"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-11-05, 21:43

Warka już zapoznana z drożdżami?
Pozdrawiam

Wes
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-22, 10:18
Kontaktowanie:

Post autor: Wes » 2008-11-05, 21:46

rafalsk pisze:
Wes pisze: Jest to głowica do KEGów z fittingiem typu FLACH (w Polsce SAB Miller)
Cena nie jest rewelacyjna, ale jak za nową ujdzie.
Kolego @Wes, czy możesz zdradzić tajemnicę gdzie można kupić za dobrą cenę głowice do kegów? No i jaka to jest dobra cena? Zarówno tych używanych jak i nowych?
Głowice nowe i wszelki sprzęt do wyszynku w firmie IBC Polska (Łozina koło Wrocławia)

Polecam szukać na allegro. Głowice czasami kupowałem w cenie 25-35 zł.

bnp

Post autor: bnp » 2008-11-05, 22:42

a ja ostatnio przerobiłem keg 5 l z Heinekena
dałem nypel i zaślepkę.
Nagazowuję suchym lodem , działa rewelacyjnie tylko się obawiam czy nie będzie rdzewiało :?
Załączniki
keg.jpg

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2008-11-05, 22:44

kitaferia, tu właśnie pierwsza wpadeczka :( - nie zdążyłem sporządzić chłodnicy a samoistnie jakoś opornie się wychładza, nie mogłem również wystudzić w wodzie, więc jutro raniutko będę je szczuł (na razie 32stopnie)
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-11-05, 23:22

Ja też nie mam jeszcze chłodnicy, ale czas mam, więc czekam, aż warka sama ostygnie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2008-11-06, 03:13

Mnie korci taka chłodniczka:
http://piwodziej.pl/index.php?products= ... rod_id=137
Trochę kasy trzeba wyłożyć ale za to bardzo szybko chłodzi.
Ma dużą powierzchnię wymiany ciepła - można wykorzystać jako chłodnicę do kolumny.
Żeby zapachy i smaki destylacyjne nie wpływały na piwo można w trakcie brykania puszczać torem wodnym wykorzystywanym przy chłodzeniu piwa.
Jak w końcu uruchomię ten swój kocioł warzelny to chyba ta chłodnica będzie dobra do niego.

Pozdrawiam

Winiarek

krzysiek007
50%
50%
Posty: 183
Rejestracja: 2007-04-03, 16:42

Post autor: krzysiek007 » 2008-11-06, 10:35

A ja chłodnicę mam :lol: 7mb fi 10 ko zwiniętej w kręgi o śr. fermetatora z biowinu. Chłodzi w 15 min. Jedak nie zawsze z niej korzystam, gdy włożę gar do wanny z wodą w 3 godz. chłodzę do temp.ok.30st.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-11-06, 10:45

krzysiek007 pisze: [...], gdy włożę gar do wanny z wodą w 3 godz. chłodzę do temp.ok.30st. [...]
No i przy okazji wykąpać się można. Obrazek

pzdr

Awatar użytkownika
rafalsk
50%
50%
Posty: 120
Rejestracja: 2007-10-27, 15:15
Lokalizacja: Lublin

Post autor: rafalsk » 2008-11-06, 17:08

Kolego @bnp, czy mógłbyś może opisać krok po kroczku od samych podstaw (pomijając opróżnianie minikega :mrgreen: ) jak zamontować taki nypel? Czy ten oryginalny zawór jakos się może rozbraja tak, żeby potem pełnił swoja funkcję?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Rafał S.

bnp

Post autor: bnp » 2008-11-06, 17:29

krok

1 Wiercisz 8 powiększasz 12,14
2 Rozwiercasz kamieniem szlifierskim odpowiednią dziurę
3 Dajesz na nypel taśmę teflonową wkręcasz i gotowe.
4 Robisz próbę szczelności nypla (dajesz CO2 i pod wodę)

Całość zabiera 10-15 min roboty. Należy pamiętać aby nie zrobić za dużego otworu, nypel ma się ciasno wkręcić w otwór.

Przy oryginalnym zaworze nic nie majstrujesz. Nyplem napełniasz i zagazowujesz (z butli też da radę tylko musisz dać odpowiednią końcówkę i zawór) a zaworem leci złoty trunek.
W środku niestety jest pusty pojemnik CO2 i lata. Nie machaj nim bo odpadnie rurka przelewowa. Mi się to zdarzyło i teraz aby nalać piwa muszę odwrócić keg

Awatar użytkownika
rafalsk
50%
50%
Posty: 120
Rejestracja: 2007-10-27, 15:15
Lokalizacja: Lublin

Post autor: rafalsk » 2008-11-06, 18:56

@bnp
dzięki za instrukcję :)
Myślałem, że może jakimś sposobem przyłapujesz od środka ten nypel nakrętką. A jak nie no to wszystko jasne :)
Pozdrawiam
Rafał S.

Wes
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-22, 10:18
Kontaktowanie:

Post autor: Wes » 2008-11-06, 19:02

bnp pisze:a ja ostatnio przerobiłem keg 5 l z Heinekena
dałem nypel i zaślepkę.
Nagazowuję suchym lodem , działa rewelacyjnie tylko się obawiam czy nie będzie rdzewiało :?
Muszę Ci trochę zasmucić.
Wszelkie puszki 5l zarówno te po piwach, jak i te nówki sprzedawane np w Browamatorze, wykonane są ze stali. Ochrona to tylko lakier, który dość szybko ulega uszkodzeniom.
Niedawno pozbyłem się kilku takich beczek z powodu korozji i kiepskiego smaku piwa. Dodatkowo radzę uważać na nagazowanie. Puszki bardzo łatwo pękają przy refermentacji.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-11-06, 19:08

A juz miałem robić refermentacje w takiej beczce, ale skoro pekają to zrezygnuję chyba.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
rafalsk
50%
50%
Posty: 120
Rejestracja: 2007-10-27, 15:15
Lokalizacja: Lublin

Post autor: rafalsk » 2008-11-06, 19:11

@Wes, dzięki za informacje odnośnie głowic. Ja niestety jakiegoś pecha miałem bo jak szukałem przez około miesiąc to na allegro najtańsza głowica jaką spotkałem, była za 70 złociszy i to używka. Mam aktualny cennik z bolid.pl i tam najtańsza nówka kosztuje coś około 160 złotych. Do IBC Polska jakoś nie dotarłem. Na przyszłość się przyda, bo jakiegoś nowego kranu chyba będę potrzebował.
Pozdrawiam
Rafał S.

bnp

Post autor: bnp » 2008-11-06, 22:18

@Wes

no tak dziś pojawiła się rdza koło nypla :cry:

trzeba wypić piwo póki jeszcze się da
dzisiaj 2 litry a jutro reszta :mrgreen:

[ Dodano: 2008-11-07, 13:48 ]
i poszło do kibla 22 l górnego z dodatkiem słodu pszenicznego :furious
Od początku fermentacji coś mi nie pasowało (pisałem), ale dziś to porażka. Wypiłem łyk to mało :nie_powiem
Za to dziś nagazowałem przechmielonego lagera zapowiada się ciekawie. Piwo powstało ze swoich surowców prócz drożdży. :wink:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 40 gości