"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
gregorjan
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2008-02-05, 00:57
Lokalizacja: rzeszów

Post autor: gregorjan » 2010-05-03, 20:51

to wyjdzie mocniejsze niż 5%
pędzę bo lubię to zajęcie

Awatar użytkownika
berni
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: berni » 2010-05-03, 22:00

nie powinno być mniej.
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!

gregorjan
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2008-02-05, 00:57
Lokalizacja: rzeszów

Post autor: gregorjan » 2010-05-09, 21:52

moja warka dojrzewa powoli nabiera procentów
pędzę bo lubię to zajęcie

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2010-05-19, 07:51

wyjdzie tyle % ile chcesz, zależy jak Je negazujesz :)

Awatar użytkownika
nikomu nieznany
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2009-10-22, 13:07

Post autor: nikomu nieznany » 2010-05-19, 14:27

Mam pytanie, i podłączę się pod temat.
Mianowicie byłem wczoraj z kumplem w Bierhalle na piwku, i teraz pytanie:
czy jak zatre sobie piweczko w domu to będzie takie jak w tej restauracji? :1st
O ile niczego niespitole przy zacieraniu i niebędzie trzeba wylać w kanał :oops
Mam już kilka konserw na koncie.

ps. Surowce już zamówiliśmy IPA, i hefe-weizen

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2010-05-20, 02:19

hmm,

piwo zwie sie "Paulaner"

zatarte na czysto czy na ostro w pszenicą?

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-05-20, 09:58

nikomu nieznany pisze: czy jak zatre sobie piweczko w domu to będzie takie jak w tej restauracji?
Nie. Nie będzie takie same.

Awatar użytkownika
nikomu nieznany
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2009-10-22, 13:07

Post autor: nikomu nieznany » 2010-05-20, 16:05

Hmm, no dobra. Jak zrobię to się przekonam, albo nakarmie kanalyzera :slinka

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2010-05-21, 00:23

albo nie, nakarm tym wyslodzony zwierzeta, żeby szybciej rosly :)

sobolu
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2008-10-23, 22:36

Post autor: sobolu » 2010-05-22, 02:03

Właśnie dostałem maila o promocyjnej cenie pilzninskiego z TwojBrowar. 2.56zł/kg. W sumie początkujący jestem, ale poprzednie 100l warki z ich słodów rozeszło się wsród mojej rodziny błyskawicznie.
Jeszcze trochę, a zniechęcą mnie do słodowania w swoim zakresie ;)

Awatar użytkownika
berni
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: berni » 2010-05-22, 21:24

@sobolu można ,,slodować '' w każdym zakresie ja robię piwko,winko i oczywiście wódeczkę.(porterówka robi furorę). :D Pozdro.
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-06-26, 16:24

Znowu są promocje w: http://twojbrowar.pl/prestashop
(Nie mój sklepik abym go reklamował, ale ceny są na tyle zachęcające że grzech o tym nie wspomnieć) :wink:

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2011-09-28, 12:36

Witam, kompletuję powoli swój zestaw do warzenia piwa (pewnie nie tylko do tego się nada) :mrgreen:
Niedawno przywiózł mi kolega garnek aluminiowy 50cm x 50cm co z wyliczeń daje około 98L, wymagał jednak solidnego czyszczenia ponieważ przechowywane w nim było wapno gaszone.
Wczoraj dostarczył mi pojemnik ze stali kwasoodpornej, który mam zamiar wykorzystać na fermentator.
Fermentator ma 45cm średnicy i około 60cm głębokości co z przeliczenia daje około 95l.
Cena 200zł za ten fermentator, osobiście nie wydawała mi się wygórowana.
Proszę kolegów o komentarze i ewentualne sugestie, jeśli trzeba będzie coś przerobić.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2011-09-28, 22:55

Witam niech zgadnę zdjęcia numer 2 i 3 przymiarka do zbożówki :idea: :idea: ..
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2011-11-02, 15:56

Witam

Sezon Jesienny Warzenia Piwa czas zacząć.

No właśnie , macie gdzieś tańszy słód niż po 4 złocisze :wall

robol
Polak potrafi !!!

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 50 gości