"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2009-06-03, 16:43

Cześć.

No ja do tej pory nie zakwaszałem, może ktoś z bardziej doświadczonych kolegów sie wypowie ?
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
rafalsk
50%
50%
Posty: 120
Rejestracja: 2007-10-27, 15:15
Lokalizacja: Lublin

Post autor: rafalsk » 2009-06-04, 07:32

@yaco26

ja właśnie takich butelek potrzebuję. Niestety mam tylko jedną, i więcej nie mogę nigdzie zdobyć. Czy masz je z jakiś starych zapasów? Czy nabyte teraz? Gdzie takie coś można kupić?
Pozdrawiam
Rafał S.

Awatar użytkownika
yaco26
70%
70%
Posty: 378
Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
Lokalizacja: Z za Narwi

Post autor: yaco26 » 2009-06-04, 18:16

Mój starszy handluje takimi w sklepie,do kupienia chyba w każdej hurtowni z napojami,piwem itp.Koszt takiego syfonu to 4zł(kaucja) plus 2 zł woda.Ja mam ich 3 skrzynki takie jak po winie,bo padła hurtownia która nam to wcześniej woziła i tak zostało.
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)

Sláinte,
Yaco26

Wes
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-22, 10:18
Kontaktowanie:

Post autor: Wes » 2009-06-04, 21:35

yaco26 pisze:Mam pytanie,czy zakwaszacie swoje zaciery piwne a może dodajecie kwaśnego słodu?czy niekoniecznie?
Zawsze zakwaszam przy użyciu słodu zakwaszającego.
Znacznie przyspiesza to działanie enzymów.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-06-04, 21:44

@Wes

Do każdego zacierania dajesz słód zakwaszający?
Jeśli tak, to jaki % zasypu?
Pozdrawiam

Wes
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-22, 10:18
Kontaktowanie:

Post autor: Wes » 2009-06-04, 22:31

1-3%

Do jasnych więcej, do ciemnych mniej.
Najczęściej mierzę pH, choć ostatnio to jadę już na czuja.
Zdarzyło mi się kiedyś, że przy pilsie miałem negatywną próbę jodowa łącznie po 20 minutach przerwy....

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2009-06-05, 11:39

Czeć :)

Wes jakie ph jest odpwiednie dla piw jasnych i ciemnych?
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
yaco26
70%
70%
Posty: 378
Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
Lokalizacja: Z za Narwi

Post autor: yaco26 » 2009-06-05, 15:32

@Bielok z książki na pewno :wink: 5.1~5.2
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)

Sláinte,
Yaco26

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2009-07-24, 12:02

Cześć.

Warzycie coś w te upały, czy macie przerwę wakacyjną?
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
yaco26
70%
70%
Posty: 378
Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
Lokalizacja: Z za Narwi

Post autor: yaco26 » 2009-07-24, 13:21

ja mam lodówkę Минск*** stara dobra konstrukcja :wink: i nie mam problemu moja 2 warka na dolnych za tydzień :) :slinka

Ma może ktoś jakiś rysunek poglądowy systemu rims/herms ogrzewanego gazowo?
W Google już patrzyłem tam dodatkowo jest jeszcze podgrzewacz na filmiku i tak się zastanawiam czy nie można zrobić tego prościej?
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)

Sláinte,
Yaco26

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2009-07-24, 13:28

Cóż... nie każdy ma możliwości prowadzenia całego procesu w odpowiedniej temperaturze,
ja na ten przykład mógłbym z trudem co najwyżej jakieś Ale zrobić :roll:
nawet na przechowywanie zabutelkowanego warunki niebezpieczne :nie_powiem

Yaco, gaz jest na tyle trudnym źródłem że najwygodniej dobudować wymiennik,
można oczywiście kombinować z płaszczami, rurkami grzejnymi czy coś tam ale koszta samego sterowania mogą być nie warte "zachodu"
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2009-07-24, 13:33

Cześć.

Ja teraz fermentuję stouta i ale oraz cos na wzór belgijskiego dubla, na przyszły tydzień mam zamiar uwarzyć piwko bozonarodzeniowe :)
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

engwar
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2008-06-23, 22:53

Post autor: engwar » 2009-07-24, 13:34

ja nie mogę się zdecydować jakie mam warzyć.
jestem początkujący i właśnie kończy mi się mój pierwszy brew-kit.
kusi mnie warzenie z zacieraniem ale nie potrafię się zdecydować co zakupić.
dopiero szukam swojego "smaku" a piwa sklepowe tak mi już obrzydły że piję tylko wodę mineralną :)
Chyba rzucę monetą, zdam się na ślepy los... chyba że ktoś zasugeruje coś innego :)

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-07-24, 13:35

hej Bielok, też chyba przy łykendzie coś uwarzę, raczej dolniaka lodówkowego, mam w końcu gęstwę Pilsnera urquella od Bnp :D , chyba się nie zepsuła.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2009-07-24, 13:39

Elo :)

Ja lodówkę mam i nie mam jej jak przewieść na działkę :(
ale na razie mam plany na górne piwka (jeszcze ze 3-4 warki) a od wrzesnia zaczynam lagery :)
tez chyba kupię urquelle i zrobie na nic ze 4-5 warek :)
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 49 gości