"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
bnp

Post autor: bnp » 2008-06-07, 13:07

Niestety nic nie wiem o tych rurkach, choć sprawa godna uwagi, cienkościenne karbowane pewnie są łatwe w wyginaniu. Pytałem się u mnie w mieście lecz nikt nawet o takim czymś nie słyszał :? .
Przesyłkę pakowali mi koło tygodnia i szła też tyle. Może mieli wielki ruch.
Tak, niektóre ceny są inne niż w necie , ale to niewielkie różnice. Zadzwoniłem do kobiety i wypytałem o ceny i troszeczkę się potargowałem.

Wczoraj nastawiłem kolejną warkę 20 l z dekokcją na górnych. Muszę dochmielić w trakcie fermentacji ponieważ stwierdziłem iż podana w przepisie na pilsa dawka chmielu jak dla mnie i innych konsumentów jest za mała. Trochę się obawiam o tą warkę, bo fermentuję w 25 st C i nie wiem co z tego wyjdzie. CO2 ucieka jak przy gorzelnianych :o

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-06-07, 13:14

25°C z tego co wyczytałem jeszcze nie tragedii, choć penei górna granica dla drożdży to 24°C. Masz możliwość zewnetrznego chłodzenia fermentatora?

Wrzuć przepis i rodzaj drożdży - może być na PW.

Jaki sposób dekokcji?
Pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2008-06-07, 14:01

Przepis z
http://www.piwo.org/receptury/lager-klasyczny-pils
Dekokcja 1 warowa :
Słód dodany do ciepłej wody i podgrzanie do temp 64 st przerwa 10 min podgrzanie do 72 st i przerwa10 min bez mieszania. Zlanie ok. połowy odstanego rzadkiego zacieru. Gęsty zacier doprowadzony do wrzenia ok. 10-15 min . Oziębienie gotowanego zacieru tak aby temp po wymieszaniu wyniosła 72 st C(i tu moja modyfikacja ja po zmieszaniu uzyskałem 64 st C i zrobiłem przerwę maltozową 30 min ) następnie przerwa w 72 st C 40 min lub do negatywnej Pr jodowej.

Dekokcję można modyfikować tzn czasy przerw, oraz szybkość podgrzewania. Im dłużej przerwa w 64 tym więcej maltozy/glukozy a im dłuższa przerwa w 72 i krótsza w 64 tym piwo ma więcej dekstryn i jest słodsze ale za to ma mniej % bo dekstryny nie fermentują.

Nie robiłem przerwy białkowej, ale za to słód dodałem do ciepłej wody z kranu i tak podgrzewałem,

Uważam że dekokcja jest najlepszym sposobem zacierania, ponieważ wyciągniesz wszystko ze słodu.

ps
fermentacja na safbrew S-33

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-06-07, 14:11

Jeśli użyłeś dolnej to piszą, że przfermentuje, tylko że smak będzie nie taki, jakieś tam nuty będą i coś nie tak z chmielem i goryczką.

[ Dodano: 2008-06-07, 14:13 ]
Zapomniałem, piszą, że na drożdżach dolnej, przy fermentacji w wyższych temp. rzędu 20 parę stopni wychodzi bodajże California Lager :) , więc coś specjalnego. Podobno tak robią jakiś rodzaj piwa w USA.
Pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2008-06-07, 14:22

Kolega żle zrozumiał, Safbrew S-33 to górniaki.

Mój lodówkowy pils na Saflager S-23 jakoś ciężko fermentuje, niby piana jest ale strasznie wolno fermentuje. Zwiększyłem tem z 9 na 12st C i dalej to samo.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-06-07, 14:33

Sorry, rzeczywiście pomyłka. No to jak to górne to śmiało można w 26 stopniach.

A jakie blg początkowe miał, ile dni chodzi, mierzyłeś teraz blg na jakie zszedł - zaznaczam, że jestem czystym teoretykiem narazie, ale obczytamy, że głowa boli ;) :)
Pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2008-06-07, 14:46

Ja też jestem świeży w tym temacie
Miałem 14 blg i to może dla tego.

Ostatnią warkę 1 raz puściłem na gęstwie z poprzedniej. Testowałem trzymanie sprasowanej-odsączonej gęstwy w zamrażarce i musze stwierdzić, że to lipa. Drożdże umarły. :(
Teraz robię tak że gęstwę zbieram po 2 obciągu po cichej ok. 100ml i wstawiam do lodówki. Po 3 tyg gęstwa ruszyła mi w roztworze sacharozy z odrobiną pożywki i Wit B1 po 10 min :shock: . Piwo po zaszczepianiu ruszyło po 1 godz i strasznie szybko fermentuje :shock: .

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-06-07, 14:54

A czytałeś o zacieraniu z jedną długą przerwą po angielsku? Podobno daje dobre wyniki co do wydajności i smaku, no i roboty mniej. Stosują nie tylko do piw angielskich.

Może daj im w lodówce na 14 i jak ruszą lepiej to powoli obniż znów.
Pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2008-06-07, 14:57

Już tak robiłem trzymałem w tem pok aż osiągnie 16 i znowu do lodówki i znowu to samo. Poczekamy, zobaczymy.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-06-07, 15:16

Ile dni już tak słabo chodzą, może były niedostatecznie namnożone i teraz nadrabiają zaległości? Albo doznały jakiegoś szoku i dochodzą do siebie :)
Pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2008-06-07, 15:37

Fermentuje już koło tygodnia 2 dni temu było 10 blg, jutro sprawdzę ile jest.
Namnożyły się na pewno, brzeczka była dobrze napowietrzona a drożdże dodane w tem 28st C i po ok. 6 h wstawione do lodówki. Tak wyglądało po 24 h http://www.bimber.info/forum/download.php?id=1459

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-06-07, 15:48

Blg spada, więc coś robią drożdżaki, to tylko 2 dni, oznaki fermentacji są, więc powinno być dobrze za jakieś 4-5 dni.

Teraz mnie olśniło, mam niepotrzebną lodówkę na działce, stara ruska, ale chyba da radę, sprawdzę czy fermentator mi wejdzie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
wojtek_b
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2006-02-03, 16:58
Lokalizacja:

Post autor: wojtek_b » 2008-06-07, 19:38

Potrzebuję porady. Nastawiłem z brewkita India Pale Ale, zamiast cukru użyłem ekstrakt słodowy jasny. Już 7 dzień to stoi i baling zatrzymał się na 3* (tak jest od 3 dni). Temperatura stała 25*C i nie wiem czy już zlewać do butelek czy jeszcze poczekać a widzę że fermentacja już nie zachodzi -nie bulka (w celu sprawdzenia, wlałem troche do probówki i naciągnąłem na to gumową rękawiczkę, ale balonik nie powstał).

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2008-06-07, 19:51

Witam @wojtek_b - nie czekaj - dosłodzi butelkuj bo temperatura zaczyna być niemiłosierna dla robienia piwek .
czy miałeś najpierw fermentację burzliwą a potem przelałeś na cichą ????

pozdrawiam 98% .

Awatar użytkownika
wojtek_b
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2006-02-03, 16:58
Lokalizacja:

Post autor: wojtek_b » 2008-06-07, 19:59

Jeszcze nic nie przelewałem, ale fermentacja na początku była dość burzliwa z pianą na kilka cm.
Pewnie zrobie tak jak radzisz, właśnie zaopatrzyłem się w kapslownicę i kapsle więc jutro przeprowadzę całą akcje.


dzięki, pozdrawiam :wink:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 49 gości