"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Głowice nowe i wszelki sprzęt do wyszynku w firmie IBC Polska (Łozina koło Wrocławia)rafalsk pisze:Kolego @Wes, czy możesz zdradzić tajemnicę gdzie można kupić za dobrą cenę głowice do kegów? No i jaka to jest dobra cena? Zarówno tych używanych jak i nowych?Wes pisze: Jest to głowica do KEGów z fittingiem typu FLACH (w Polsce SAB Miller)
Cena nie jest rewelacyjna, ale jak za nową ujdzie.
Polecam szukać na allegro. Głowice czasami kupowałem w cenie 25-35 zł.
Mnie korci taka chłodniczka:
http://piwodziej.pl/index.php?products= ... rod_id=137
Trochę kasy trzeba wyłożyć ale za to bardzo szybko chłodzi.
Ma dużą powierzchnię wymiany ciepła - można wykorzystać jako chłodnicę do kolumny.
Żeby zapachy i smaki destylacyjne nie wpływały na piwo można w trakcie brykania puszczać torem wodnym wykorzystywanym przy chłodzeniu piwa.
Jak w końcu uruchomię ten swój kocioł warzelny to chyba ta chłodnica będzie dobra do niego.
Pozdrawiam
Winiarek
http://piwodziej.pl/index.php?products= ... rod_id=137
Trochę kasy trzeba wyłożyć ale za to bardzo szybko chłodzi.
Ma dużą powierzchnię wymiany ciepła - można wykorzystać jako chłodnicę do kolumny.
Żeby zapachy i smaki destylacyjne nie wpływały na piwo można w trakcie brykania puszczać torem wodnym wykorzystywanym przy chłodzeniu piwa.
Jak w końcu uruchomię ten swój kocioł warzelny to chyba ta chłodnica będzie dobra do niego.
Pozdrawiam
Winiarek
-
- 50%
- Posty: 183
- Rejestracja: 2007-04-03, 16:42
krok
1 Wiercisz 8 powiększasz 12,14
2 Rozwiercasz kamieniem szlifierskim odpowiednią dziurę
3 Dajesz na nypel taśmę teflonową wkręcasz i gotowe.
4 Robisz próbę szczelności nypla (dajesz CO2 i pod wodę)
Całość zabiera 10-15 min roboty. Należy pamiętać aby nie zrobić za dużego otworu, nypel ma się ciasno wkręcić w otwór.
Przy oryginalnym zaworze nic nie majstrujesz. Nyplem napełniasz i zagazowujesz (z butli też da radę tylko musisz dać odpowiednią końcówkę i zawór) a zaworem leci złoty trunek.
W środku niestety jest pusty pojemnik CO2 i lata. Nie machaj nim bo odpadnie rurka przelewowa. Mi się to zdarzyło i teraz aby nalać piwa muszę odwrócić keg
1 Wiercisz 8 powiększasz 12,14
2 Rozwiercasz kamieniem szlifierskim odpowiednią dziurę
3 Dajesz na nypel taśmę teflonową wkręcasz i gotowe.
4 Robisz próbę szczelności nypla (dajesz CO2 i pod wodę)
Całość zabiera 10-15 min roboty. Należy pamiętać aby nie zrobić za dużego otworu, nypel ma się ciasno wkręcić w otwór.
Przy oryginalnym zaworze nic nie majstrujesz. Nyplem napełniasz i zagazowujesz (z butli też da radę tylko musisz dać odpowiednią końcówkę i zawór) a zaworem leci złoty trunek.
W środku niestety jest pusty pojemnik CO2 i lata. Nie machaj nim bo odpadnie rurka przelewowa. Mi się to zdarzyło i teraz aby nalać piwa muszę odwrócić keg
Muszę Ci trochę zasmucić.bnp pisze:a ja ostatnio przerobiłem keg 5 l z Heinekena
dałem nypel i zaślepkę.
Nagazowuję suchym lodem , działa rewelacyjnie tylko się obawiam czy nie będzie rdzewiało
Wszelkie puszki 5l zarówno te po piwach, jak i te nówki sprzedawane np w Browamatorze, wykonane są ze stali. Ochrona to tylko lakier, który dość szybko ulega uszkodzeniom.
Niedawno pozbyłem się kilku takich beczek z powodu korozji i kiepskiego smaku piwa. Dodatkowo radzę uważać na nagazowanie. Puszki bardzo łatwo pękają przy refermentacji.
@Wes, dzięki za informacje odnośnie głowic. Ja niestety jakiegoś pecha miałem bo jak szukałem przez około miesiąc to na allegro najtańsza głowica jaką spotkałem, była za 70 złociszy i to używka. Mam aktualny cennik z bolid.pl i tam najtańsza nówka kosztuje coś około 160 złotych. Do IBC Polska jakoś nie dotarłem. Na przyszłość się przyda, bo jakiegoś nowego kranu chyba będę potrzebował.
Pozdrawiam
Rafał S.
Rafał S.
@Wes
no tak dziś pojawiła się rdza koło nypla
trzeba wypić piwo póki jeszcze się da
dzisiaj 2 litry a jutro reszta
[ Dodano: 2008-11-07, 13:48 ]
i poszło do kibla 22 l górnego z dodatkiem słodu pszenicznego
Od początku fermentacji coś mi nie pasowało (pisałem), ale dziś to porażka. Wypiłem łyk to mało
Za to dziś nagazowałem przechmielonego lagera zapowiada się ciekawie. Piwo powstało ze swoich surowców prócz drożdży.
no tak dziś pojawiła się rdza koło nypla
trzeba wypić piwo póki jeszcze się da
dzisiaj 2 litry a jutro reszta
[ Dodano: 2008-11-07, 13:48 ]
i poszło do kibla 22 l górnego z dodatkiem słodu pszenicznego
Od początku fermentacji coś mi nie pasowało (pisałem), ale dziś to porażka. Wypiłem łyk to mało
Za to dziś nagazowałem przechmielonego lagera zapowiada się ciekawie. Piwo powstało ze swoich surowców prócz drożdży.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 40 gości