"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Czyli mogę być zadowolony z siebie, a co z dodawaniem glukozy do butelek?
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
No musisz dodać, żeby piwo się nagazowało. Ilość zależna od stylu piwa, od wielkości nagazowania, które preferujesz.
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Tak wiem o tym tylko w jakiej postaci, co lepsze dodać do całości czy do każdej butelki czy to nie ma znaczenia.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Ja dodaje cukier / glukozę do całości. Mniej z tym roboty niż wsypywanie porcji osobno do każdej butelki. Mniejsza też szansa na zakażenie, ponieważ wcześniej syrop doprowadzam do wrzenia. Trzeba tylko pamiętać, żeby dobrze wymieszać piwo z syropem. Miałem bowiem przypadki, że poszczególne butelki z tej samej warki były różnie nagazowane.
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Syrop gotujesz z piwa czy wody +glukoza.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Woda plus cukier /glukoza.
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Właśnie zauważyłem bo zrobiłem dwie warki dolniak i górniak dużą różnicę w dodawaniu cukru do butelek mianowicie w dolniaku 1,8 g /L a w górniaku 4-5 g / butelkę dlaczego taka duża rozbieżność? bo już zgłupiałem
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Wynika to z temperatury piwa do nagazowanioa a co za tym idzie rozpuszczonego już w nim dwutlenku węgla, który pozostał po fermentacji. W dolniakach (niższa temperatura) jest go znacznie więcej, Dlatego, jeżeli celujemy w takie samo nagazowanie, dodajemy mniej cukru.
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Oblicz cukier (czy to glukozę, czy sacharozę, czy cukry w brzeczce) na ok. 0,4 Blg i będzie ok. Wystarczy, żeby nagazować, a nie wystarczy, żeby zrobić "granaty"
0,4 Blg = 4g na 1 litr, czyli ok. 2g na jedną butelkę. (Wartości te są przybliżone)
4g na butelkę (czy li 8g na litr bałbym się dodać. Doświadczyłem już eksplodujących butelek...
0,4 Blg = 4g na 1 litr, czyli ok. 2g na jedną butelkę. (Wartości te są przybliżone)
4g na butelkę (czy li 8g na litr bałbym się dodać. Doświadczyłem już eksplodujących butelek...
Kuję żelazo, póki gorące
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Czyli w jednym 1,8 g /l zastaje a w drugim zmniejszyć do 2 g/butelkę?
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Myślę, że tak będzie bezpieczniej. Zawsze lepiej zacząć od mniejszej ilości i zaobserwować, jaki stopień nagazowania to da. Zanotować wszystkie okoliczności i ewentualnie przy następnej warce dodać więcej.
Kuję żelazo, póki gorące
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
No i zabutelkowałem , a jeszcze pytanie czy jest jakaś różnica w dodawaniu glukozy czy cukru czy dodaje się je w takich samych proporcjach czy np cukru mniej chodzi wagowo.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Cukru dodaje się wagowo mniej.
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Czyli jeśli mam dodać cukru 30 g to ile bym musiał dać glukozy?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości