"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
Awatar użytkownika
rafalsk
50%
50%
Posty: 120
Rejestracja: 2007-10-27, 15:15
Lokalizacja: Lublin

Post autor: rafalsk » 2008-11-04, 21:01

Wes pisze: Jest to głowica do KEGów z fittingiem typu FLACH (w Polsce SAB Miller)
Cena nie jest rewelacyjna, ale jak za nową ujdzie.
Kolego @Wes, czy możesz zdradzić tajemnicę gdzie można kupić za dobrą cenę głowice do kegów? No i jaka to jest dobra cena? Zarówno tych używanych jak i nowych?
Pozdrawiam
Rafał S.

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2008-11-04, 21:21

@kitaferia
Jestem początkującym piwowarem. Dopiero kilka warek.
Ale teorię staram się zgłębiać gdzie się da. :D

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-11-04, 21:26

@SRG

Mnie teoria tak przepełniła, że musiałem dac jej upust w praktyce ;) :D Dość intensywnie do rzemiosła podszedłem, ale jako "kombinator" cały czas myślę co tu nowego uwarzyć.
Zawsze sobie powtarzam taką, moze i prostą prawdę: "Głupi ten co innych rozumem żyje, a swego nie ma" ;) Więc szukam i chce wyrazić zawsze po próbie swój pogląd, choć bywa on subiektywny, ale mój sprawdzony.

Miłego zacierania, bo to super sprawa.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
radek 2018se
30%
30%
Posty: 41
Rejestracja: 2007-10-12, 21:34
Lokalizacja: Śląskie

Post autor: radek 2018se » 2008-11-04, 22:37

kurcze, wstyd się przyznać, w świetle ostatniego postu @kitaferii (że najlepiej samemu dojść do optymalnego rozwiązania), ale zaglądam do tego wątku regularnie w nadziei, że kolega spełni prośbę @bnp i w końcu poda przepis na, tak chwalone przez niego, ciemne piwko.
bnp pisze:Dziś wyżłopałem ciemne od kitaferii, było zajebiste, klarowne idealnie nachmielone z gęstą pianą :1st . Musisz dać przepis na forum.
Sam dopiero zaczynam i pomyślałem, że warto, na początek, zrobić coś dobrego i sprawdzonego, więc proszę Kolegę kitaferiia o jak najwięcej szczegółów - tak dla super początkującego.
Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-11-04, 22:47

@radek

Receptura była taka:

Ciemne na 10l:

1kg Monach
1 kg Pilzn
0.1 kg Carafa Typ III
0.1 kg Carapils
0.1 kg Caraaroma

Zacieranie: 62°C - 70 min, 72°C - 40 min
Cmielenie 60 min: Marynka od początku 10 g, Lubelski 10 min 20 g.
Drożdże: S-33

Choć drugą przerwę zaniedbałem, więc wedle sugestii degustatorów powinno być ciut treściwsze.

A że sam lubię się przekonać co wychodzi, taka moja natura ;) :D
Uwarzysz to przekonasz się czy Ci pasuje ten smak.

Na PW receptura już poszła dawno ;) Jak mało precyzyjnie to PW.

Tylko, że ja robię piwo niezgodnie z ułożoną sztuką, np. klaruję itd....
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
radek 2018se
30%
30%
Posty: 41
Rejestracja: 2007-10-12, 21:34
Lokalizacja: Śląskie

Post autor: radek 2018se » 2008-11-04, 23:10

Wielkie dzięki :mrgreen:
Tylko, że ja robię piwo niezgodnie z ułożoną sztuką..
takie podejście mi się właśnie podoba, nie jesteśmy przemysłowym browarem, żeby wszystko robić zgodnie z przemysłową technologią!

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2008-11-05, 07:55

@kitaferia
Przed wieloma laty wraz z kolegami produkowaliśmy "piwo" z cukru. Nie mieliśmy słodu do produkcji. (To było kraju arabskim.) Jednak zaszokowała mnie wiadomość że Japończycy produkują piwo z ziemniaków, mało tego jest tam modne. Ale w większe zdumienie wprawia informacja o piwie z mleka. :shock:
[ http://kopalniawiedzy.pl/Bilk-mleko-piw ... -1858.html ]

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-11-05, 10:14

Tak robią ze wszystkiego prawie, ale czy to nadal jest piwo, jak piszesz to tylko "piwo".
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2008-11-05, 12:16

Dziś dzień "dziewiczy" :D
Właśnie w toku jest moja pierwsza warka! (wreszcie... :oops: )

Ponieważ miałem jako takie doświadczenie w zacieraniu zboża :wink: wskakuję od razu do głębszej wody - na pierwszy raz wybrałem PaleAle jako gotowy zestaw surowców śrutowanych od Browamatora, zakupiłem śrutowany bo chciałem naocznie zobaczyć stopień rozdrobnienia - następne słody będę już sam śrutował :lol:
trzymajcie kciuki
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-11-05, 12:21

Gratulacje! Wreszcie :)

Ja też zamówiłem za pierwszym razem 1kg słodu ześrutowany z BA, ale teraz śrutuję drobniej niż oni, ze względu na wydajność. Z filtracją i tak nie ma problemów.

Pójdzie na pewno dobrze, powodzenia.
Pozdrawiam

krzysiek007
50%
50%
Posty: 183
Rejestracja: 2007-04-03, 16:42

Post autor: krzysiek007 » 2008-11-05, 13:05

na pierwszy raz wybrałem PaleAle
Też tak zaczynałem i muszę powiedzieć, że jet to moje ulubione piwo. Dziś kupuję workami i sam śrutuję. Robię też inne, ale Pale Ale ma u mnie zawsze pierszeństwo. Niezapomniany zapach przy śrutowaniu zawsze powala. Masz rację, że od razu tak robisz. Ja niestety długo kupowałem słody śrutowane.
A czym będziesz śrutował?

Pozdrawiam
Kciuki oczywiście trzymam.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-11-05, 13:18

Też lubię śrutowanie - dziś śrutuję ostatki słodu pilzneńskiego. Część nieśrutowanego będę prażył mocno.
W sobotę warka z dodatkiem pszenicy.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2008-11-05, 14:53

A czym będziesz śrutował?
mam Porkert`a
Ostatnio zmieniony 2008-11-05, 16:18 przez Aabratek, łącznie zmieniany 1 raz.
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-11-05, 15:01

AAbratek pisze:mam Porkreta
Por-kret to pewnie kret co zjadł dużo porów ;) :D

Nie czepiam się, to tylko żart., wiem że to przejęzyczenie :D
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2008-11-05, 16:17

kitaferia pisze:Nie czepiam się, to tylko żart., wiem że to przejęzyczenie :D
Ech, to ta atmosfera dziewicza :mrgreen: już poprawiam :oops:
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 45 gości