"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
dzięki za wyczerpujące odpowiedzi jeszcze mam pytanie odnośnie ilości zbieranej gęstwy drożdżowej do następnego 20 litrowego nastawu i jakiej pożywki użyć żeby obudzić małych przyjaciół
Ostatnio zmieniony 2008-05-23, 17:58 przez gregorjan, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo lubię to zajęcie
wystarczy Ci kilka łyżek stołowych sterylność i jeszcze raz sterylność!!
zbieraj je do słoika 0,3L tak okolo 60..70% pojemności i do lodówki, po jakiejś dobie powinny się oddzielić wykorzystaj te z góry, o jak najaśniejszej barwie - reszta to już trupy
pozdr....
zbieraj je do słoika 0,3L tak okolo 60..70% pojemności i do lodówki, po jakiejś dobie powinny się oddzielić wykorzystaj te z góry, o jak najaśniejszej barwie - reszta to już trupy
pozdr....
Ostatnio zmieniony 2008-06-04, 00:47 przez darod, łącznie zmieniany 1 raz.
Lubie robić to co lubie...
jak długo mogą takie drożdże stać w lodówce i jaką pożywkę dolać przed wlaniem bo balonu
[ Dodano: 2008-05-23, 20:57 ]
widzę że kolega Darod zrobił fajną maszynę może jakiś schemat ideowy jestem w trakcie robienia takowej maszyny
[ Dodano: 2008-05-25, 12:36 ]
mam pytanie odnośnie mielenia słodu jaką grubość ziarna najlepiej ustawić stałem się posiadaczem mlynka od maszyny do sprzedaż kawy parzonej jest zawalisty ma bardzo duży zakres regulacji dzis chcę przeprowadzić próbę mielenia i zacierania
[ Dodano: 2008-05-23, 20:57 ]
widzę że kolega Darod zrobił fajną maszynę może jakiś schemat ideowy jestem w trakcie robienia takowej maszyny
[ Dodano: 2008-05-25, 12:36 ]
mam pytanie odnośnie mielenia słodu jaką grubość ziarna najlepiej ustawić stałem się posiadaczem mlynka od maszyny do sprzedaż kawy parzonej jest zawalisty ma bardzo duży zakres regulacji dzis chcę przeprowadzić próbę mielenia i zacierania
pędzę bo lubię to zajęcie
Zaraziłem się własnoręcznie uwarzonym piwkiem, powoli kompletuje sprzęt i materiały.
Może koledzy macie jakieś wypróbowane receptury na dobre piwko, szczególnie mnie interesują takie odbiegające od typowych smaczków?
Może koledzy macie jakieś wypróbowane receptury na dobre piwko, szczególnie mnie interesują takie odbiegające od typowych smaczków?
Ostatnio zmieniony 2008-06-04, 00:48 przez zbynek, łącznie zmieniany 1 raz.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Zobacz ba browar.biz do tematu moje warzenie.
Tutaj masz sporo moich warek, sa opisy, uwagi itp. Ostatni sezon to same pewniaki.
warki Wesołego
Tutaj masz sporo moich warek, sa opisy, uwagi itp. Ostatni sezon to same pewniaki.
warki Wesołego
polecam lekture "Znakomite piwa sprawdzone receptury"
są tam też recepturki kolegi Wes'a
a tu kilka linków o tematyce rims
http://www.youtube.com/watch?v=_xQUOhzv_zM
http://www.youtube.com/watch?v=AqMbSoPw ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=vD9fD33v ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=knWHamYx ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=dNl7B7yQ ... re=related
są tam też recepturki kolegi Wes'a
a tu kilka linków o tematyce rims
http://www.youtube.com/watch?v=_xQUOhzv_zM
http://www.youtube.com/watch?v=AqMbSoPw ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=vD9fD33v ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=knWHamYx ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=dNl7B7yQ ... re=related
- Załączniki
-
- pd_81308.jpg (55.77 KiB) Przejrzano 1129 razy
Lubie robić to co lubie...
Filtracja idzie bardzo szybko 10 l na ok. 3 min, filtratu nie zawracam bo nie widzę sensu, resztki osadu wytrącają się na dnie gara po chmieleniu w trakcie chłodzenia, ale jest go naprawdę nie wiele.
[ Dodano: 2008-06-02, 19:11 ]
@kitaferia
Ogólnie bazuję na przepisie http://www.piwo.org/receptury/lager-klasyczny-pils
Pierwsza warka uwarzona prawie idealnie wg przepisu, z jednym wyjątkiem, a mianowicie na górnych safale s-04.
Druga poszła dekokcyjnie 1 warowo na safbrew S-33
Trzecia – pils lodówkowy -dekokcyjnie 1 warowo na Saflager S-23 gdzie zastąpiłem 400g, słodu śrutą jęczmienną (kurczy mi się zapas słodu z bogutynmłyn, a oni już nie będą mieli). Fermentację przeprowadzam w 9-10 st C w lodówce, ciekawe co z tego wyjdzie
Odświeżyłem swoją znajomość i nagrywam chmiel, okazało się że kumpel uprawia lubelski, marynkę i jakieś niemieckie. Obiecał poszukać chmielu z tamtego roku, jak będę miał więcej to się mogę podzielić.
Na jesieni będę miał możliwość załatwienia kilkanaście kg oraz sztorby.
[ Dodano: 2008-06-02, 19:11 ]
@kitaferia
Ogólnie bazuję na przepisie http://www.piwo.org/receptury/lager-klasyczny-pils
Pierwsza warka uwarzona prawie idealnie wg przepisu, z jednym wyjątkiem, a mianowicie na górnych safale s-04.
Druga poszła dekokcyjnie 1 warowo na safbrew S-33
Trzecia – pils lodówkowy -dekokcyjnie 1 warowo na Saflager S-23 gdzie zastąpiłem 400g, słodu śrutą jęczmienną (kurczy mi się zapas słodu z bogutynmłyn, a oni już nie będą mieli). Fermentację przeprowadzam w 9-10 st C w lodówce, ciekawe co z tego wyjdzie
Odświeżyłem swoją znajomość i nagrywam chmiel, okazało się że kumpel uprawia lubelski, marynkę i jakieś niemieckie. Obiecał poszukać chmielu z tamtego roku, jak będę miał więcej to się mogę podzielić.
Na jesieni będę miał możliwość załatwienia kilkanaście kg oraz sztorby.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości