowałem tylko coś gorzkie jest, czy ta gorycz się troszkę zmieni na mniej? Poza tym ok.
[ Dodano: 2017-03-08, 21:03 ]
Właśnie sprawdzałem ma 4 blg, i nie wiem bo skosztowałem tylko coś gorzkie jest, czy ta gorycz się troszkę zmieni na mniej? Poza tym ok.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5058
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
A czy większa powierzchnia garnka prowadzi do większej ilości odparowania wody podczas chmielenia? Pytam ponieważ z przepisu zacierałem w 22 L wody+ 10 L do wysładzania może za mało i po chmieleniu zostało mi jakieś 17 L, garnek ma 50 L w pomieszczeniu była niższa temp. niż pokojowa ok 18°C i może to doprowadziło do większego odparowania, a może coś jeszcze źle zrobiłem?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam,
Owszem, duża powierzchnia zwiększa szybkość odparowania wody. Przed fermentacją od biedy możesz skorygować gęstość cukrów jeśli jest za duża przy użyciu przegotowanej wody.
Przy gotowaniu z chmielem możesz przykryć garnek zostawiając małą szczelinę. Tylko koniecznie zmniejsz siłę ognia pod garnkiem bo łatwo wykipi i obserwuj co się dzieje.
Owszem, duża powierzchnia zwiększa szybkość odparowania wody. Przed fermentacją od biedy możesz skorygować gęstość cukrów jeśli jest za duża przy użyciu przegotowanej wody.
Przy gotowaniu z chmielem możesz przykryć garnek zostawiając małą szczelinę. Tylko koniecznie zmniejsz siłę ognia pod garnkiem bo łatwo wykipi i obserwuj co się dzieje.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Ogólnie może być godzina ale jak masz konkretny przepis to wcale nie musisz trzymać się ogólnych zaleceń - tylko tych określonych w przepisie. Jak czegoś nie wspomniano to zapoznaj się z danym stylem piwa co i jak robi się.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
Też pierwszy raz? Ja również nie zmierzyłem na początku bo po prostu zapomniałem, tylko u mnie burzliwie było przez 8 dni i jak ustało zlałem na cichą i było 4 blg, zobaczę co z tego wyjdzie , to był mój pierwszy raz więc nie doktoryzuję się i nie zrażam na drugi raz już będę więcej wiedział co i jak , na razie u mnie czuć i smakuje piwkiem tylko jakby goryczka za duża lecz koledzy pisali że z czasem słabnie więc jestem spokojny i czekam na rozlew do butelek.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości