"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
Wes
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-22, 10:18
Kontaktowanie:

Post autor: Wes » 2009-10-07, 13:01

W tym sezonie uwarzyłem już: 2 x Kolsch, Pszenica, Alt, Scottisch Export Ale, Stout.
Na razie czekam jak temp w piwnicy spadnie poniżej 10*C i ruszam z dolna fermentacją :]

bnp

Post autor: bnp » 2009-10-07, 13:25

@Wes
No ja już widzę twe warki, pewnie po 200 l każda :mrgreen:

jutro stawiam piwo bezalkoholowe :furious , baba cały czas mi gada że łażę ciągle na bani (mi to nie przeszkadza :mrgreen: )

a gasić pragnie czymś trzeba nie :wink:
pić wody nie będę, co ja bydle jakieś :mrgreen:

Wes
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-22, 10:18
Kontaktowanie:

Post autor: Wes » 2009-10-07, 13:57

bnp pisze:@Wes
No ja już widzę twe warki, pewnie po 200 l każda :mrgreen:

jutro stawiam piwo bezalkoholowe :furious , baba cały czas mi gada że łażę ciągle na bani (mi to nie przeszkadza :mrgreen: )

a gasić pragnie czymś trzeba nie :wink:
pić wody nie będę, co ja bydle jakieś :mrgreen:
Wareczki ciut mniejsze ;)

Po każdym piwie rób podpiwek, lub np zamiast jednej z warek zrób sam podpiwek, lub coś co będzie miało 3-5% ekstraktu. Ostatnio po Alcie zostało mi sporo ciepłej wody, wysłodziłem i wyszedł rewelka podpiwek. Tylko 3% ekstraktu to ciut za dużo na zamknięta fermentację...

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2009-10-07, 14:28

Cześć :)
Ja robię podpiwek ale mój ma 4% :oops:
Właściwie plan jest dobry, pewnie spróbuję, mam kupiony spory zapas kawy zbożowej :1st
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

bnp

Post autor: bnp » 2009-10-07, 15:27

Na pewno spróbuję podpiwka z wysłodzin.

krzysiek007
50%
50%
Posty: 183
Rejestracja: 2007-04-03, 16:42

Post autor: krzysiek007 » 2009-10-07, 16:11

Jako niskoprocentowe polecam A la Grodziskie. Orzeźwiające niskoprocentowe. Najlepiej smakowało mi z bączków 0,33. Aby smakowało jeszcze lepiej należy je pić w ubraniu roboczym. Piszę serio!
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-10-07, 19:09

@Krzysiek

Polecam słód ze źródła o którym pisze bnp, cały czas na nim jadę - jest b.dobry.
Tani, jakość, certyfikowany.
Pozdrawiam

krzysiek007
50%
50%
Posty: 183
Rejestracja: 2007-04-03, 16:42

Post autor: krzysiek007 » 2009-10-08, 11:01

Rozmawiałem z Gościem i powiem tak: Jak dla mnie szału nie ma. Będzie miał słód za tydzień i sprzeda mi po 4 zł . Mówię o ilości 100, 200 kg. No i trzeba samemu odebrać. Wy macie bliżej i pewnie jak razem się skrzykniecie to oferta może być lepsza. W BA z transportem na miejsce za 5-5,5zł ogarnę. Mogę zamówić i inne surowce przy okazji.
Gdybyście szykowali jakąś akcje to chętnie się dołączę . Milion ton pewnie nie wezmę ale ze 100-150 kg z przyjemnością. Żeby akcja miała sens cena nie powinna przekraczać 3 zł/kg

RomKo
30%
30%
Posty: 49
Rejestracja: 2006-02-12, 19:14

Post autor: RomKo » 2009-10-22, 17:19

Taaaaaki browarek to dopiero marzenie.
http://www.youtube.com/watch?v=Xu8ltQs3qOY

Jeżeli ktoś nie lubi sobie polewać sam-to również jest na to rozwiązanie.
http://www.youtube.com/watch?v=7SOj2ZbW ... re=related

No i oczywiście trzeba kogoś aby to piwko otworzył- ja polecam tą laseczkę.
http://www.youtube.com/watch?v=W6yeXNWh ... re=related

Awatar użytkownika
yaco26
70%
70%
Posty: 378
Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
Lokalizacja: Z za Narwi

Post autor: yaco26 » 2009-10-22, 19:26

Trudno jest kupić PIWO
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)

Sláinte,
Yaco26

grxxxx
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2008-12-21, 13:54

Post autor: grxxxx » 2010-01-12, 18:01

mam pytanie.

czy przy refermętacji piwo jeszcze raz szczepi sie drożdzami ?
czy moze refermetują drozdze pozostałe z fermętacji głównej?

szukam szukam i znależć nie mogę.
za odpowiedz z góry dzieki.
pozdrawiam grxxxx

bnp

Post autor: bnp » 2010-01-12, 18:18

nie szczepi, młode piwo zawiera drożdżaki, chyba że klarowałeś zolem krzemionkowym to w tedy radzę dodać ok 20 ml gęstwy

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2010-01-12, 21:06

Piwo klarować sztucznie :shock: Toż to profanacja. :furious

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2010-01-12, 21:33

:D podobnych "profanacji" u bnp na pęczki :wink:

A tak swoją drogą, czym się różni klarowanie zolem, od użycia do tego celu mchu irlandzkiego, często używanego przez piwowarów?
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Wes
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-22, 10:18
Kontaktowanie:

Post autor: Wes » 2010-01-12, 21:35

Mech ma na celu lepszy przełom podczas gotowania...

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 49 gości