"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
gregorjan
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2008-02-05, 00:57
Lokalizacja: rzeszów

Post autor: gregorjan » 2008-05-23, 17:41

dzięki za wyczerpujące odpowiedzi jeszcze mam pytanie odnośnie ilości zbieranej gęstwy drożdżowej do następnego 20 litrowego nastawu i jakiej pożywki użyć żeby obudzić małych przyjaciół
Ostatnio zmieniony 2008-05-23, 17:58 przez gregorjan, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo lubię to zajęcie

Awatar użytkownika
darod
50%
50%
Posty: 119
Rejestracja: 2006-04-13, 20:05

Post autor: darod » 2008-05-23, 20:28

wystarczy Ci kilka łyżek stołowych sterylność i jeszcze raz sterylność!!
zbieraj je do słoika 0,3L tak okolo 60..70% pojemności i do lodówki, po jakiejś dobie powinny się oddzielić wykorzystaj te z góry, o jak najaśniejszej barwie - reszta to już trupy :wink:

pozdr....
Ostatnio zmieniony 2008-06-04, 00:47 przez darod, łącznie zmieniany 1 raz.
Lubie robić to co lubie...

gregorjan
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2008-02-05, 00:57
Lokalizacja: rzeszów

Post autor: gregorjan » 2008-05-23, 20:54

jak długo mogą takie drożdże stać w lodówce i jaką pożywkę dolać przed wlaniem bo balonu

[ Dodano: 2008-05-23, 20:57 ]
widzę że kolega Darod zrobił fajną maszynę może jakiś schemat ideowy jestem w trakcie robienia takowej maszyny

[ Dodano: 2008-05-25, 12:36 ]
mam pytanie odnośnie mielenia słodu jaką grubość ziarna najlepiej ustawić stałem się posiadaczem mlynka od maszyny do sprzedaż kawy parzonej jest zawalisty ma bardzo duży zakres regulacji dzis chcę przeprowadzić próbę mielenia i zacierania
pędzę bo lubię to zajęcie

Awatar użytkownika
darod
50%
50%
Posty: 119
Rejestracja: 2006-04-13, 20:05

Post autor: darod » 2008-05-26, 10:29

w lodówce do miesiąca czasu

schemat podam jak wrócę do domu!!


słód powinien być tak zmielony by łuska była w jak największych kawałkach nie miel na mąkę bo nie odfiltrujesz!!


pozdr.........
Lubie robić to co lubie...

bnp

Post autor: bnp » 2008-05-26, 21:12

No i kolejna warka w piwnicy. Piwo uwarzone dekokcyjnie na górnych. Klarowane zolem krzemionkowym od 98% nasycane suchym lodem . Piwko ma ok. 3 tyd i jest zajebiste !!!
Załączniki
piwo2.jpg

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2008-05-26, 23:55

Zaraziłem się własnoręcznie uwarzonym piwkiem, powoli kompletuje sprzęt i materiały.
Może koledzy macie jakieś wypróbowane receptury na dobre piwko, szczególnie mnie interesują takie odbiegające od typowych smaczków?
Ostatnio zmieniony 2008-06-04, 00:48 przez zbynek, łącznie zmieniany 1 raz.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Wes
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-22, 10:18
Kontaktowanie:

Post autor: Wes » 2008-05-27, 08:12

Zobacz ba browar.biz do tematu moje warzenie.

Tutaj masz sporo moich warek, sa opisy, uwagi itp. Ostatni sezon to same pewniaki.

warki Wesołego

Awatar użytkownika
darod
50%
50%
Posty: 119
Rejestracja: 2006-04-13, 20:05

Post autor: darod » 2008-05-30, 16:41

Załączniki
pd_81308.jpg
pd_81308.jpg (55.77 KiB) Przejrzano 1107 razy
Lubie robić to co lubie...

bnp

Post autor: bnp » 2008-06-02, 15:05

A tak wygląda moje warzenie piwka :
Załączniki
nagazowanie suchym lodem.JPG
otrzymywanie suchego lodu.jpg
fermentacja na S-23.JPG
studzenie.JPG
filtracja..JPG
filtracja.JPG
zacieranie.JPG

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-06-02, 16:20

@bnp

Fajna fotorelacja.
Może trochę komentarza, żeby wszystko było w jednym miejscu: jaki słód, jakie przerwy i przy jakiej temp., rodzaj drożdży i fermentacji itd...
Fajnie by było, by do obrazków był opis i bedzie dobre opracowanie.
Pozdrawiam

Wes
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-22, 10:18
Kontaktowanie:

Post autor: Wes » 2008-06-02, 17:59

bnp,
jaką uzyskałeś wydajność przy tym sposobie filtracji?

bnp

Post autor: bnp » 2008-06-02, 18:16

Filtracja idzie bardzo szybko 10 l na ok. 3 min, filtratu nie zawracam bo nie widzę sensu, resztki osadu wytrącają się na dnie gara po chmieleniu w trakcie chłodzenia, ale jest go naprawdę nie wiele.

[ Dodano: 2008-06-02, 19:11 ]
@kitaferia

Ogólnie bazuję na przepisie http://www.piwo.org/receptury/lager-klasyczny-pils

Pierwsza warka uwarzona prawie idealnie wg przepisu, z jednym wyjątkiem, a mianowicie na górnych safale s-04.
Druga poszła dekokcyjnie 1 warowo na safbrew S-33

Trzecia – pils lodówkowy -dekokcyjnie 1 warowo na Saflager S-23 gdzie zastąpiłem 400g, słodu śrutą jęczmienną (kurczy mi się zapas słodu z bogutynmłyn, a oni już nie będą mieli). Fermentację przeprowadzam w 9-10 st C w lodówce, ciekawe co z tego wyjdzie

Odświeżyłem swoją znajomość i nagrywam chmiel, okazało się że kumpel uprawia lubelski, marynkę i jakieś niemieckie. Obiecał poszukać chmielu z tamtego roku, jak będę miał więcej to się mogę podzielić.
Na jesieni będę miał możliwość załatwienia kilkanaście kg oraz sztorby.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2008-06-02, 21:03

Piszę się na sztabry lubelskiego i marynki. Gotowy też mnie interesuje, jeśli cena przystępna.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-06-02, 21:14

No to w sprawie chmielu bedziemy w kontakcie, też się piszę.

Ja też zamierzam na pierwszy raz zabazować na przepisach podanych przez Ciebie, frycowe i tak pewnie trzeba będzie zapłacić ;) Szyukje się "jak sójka za może" z tym pierwszym piwkiem.
Pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2008-06-02, 21:30

Z chmielem będę wiedział cos więcej pod koniec tygodnia, dam znać co i jak

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 42 gości