"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-03-08, 18:45

Panowie kiedy piwo zlać na cicha fermentację, burzliwa już minęła i teraz co jakiś czas bulknie czy już można zlewać, czy czekać aż całkowicie przestanie bulkać?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.

wako
10%
10%
Posty: 19
Rejestracja: 2014-08-23, 18:55

piwo

Post autor: wako » 2017-03-08, 19:02

Bulkanie nie jest wskaźnikiem końca fermentacji,
jeżeli masz cukromierz, sprawdź jakie masz Blg, za 2-3dni sprawdź ponownie, jeżeli się nie zmieni możesz zlewać na cichą.
Jakie piwo?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wako, łącznie zmieniany 1 raz.

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-03-08, 19:38

To jest moja pierwsza warka więc pytam czasami bo nie wiem a ma być to pils poznański zobaczymy co wyjdzie.

[ Dodano: 2017-03-08, 21:03 ]
Właśnie sprawdzałem ma 4 blg, i nie wiem bo skosztowałem tylko coś gorzkie jest, czy ta gorycz się troszkę zmieni na mniej? Poza tym ok.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2017-03-09, 10:36

Generalnie 2 tygodnie i przelewamy na cichą, goryczka łagodnieje wraz z upływem czasu.
Polak potrafi !!!

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2017-03-09, 10:41

Zgadza się, ostatnio opróżnialiśmy z kega ponad rocznego pilsa warzonego na około 38 IBU.
Goryczka bardzo łagodna.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-03-09, 18:29

A już się przestraszyłem, bo gorzki jak piołun wczoraj żona stwierdziła próbując. Więc idę w dobrym kierunku i to bardzo cieszy.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-03-12, 13:41

Jak długo trzymać w cichej fermentacji? W przepisie jest 20 dni.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2017-03-12, 15:08

Dwa tygodnie.

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-03-12, 23:24

A czy większa powierzchnia garnka prowadzi do większej ilości odparowania wody podczas chmielenia? Pytam ponieważ z przepisu zacierałem w 22 L wody+ 10 L do wysładzania może za mało i po chmieleniu zostało mi jakieś 17 L, garnek ma 50 L w pomieszczeniu była niższa temp. niż pokojowa ok 18°C i może to doprowadziło do większego odparowania, a może coś jeszcze źle zrobiłem?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2017-03-13, 06:42

Witam,
Owszem, duża powierzchnia zwiększa szybkość odparowania wody. Przed fermentacją od biedy możesz skorygować gęstość cukrów jeśli jest za duża przy użyciu przegotowanej wody.
Przy gotowaniu z chmielem możesz przykryć garnek zostawiając małą szczelinę. Tylko koniecznie zmniejsz siłę ognia pod garnkiem bo łatwo wykipi i obserwuj co się dzieje.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-03-13, 11:20

A jak to jest z chmieleniem, bo w przepisie jest żeby gotować 90 min, a na forum czytałem że tylko 60 min więc?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2017-03-13, 11:34

Ogólnie może być godzina ale jak masz konkretny przepis to wcale nie musisz trzymać się ogólnych zaleceń - tylko tych określonych w przepisie. Jak czegoś nie wspomniano to zapoznaj się z danym stylem piwa co i jak robi się.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-03-13, 15:10

Z każdym postem jestem z wiedzą do przodu :cieszesie

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2017-03-13, 17:08

Nic tylko pozazdrościć, ja im więcej przeczytam tym mniej wiem i więcej mam wątpliwości. Po trzech dniach zakończyła się burzliwa fermentacja, nie zmierzyłem początkowego blg, teraz jest 3, i nic mi ta wiadomość nie daje. Nie wiem czy tak ma być, czy coś poszło nie tak.
Wojtek

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-03-13, 18:53

Też pierwszy raz? Ja również nie zmierzyłem na początku bo po prostu zapomniałem, tylko u mnie burzliwie było przez 8 dni i jak ustało zlałem na cichą i było 4 blg, zobaczę co z tego wyjdzie , to był mój pierwszy raz więc nie doktoryzuję się i nie zrażam na drugi raz już będę więcej wiedział co i jak , na razie u mnie czuć i smakuje piwkiem :slinka tylko jakby goryczka za duża lecz koledzy pisali że z czasem słabnie więc jestem spokojny i czekam na rozlew do butelek.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości