Kolego @Wes, czy możesz zdradzić tajemnicę gdzie można kupić za dobrą cenę głowice do kegów? No i jaka to jest dobra cena? Zarówno tych używanych jak i nowych?Wes pisze: Jest to głowica do KEGów z fittingiem typu FLACH (w Polsce SAB Miller)
Cena nie jest rewelacyjna, ale jak za nową ujdzie.
"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Pozdrawiam
Rafał S.
Rafał S.
@SRG
Mnie teoria tak przepełniła, że musiałem dac jej upust w praktyce Dość intensywnie do rzemiosła podszedłem, ale jako "kombinator" cały czas myślę co tu nowego uwarzyć.
Zawsze sobie powtarzam taką, moze i prostą prawdę: "Głupi ten co innych rozumem żyje, a swego nie ma" Więc szukam i chce wyrazić zawsze po próbie swój pogląd, choć bywa on subiektywny, ale mój sprawdzony.
Miłego zacierania, bo to super sprawa.
Mnie teoria tak przepełniła, że musiałem dac jej upust w praktyce Dość intensywnie do rzemiosła podszedłem, ale jako "kombinator" cały czas myślę co tu nowego uwarzyć.
Zawsze sobie powtarzam taką, moze i prostą prawdę: "Głupi ten co innych rozumem żyje, a swego nie ma" Więc szukam i chce wyrazić zawsze po próbie swój pogląd, choć bywa on subiektywny, ale mój sprawdzony.
Miłego zacierania, bo to super sprawa.
Pozdrawiam
- radek 2018se
- 30%
- Posty: 41
- Rejestracja: 2007-10-12, 21:34
- Lokalizacja: Śląskie
kurcze, wstyd się przyznać, w świetle ostatniego postu @kitaferii (że najlepiej samemu dojść do optymalnego rozwiązania), ale zaglądam do tego wątku regularnie w nadziei, że kolega spełni prośbę @bnp i w końcu poda przepis na, tak chwalone przez niego, ciemne piwko.
Z góry dziękuję.
Sam dopiero zaczynam i pomyślałem, że warto, na początek, zrobić coś dobrego i sprawdzonego, więc proszę Kolegę kitaferiia o jak najwięcej szczegółów - tak dla super początkującego.bnp pisze:Dziś wyżłopałem ciemne od kitaferii, było zajebiste, klarowne idealnie nachmielone z gęstą pianą . Musisz dać przepis na forum.
Z góry dziękuję.
@radek
Receptura była taka:
Ciemne na 10l:
1kg Monach
1 kg Pilzn
0.1 kg Carafa Typ III
0.1 kg Carapils
0.1 kg Caraaroma
Zacieranie: 62°C - 70 min, 72°C - 40 min
Cmielenie 60 min: Marynka od początku 10 g, Lubelski 10 min 20 g.
Drożdże: S-33
Choć drugą przerwę zaniedbałem, więc wedle sugestii degustatorów powinno być ciut treściwsze.
A że sam lubię się przekonać co wychodzi, taka moja natura
Uwarzysz to przekonasz się czy Ci pasuje ten smak.
Na PW receptura już poszła dawno Jak mało precyzyjnie to PW.
Tylko, że ja robię piwo niezgodnie z ułożoną sztuką, np. klaruję itd....
Receptura była taka:
Ciemne na 10l:
1kg Monach
1 kg Pilzn
0.1 kg Carafa Typ III
0.1 kg Carapils
0.1 kg Caraaroma
Zacieranie: 62°C - 70 min, 72°C - 40 min
Cmielenie 60 min: Marynka od początku 10 g, Lubelski 10 min 20 g.
Drożdże: S-33
Choć drugą przerwę zaniedbałem, więc wedle sugestii degustatorów powinno być ciut treściwsze.
A że sam lubię się przekonać co wychodzi, taka moja natura
Uwarzysz to przekonasz się czy Ci pasuje ten smak.
Na PW receptura już poszła dawno Jak mało precyzyjnie to PW.
Tylko, że ja robię piwo niezgodnie z ułożoną sztuką, np. klaruję itd....
Pozdrawiam
- radek 2018se
- 30%
- Posty: 41
- Rejestracja: 2007-10-12, 21:34
- Lokalizacja: Śląskie
@kitaferia
Przed wieloma laty wraz z kolegami produkowaliśmy "piwo" z cukru. Nie mieliśmy słodu do produkcji. (To było kraju arabskim.) Jednak zaszokowała mnie wiadomość że Japończycy produkują piwo z ziemniaków, mało tego jest tam modne. Ale w większe zdumienie wprawia informacja o piwie z mleka.
[ http://kopalniawiedzy.pl/Bilk-mleko-piw ... -1858.html ]
Przed wieloma laty wraz z kolegami produkowaliśmy "piwo" z cukru. Nie mieliśmy słodu do produkcji. (To było kraju arabskim.) Jednak zaszokowała mnie wiadomość że Japończycy produkują piwo z ziemniaków, mało tego jest tam modne. Ale w większe zdumienie wprawia informacja o piwie z mleka.
[ http://kopalniawiedzy.pl/Bilk-mleko-piw ... -1858.html ]
Dziś dzień "dziewiczy"
Właśnie w toku jest moja pierwsza warka! (wreszcie... )
Ponieważ miałem jako takie doświadczenie w zacieraniu zboża wskakuję od razu do głębszej wody - na pierwszy raz wybrałem PaleAle jako gotowy zestaw surowców śrutowanych od Browamatora, zakupiłem śrutowany bo chciałem naocznie zobaczyć stopień rozdrobnienia - następne słody będę już sam śrutował
trzymajcie kciuki
Właśnie w toku jest moja pierwsza warka! (wreszcie... )
Ponieważ miałem jako takie doświadczenie w zacieraniu zboża wskakuję od razu do głębszej wody - na pierwszy raz wybrałem PaleAle jako gotowy zestaw surowców śrutowanych od Browamatora, zakupiłem śrutowany bo chciałem naocznie zobaczyć stopień rozdrobnienia - następne słody będę już sam śrutował
trzymajcie kciuki
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
-
- 50%
- Posty: 183
- Rejestracja: 2007-04-03, 16:42
Też tak zaczynałem i muszę powiedzieć, że jet to moje ulubione piwo. Dziś kupuję workami i sam śrutuję. Robię też inne, ale Pale Ale ma u mnie zawsze pierszeństwo. Niezapomniany zapach przy śrutowaniu zawsze powala. Masz rację, że od razu tak robisz. Ja niestety długo kupowałem słody śrutowane.na pierwszy raz wybrałem PaleAle
A czym będziesz śrutował?
Pozdrawiam
Kciuki oczywiście trzymam.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 45 gości